Μενού Κλείσιμο

Παπαθανασίου Απόστολος

Ο Απόστολος Παπαθανασίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1928. Είναι πτυχιούχος της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος του Βόλου. Από πολλών ετών ασχολείται με την έρευνα και μελέτη της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας. Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν βιβλία ιστορικού περιεχομένου, αυτοτελείς μελέτες Θεσσαλικής Ιστορίας των Μέσων Χρονών, μελέτες Θεσμών και Δικαίου (δημοσίου και ιδιωτικού) των Μέσων Χρονών και μελετήματα Θεσσαλικής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. Έχει λάβει μέρος, ως εισηγητής, σε πολλά επιστημονικά τοπικά και διεθνή Συνέδρια, Ημερίδες και Συμπόσια Ιστορίας. Πολλά από τα έργα του (μελέτες, εισηγήσεις, άρθρα και ειδικές μονογραφίες) έχουν περιληφθεί και δημοσιευθεί σε πρακτικά επιστημονικών Συνεδρίων Ιστορίας, σε επιστημονικά περιοδικά ιστορικής ύλης, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Είναι παντρεμένος με τη Νίκη Παπαθανασίου και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Άρτεμις Παπαθανασίου Νομική Σύμβουλο του Υπουργείου Εξωτερικών και τη Δημοσιογράφο Ελένη Παπαθανασίου-Αποστολάκη.

 

Το επώνυμο της οικογένειας του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, οφείλεται στην προγονική καταγωγή από ιερείς, που ανάγονται στον 17ο αιώνα. Ο Παπάς Θανάσης Παπαθανασίου (1730-1800) ήταν γιος του Παπά του Κωνσταντή (1690-1765).

Η οικογένεια Παπαθανασίου ασχολήθηκε από το 1860 με το εμπόριο ελαιών και με εξαγωγές του προϊόντος στις παραδουνάβιες χώρες. Η οικογενειακή παράδοση στο εμπόριο ελαιών διατηρήθηκε μέχρι το 1978. Ο ελαιοπαραγωγικός οίκος Παπαθανασίου τιμήθηκε με διεθνή βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων που εξήγαγε από ειδική Επιτροπή στην Ισπανία. Επίσης, το Αρχείο της Οικογένειας «Εμπορική Αλληλογραφία-Εξαγωγές», κατατέθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους από τον βιογραφούμενο, γόνο της οικογένειας και στη συνέχεια έγινε και ειδική Συνεδρία απονομής Επαίνου και Ιστορικής Αναφοράς στην Οικογένεια στην αίθουσα της Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην πόλη του Βόλου, στις 18 Φεβρουαρίου 2011.

Οι γονείς του βιογραφούμενου, ο Δημήτριος και η Άρτεμις Παπαθανασίου, ανοικοδόμησαν εκ βάθρων δύο ερειπωμένους Ιερούς Ναούς, τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων, στον λόφο της παλαιάς πόλης του Βόλου, όπου και τα ερείπια του κάστρου της και το Παρεκκλήσιο του Προφήτη Ηλία της Ιστορικής από τον 14ο αιώνα Ιεράς Μονής του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, στον κοντινό προς την Ιερά Μονή και γνωστό ομώνυμο της περιοχής του λόφο.

Ο βιογραφούμενος, Απόστολος Δ. Παπαθανασίου, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, υπηρέτησε τη θητεία του ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από τις 15 Οκτωβρίου 1951 έως τις 15 Φεβρουαρίου 1954. Άσκησε το επάγγελμα του Δικηγόρου στην πόλη του Βόλου έως την 1η Ιουλίου 2002, οπότε υπέβαλε δήλωση παραίτησης από την άσκηση του λειτουργήματός του.

Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου παντρεύτηκε με τη Νίκη Δ. Σπηλιώτη. Η Νίκη Δ. Σπηλιώτη είναι χημικός και Φαρμακοποιός. Το ζεύγος απέκτησε από τον γάμο του δύο κόρες, την Άρτεμις και την Ελένη. Η Ελένη Παπαθανασίου παντρεύτηκε τον Απόστολο Αποστολάκη και από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τον Νικόλαο.

Ο βιογραφούμενος διετέλεσε Δήμαρχος Βόλου. Ο ίδιος υποδέχθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χριστόδουλο, ο οποίος είχε εκλεγεί Μητροπολίτης της πόλης του Βόλου και στη συνέχεια ανέλαβε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την έρευνα και τη μελέτη της Μεσαιωνικής Ιστορίας της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Μαγνησίας. Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν βιβλία ιστορικού περιεχομένου, αυτοτελείς μελέτες Θεσσαλικής Ιστορίας των Μέσων Χρονών, μελέτες Θεσμών και Δικαίου (δημοσίου και ιδιωτικού) των Μέσων Χρονών και μελετήματα Θεσσαλικής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων. Έχει λάβει μέρος, ως εισηγητής, σε πολλά επιστημονικά Συνέδρια, Ημερίδες και Συμπόσια Ιστορίας, τοπικά και διεθνή. Πολλά από τα έργα του (μελέτες, εισηγήσεις, άρθρα και ειδικές μονογραφίες) έχουν περιληφθεί και δημοσιευθεί σε πρακτικά επιστημονικών Συνεδρίων Ιστορίας, σε επιστημονικά περιοδικά ιστορικής ύλης, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.

