Μενού Κλείσιμο

Παπαδούδη-Αλεξέλη Μαρία

• Έτος Γεννήσεως: 1964
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Μάνη Έβρου
• Τόπος Διαμονής: Σέρρες , Μακεδονία , Ελλάδα

 

Η Μαρία Παπαδούδη-Αλεξέλη γεννήθηκε στη Μάνη Έβρου το 1964. Είναι κόρη του Ευάγγελου Παπαδούδη και της Δέσπως Μπουντή με καταγωγή από τη Μάνη Έβρου. Η βιογραφούμενη σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι φορολογιστικός σύμβουλος και Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα επενδύσεων, μηχανοργάνωσης και επιδοτούμενων προγραμμάτων. Διατηρεί Λογιστικό Γραφείο, επί της οδού Βενιζέλου και Εδέσσης 2, στην πόλη των Σερρών. Είναι, επίσης, ιδιοκτήτρια καταστήματος που δραστηριοποιείται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείων και ιδιοκτήτρια Σχολής Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Σέρρες. Τον Μάρτιο του 2014 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών και από τον Ιανουάριο του 2015 είναι Πρόεδρος αυτού. Είναι παντρεμένη με τον Απόστολο Αλεξέλη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Οι ρίζες της βιογραφούμενης και από τους δύο γονείς της βρίσκονται στη Μάνη Έβρου. Η Μάνη είναι οικισμός του Νομού Έβρου και βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Ερυθροπόταμου, 10 χιλιόμετρα από το Διδυμότειχο. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Διδυμοτείχου. Είναι ένα από τα χωριά των Μάρηδων, πληθυσμιακής ομάδας που θεωρείται απόγονος των αρχαίων Θρακών με έντονα πολιτισμικά και εθνολογικά χαρακτηριστικά. Τα ήθη και έθιμα των Μάρηδων έχουν γνήσια θρακική φυσιογνωμία. Ο τρόπος της ζωής τους, η συμπεριφορά τους, η σκέψη τους, τα έργα τους έχουν ιδιαιτερότητες και τα περισσότερα προσομοιάζουν με εκείνα των μακρινών προγόνων τους αρχαίων Θρακών, όπως αυτά τα γνωρίζουμε από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, ιστορικούς, ποιητές και γεωγράφους. Το 2009, ιδρύθηκε στη Μάνη Διδυμοτείχου το Λαογραφικό Μουσείο Μάρηδων με φροντίδα και δαπάνη της Ενώσεως Πολιτιστικών Συλλόγων των Μάρηδων και με σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της λαϊκής κληρονομιάς της φυλής. Τα εκθέματα στο μουσείο είναι διάφορα αντικείμενα και κειμήλια που μεταφέρουν στο σήμερα τη ζωή των παλαιότερων χρόνων. Διατέθηκαν από τους συλλόγους και απλούς πολίτες από όλα τα χωριά των Μάρηδων. Μεταξύ των εκθεμάτων βρίσκονται γεωκτηνοτροφικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, αγγεία και εργαλεία, μεταφορικά μέσα, διάφορες συλλογές και παραδοσιακές ενδυμασίες.

Σταχυολογώντας τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν τη Μάνη μέσα στο χρόνο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

1361: κατελήφθη το Διδυμότειχο από τους Οθωμανούς Τούρκους.

1456-1467: την περίοδο αυτή σε έγγραφα οθωμανικά εντοπίζεται οικισμός με το όνομα Kadikoy (Οθωμανοκρατία στη Θράκη Γ. Βογιατζής).

1600-1700: αρχίζει να παρατηρείται μετακίνηση πληθυσμών στο θρακικό χωριό, οι οποίοι και συγχωνεύονται με τους ντόπιους κατοίκους της Θράκης.

1863: αναφέρεται Καδήκιοϊ, ελληνικός οικισμός εις Διδυμότειχο, οικογένειες 147, εκκλησία 1, άνευ Σχολείου (φ.434 της Βιβλιοθήκης της Βουλής περί Θράκης)

1877: 882 κάτοικοι

1883: 1250 κάτοικοι, Σχολείο 1, μαθηταί 50, διδάσκαλοι 1 (Η Θράκη και η Δύναμη του εν αυτή Ελληνικού Στοιχείου, Στ. Ψάλτης).

1901: με έγγραφο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ μετά από αίτηση του Πατριαρχείου δίνεται άδεια για να ξανακτιστεί η μισογκρεμισμένη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Kadikoy Διδυμοτείχου που εγκαινιάζεται το 1904.

1905-1912: λειτουργεί και Παρθεναγωγείο για τα κορίτσια του χωριού.

1912: Α’ Βαλκανικός πόλεμος και η Βουλγαρία κατακτά τη Θράκη από την Τουρκία.

1913: Β’ Βαλκανικός πόλεμος, η Δυτική Θράκη αν και απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραδίνεται στη Βουλγαρία και με το τμήμα Ανδριανούπολη-Ορτάκιοϊ-Διδυμότειχο να δίνεται για λίγο διάστημα στην Τουρκία.

1914-1920: πολλές οικογένειες του χωριού φεύγουν πρόσφυγες στην παλιά Ελλάδα (ελεύθερη Ελλάδα) και επιστρέφουν μετά το 1920.

1920: στις 14 Μαΐου ο ελληνικός στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις ελευθερώνουν από τη Βουλγαρία τη Δυτική Θράκη που ενσωματώνεται στον ελλαδικό χώρο.

1921: από τη Γενική Διοίκηση Θράκης και την επιτροπή Μετονομασίας οικισμών αντικαθίσταται το τουρκικό όνομα Kadikoy σε Μάνη.

1924: επαναλειτουργεί 3θέσιο Δημοτικό σχολείο.

1932: άρχισε η ανέγερση του Δημοτικού σχολείου που αποπερατώθηκε το 1937. Το 1953 προστίθεται νέα αίθουσα.

1932: ιδρύεται ο Γεωργικός Συνεταιρισμός.

1959: ιδρύεται ο Αθλητικός Σύλλογος ΕΘΝΙΚΟΣ (ομάδα ποδοσφαίρου).

1959: ιδρύεται ο Μορφωτικός Σύλλογος Αγροτικής Νεολαίας και το 1983 μετονομάζεται σε Πολιτιστικό Σύλλογο.

1970: αρχίζει η λειτουργία του Νηπιαγωγείου που τελειώνει το 2004.

1998: κλείνει το Δημοτικό σχολείο.

2000: ιδρύεται ο Σύλλογος Γυναικών.

2009: εγκαινιάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Μάρηδων.

Ο πληθυσμός της Μάνης Έβρου, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχει την παρακάτω εξέλιξη: 1928: κάτοικοι 1043. 1940: κάτοικοι 1417. 1951: κάτοικοι 1155. 1961: κάτοικοι 1285. 1971: κάτοικοι 954. 1981: κάτοικοι 752. 1991: κάτοικοι 747. 2001: κάτοικοι 526. 2010: κάτοικοι 385.

Η Μάνη αναγνωρίστηκε ως Κοινότητα στις 30 Ιουλίου 1924, με τους συνοικισμούς Ποιμενικό-Σκουρτοχώρι-Δελήτιο. Το 1925, προσαρτάται στην Κοινότητα Μάνης ο προσφυγικός συνοικισμός Σιταριάς. Το 1934, αποσπώνται από την Κοινότητα Μάνης οι οικισμοί Ποιμενικό και Σκουρτοχώρι (σήμερα Σιτοχώρι). Το 1998, η Κοινότητα Μάνης υπάγεται αυτοδιοικητικά στον Δήμο Διδυμοτείχου.

Ο προπάππους της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, ονομαζόταν Ζήσης Βαϊράμης. Ήταν γεωργός και κτηνοτρόφος. Παντρεύτηκε τη Μαρία και απέκτησαν από το γάμο τους τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων την Τριανταφυλλιά, γιαγιά της βιογραφούμενης. Η Τριανταφυλλιά Βαϊράμη παντρεύτηκε τον Πολύμερο Παπαδούδη, ο οποίος ήταν γεωργός και είχε γεννηθεί το 1906 επίσης στη Μάνη Έβρου. Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του πέντε παιδιά, δύο κορίτσια και τρία αγόρια, τη Δήμητρα, την Τριάδα, τον Ζήση, τον Χρήστο και τον Ευάγγελο, πατέρα της βιογραφούμενης.

Ο προπάππους της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Χρήστος Τσακμακούδης. Ήταν γεωργός και κτηνοτρόφος. Παντρεύτηκε την Ελένη και απέκτησαν από τον γάμο τους τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων, την Αποστολία, γιαγιά της βιογραφούμενης. Η Αποστολία Τσακμακούδη εργαζόταν στα χωράφια. Παντρεύτηκε τον Χρήστο Μπουντή, παππού της βιογραφούμενης. Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του πέντε παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια, τον Αθανάσιο, τον Παναγιώτη, τη Δέσπω, μητέρα της βιογραφούμενης, την Ελένη και τον Ευάγγελο.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Ευάγγελος Παπαδούδης, γεννήθηκε στη Μάνη Έβρου το 1938. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη βοσκή προβάτων και άλλες αγροτικές εργασίες.

Η μητέρα της βιογραφούμενης, Δέσπω Μπουντή, γεννήθηκε στη Μάνη Έβρου το 1939. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τα οικιακά και τις αγροτικές εργασίες.

Το 1959, ο Ευάγγελος Παπαδούδης παντρεύτηκε τη Δέσπω Μπουντή. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά: την Τριανταφυλλιά, τη βιογραφούμενη Μαρία και την Αποστολία.

Οι γονείς της βιογραφούμενης παρέμειναν στη Μάνη μέχρι το 1976, οπότε και εγκαταστάθηκαν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο Ευάγγελος Παπαδούδης εργάστηκε ως μάγειρας σε Restaurant και η Δέσπω Παπαδούδη σε βιοτεχνία ως μοδίστρα. Αργότερα, το 1976, ο πατέρας της βιογραφούμενης έφτιαξε το δικό του εστιατόριο και το 1982 έφυγε στη Γερμανία μαζί με τη μεγάλη αδερφή της βιογραφούμενης, την Τριανταφυλλιά, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η μητέρα της βιογραφούμενης. Εκεί έγιναν ιδιοκτήτες Bar Restaurant. Οι γονείς της βιογραφούμενης επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη το 2002.

Η μεγάλη αδερφή της βιογραφούμενης, Τριανταφυλλιά Παπαδούδη, γεννήθηκε το 1962 στη Μάνη Έβρου. Σπούδασε Ιατρική στη Γερμανία. Είναι παντρεμένη με τον Κρίστιαν Γέσεν και έχει αποκτήσει από τον γάμο της δύο παιδιά, τον Άλεξ και τον Φίλιπ. Η οικογένεια ζει στην Κολωνία, στη Γερμανία.

Η μικρότερη αδερφή της βιογραφούμενης, Αποστολία Παπαδούδη, γεννήθηκε το 1970 στη Μάνη Έβρου. Σπούδασε Δασολόγος και σήμερα είναι εταίρος σε μελετητική εταιρεία. Είναι παντρεμένη με τον Μιλτιάδη Ζυγούρα, μηχανικό αυτοκινήτων στην Mercedes. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του δύο παιδιά, τον Σταμάτη και τον Ευάγγελο. Η οικογένεια ζει στη Θεσσαλονίκη.

Η βιογραφούμενη, Μαρία Παπαδούδη, γεννήθηκε το 1964 στη Μάνη Έβρου. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο της Μάνης, στο 12ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στο 24ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Το 1981, κατόπιν επιτυχών εξετάσεων, εισήχθη στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο το 1985 και το 1997 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το 1985, η βιογραφούμενη παντρεύτηκε τον έμπορο Απόστολο Αλεξέλη, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη.

Η Μαρία Παπαδούδη-Αλεξέλη εγκαταστάθηκε στις Σέρρες, όπου για λίγους μήνες εργάστηκε ως υπάλληλος του Δασαρχείου Σερρών. Στη συνέχεια, εργάστηκε στην επιχείρηση «ΔΡΟΜΕΑΣ» για δύο χρόνια.

Το 1987, η βιογραφούμενη δημιούργησε το δικό της Λογιστικό Γραφείο, επί της οδού Βενιζέλου και Εδέσσης 2, στην πόλη των Σερρών, το οποίο διατηρεί έως σήμερα.

Επιπλέον, η Μαρία Παπαδούδη-Αλεξέλη είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος που δραστηριοποιείται στον εξοπλισμό γραφείων και ιδιοκτήτρια Σχολής Εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Σέρρες.

Από τον Ιανουάριο του 2015 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.

Η βιογραφούμενη στις επιχειρήσεις της απασχολεί πέντε άτομα στο Λογιστικό Γραφείο και τρεις καθηγητές στη Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στις Σέρρες.

Η Μαρία Παπαδούδη και ο Απόστολος Αλεξέλης απέκτησαν από το γάμο τους δύο παιδιά, τον Άγγελο και τη Φαίη.

Ο Άγγελος Αλεξέλης γεννήθηκε το 1986. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (MBA) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως Web Analytics Manager.

Η Φαίη Αλεξέλη γεννήθηκε το 1987. Έχει σπουδάσει αρχιτέκτονας στην Οξφόρδη και στο Λονδίνο. Σήμερα ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Επίσης, ασχολείται με τη φωτογραφία και το καλλιτεχνικό κολάζ και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε πόλεις της Ευρώπης.