Το 1989, δημοσίευσε το βιβλίο «Οι Μελισσηνοί της Δημητριάδος Κτήτορες Ι. Μονών», Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, σελίδες 147. Το 1995 το βιβλίο «Η Βυζαντινή Δημητριάδα (431-1204)», Εκδόσεις Όμηρος, σελίδες 390, το 1998 το βιβλίο «Η Μαγνησία και το Πήλιο στον Ύστερο Μεσαίωνα (1204-1423), Έκδοση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και της Κοινότητας Μακρινίτσας Πηλίου, σελίδες 580, το 2002 το βιβλίο «Το Πήλιο δεύτερο Άγιον Όρος της Ελλάδος στα Βυζαντινά Χρόνια», Έκδοση Κοινότητας Μακρινίτσας, σελίδες 130. Το 2004 συμμετείχε στην επετειακή Συλλογική Έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων) με θέμα «Ιστορία της ευρύτερης περιφέρειας του Βόλου και του Πηλίου κατά την μεσαιωνική περίοδο (330 μ.Χ.-1204 μ.Χ.)». Το 2006 δημοσίευσε το βιβλίο «Το Χρονικό του Αγίου Λαυρεντίου», έκδοση μεγάλου μεγέθους από το Εθνικό Τυπογραφείο, Αθήνα, σελίδες 180, το 2011 το βιβλίο «Το Χρονικό των Τρικέρων», Βόλος, σελίδες 60 και το έτος 2013 το βιβλίο με τίτλο «Θεσσαλία-Στερεά-Αιγαίο (1204-1423), Θεσσαλονίκη, σελίδες 570.

Τα βιβλία αυτά, πρωτότυπα από πλευράς διαπραγματευόμενης ιστορικής ύλης για το Μαγνησιακό περίγραμμα των Μέσων Χρόνων, κρίθηκαν από καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και λοιπών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Ιστορικούς Ερευνητές και Βυζαντινολόγους, Έλληνες και ξένους, ως αξιόλογη συμβολή στην έρευνα της μεσαιωνικής ιστορίας της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα του Μαγνησιακού χώρου και απέσπασαν τις ευμενέστερες κρίσεις των ειδικών.

Εκτός από τα δημοσιευθέντα βιβλία του, τα οποία διαπραγματεύονται θέματα μεσαιωνικής, καθαρά ιστορικής ύλης, έχει δημοσιεύσει και σειρά Μελετών και εισηγήσεων ιστορικού περιεχομένου που αναφέρονται στο δημόσιο και ιδιωτικό Δίκαιο, τα έθιμα και τους θεσμούς που ίσχυσαν κατά την περίοδο των μέσων χρόνων στη Θεσσαλία. Επίσης, έχει δημοσιεύσει και σειρά μελετών σε θέματα ιστορίας νεότερων χρόνων, τα οποία αναφέρονται και αφορούν στην επαναστατική περίοδο 1821-1878 και τα επαναστατικά κινήματα που έλαβαν κατά καιρούς χώρα στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού.

Ο Απόστολος Δ. Παπαθανασίου τιμήθηκε για το επιστημονικό, ερευνητικό και ιστορικό του έργο, την προσφορά του στην πόλη και την εκκλησία από επιστημονικούς Συλλόγους όπως από τον Σύλλογο Χριστιανών Επιστημόνων Μαγνησίας στις 21 Νοεμβρίου 2011, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Δημοτικού Διαμερίσματος Αγριάς στις 13 Μαΐου 2012 και την Ιερά Μονή Δημητριάδος, σε ειδική τιμητική εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος της Συνοικίας Νεαπόλεως Βόλου, στις 13 Ιανουαρίου 2013, για την παραχώρηση σημαντικού οικοπέδου του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεώς του ως Δημάρχου Βόλου, για την ανέγερση εντός του οικοπέδου αυτού του σημερινού Περιβλέπτου Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος της Συνοικίας Νεαπόλεως Βόλου.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2015, σε επίσημη εκδήλωση στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Ιεράς Μονής Δημητριάδος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, αναφέρθηκε στο επαγγελματικό του έργο, εξήρε την προσωπικότητά του ως λειτουργού της Θέμιδος και του απένειμε, με απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Πλακέτα Τιμητικής Διάκρισης και Αναγνώρισης της επιφανούς ως Δικηγόρου σταδιοδρομίας του και του πλούσιου επιστημονικού, ερευνητικού και συγγραφικού έργου του.

Σε ειδική Τιμητική επίσης Εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την 4η Νοεμβρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μονής Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος, του απένειμε την Ύψιστη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεως, τον «Χρυσόν Σταυρόν» της Ι. Μ. Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους λαού και εκπροσώπων επιστημονικών και πνευματικών φορέων της πόλεως του Βόλου, συνδιοργανωτών της Τιμητικής αυτής διάκρισης, όπως του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιακών Συγγραφέων, του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Γενικών Αρχείων, του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών και του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Η τιμητική αυτή εκδήλωση έλαβε χώρα ως έκφραση αναγνώρισης για την ερευνητική προσφορά του τιμώμενου στην αποκάλυψη αγνώστων στοιχείων της μεσαιωνικής ιστορίας της Μαγνησίας, όπως αναφέρθηκε από τους ομιλητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, τον Αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κι άλλους ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής.