Μενού Κλείσιμο

Οικονόμου Ίρις

Η Ίρις Οικονόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι κόρη του Γεώργιου Οικονόμου με καταγωγή από την Πάτρα και της Αναστασίας Βουτυρά με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο New York University. Σήμερα εργάζεται στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, ονομαζόταν Νικόλαος Οικονόμου και γεννήθηκε το 1918 στην Πάτρα. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στη Λεόντειο Σχολή της οδού Πατησίων στην Αθήνα, ως οικότροφος, το 1936. Έδωσε εξετάσεις και μπήκε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), την οποία τελείωσε την 28η Οκτωβρίου 1940.

Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το μεγαλύτερο αστικό κέντρο και λιμένας της Πελοποννήσου. Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χιλιετιών της ιστορίας της και ειδικότερα στη Ρωμαϊκή περίοδο, η Πάτρα αποτέλεσε κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου, ενώ σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα. Το 1821 η Πάτρα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Πελοποννήσου που επαναστάτησαν εναντίον των Τούρκων, αν και παρέμεινε στην κατοχή τους έως το 1828. Αποκαλείται Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση, καθώς είναι διεθνές εμπορικό κέντρο, μεγάλο λιμάνι και κομβικό σημείο για το εμπόριο και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση. Η πόλη διαθέτει δύο πανεπιστήμια (Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και συνδεδεμένα με αυτά ερευνητικά ινστιτούτα, που την καθιστούν επιστημονικό κέντρο με σημαντικές επιδόσεις στην τεχνική εκπαίδευση. Η σύγχρονη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου συνδέει το προάστιο της Πάτρας Ρίο με το Αντίρριο, ενώνοντας την Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, η πόλη καυχιέται για το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακού τύπου καρναβάλι της, το περίφημο Πατρινό καρναβάλι, τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οποίου είναι τα σατιρικά και φαντασμαγορικά άρματα και οι θεαματικοί χοροί και παρελάσεις. Η τοπική πολιτιστική σκηνή ξεχωρίζει στις θεατρικές και τις πλαστικές τέχνες και τη σύγχρονη αστική λογοτεχνία. Η πόλη της Πάτρας ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2006. Η Πάτρα έχει μακρά παράδοση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, έχοντας αναδείξει τον μεγαλύτερο αριθμό Πρωθυπουργών στην ελληνική ιστορία: η οικογένεια Παπανδρέου (τρεις Πρωθυπουργοί, Γεώργιος, Ανδρέας, Γιώργος), ο Δημήτριος Γούναρης, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και η οικογένεια Ζαΐμη είναι μερικά γνωστά παραδείγματα. Πατρινός είναι και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Η πιο κοινή εξήγηση που δίδεται για το όνομα της πόλης είναι η μυθολογική, ότι προέρχεται δηλαδή από τον Πατρέα, το μυθικό οικιστή της πόλης. Ένα κεντρικό χαρακτηριστικό της αστικής γεωγραφίας της Πάτρας είναι η διαίρεσή της στην Άνω και Κάτω πόλη, που συνδέονται μεταξύ τους με σκάλες.

Ο Νικόλαος Οικονόμου είχε ακόμη έναν αδελφό. Ο ίδιος ήταν επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του γνωστού κινηματογράφου ΑΣΤΥ στην Πάτρα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κινηματογράφος που λειτούργησε στην πόλη. Την επιχείρηση αυτή ίδρυσε το 1943 και διατηρήθηκε για πολλά χρόνια μέχρι το 1993.

Ο Νικόλαος Οικονόμου ήταν ένας άνθρωπος μορφωμένος και καλλιεργημένος. Παντρεύτηκε με τη Μαρίκη Χαϊδοπούλου και το ζευγάρι απέκτησε δίδυμα αγόρια. Τον Γεώργιο, πατέρα της βιογραφούμενης, και τον Γρηγόρη.

Όσοι γνώρισαν τον παππού Νίκο μιλούν για έναν σοβαρό άνθρωπο, αλλά ευχάριστο και καλοσυνάτο. Ήταν ένας ενεργός πολίτης και πάντα συμμετείχε στα δρώμενα της πόλης. Ήταν εξαιρετικά αγαπητός σε όλο τον κοινωνικό του περίγυρο. Το σπίτι του, που σήμερα είναι ένα από τα διατηρητέα κτίρια της Πάτρας, ήταν πάντα ανοιχτό σε φίλους και γνωστούς.  Αγαπούσε πολύ τα παιδιά του και είχε βάλει στόχο ζωής να τα σπουδάσει και τα δύο, στόχος που επιτεύχθηκε. Δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Η γιαγιά της βιογραφούμενης, Μαρίκη Χαϊδοπούλου, γεννήθηκε το 1923 στην Πάτρα. Κατάγονταν από πολύ καλή οικογένεια, το γένος Χαϊδοπούλου, κόρη του Νικολάου Χαϊδόπουλου και της Μαρίνας Χαϊδοπούλου, το γένος Μάρκου. Ο Νικόλαος Χαϊδόπουλος υπήρξε μαθητής του Αγίου Νεκταρίου στη Ριζάρειο Σχολή, κατά τα τρία πρώτα χρόνια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το υπόλοιπο της δευτεροβάθμιας και την τριτοβάθμια εκπαίδευση την πραγματοποίησε στο Λονδίνο. Υπηρέτησε την πατρίδα του σαν έφεδρος αξιωματικός στη Σμύρνη κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1918-1922 παρασημοφορηθείς κατ’ επανάληψιν. Η γιαγιά Μαρίκη είχε δύο αδέλφια, τον Ιωάννη Χαϊδόπουλο και την Ιλεάνα Χαϊδοπούλου. Οι πρόγονοι της γιαγιάς ήταν απόγονοι του Παλαιών Πατρών Γερμανού.

Η γιαγιά Μαρίκη ολοκλήρωσε τη βασική και μέση εκπαίδευση και στα νεανικά της χρόνια ασχολήθηκε με την κολύμβηση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Μετά τον γάμο της αφοσιώθηκε στην οικογένεια και στην ανατροφή των δίδυμων αγοριών της, τα οποία μεγάλωσε με πολλή αγάπη, στοργή και φροντίδα. Ο θάνατος του συζύγου της ήταν ένα γεγονός που της στοίχησε πάρα πολύ και την οδήγησε στην κατάθλιψη. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, έχοντας υποφέρει πολλά χρόνια από τη νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ).  

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Γεώργιος Οικονόμου, γεννήθηκε το 1955 στην Πάτρα. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και το Γυμνάσιο της πόλης, ενώ το 1973 εισάγεται στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του, το 1981, μεταναστεύει στη Νέα Υόρκη, για να κάνει ειδικότητα στη Γναθοχειρουργική. Έμεινε στη Νέα Υόρκη μέχρι το 1984 και έκανε ειδικότητα σε δύο νοσοκομεία, το Montefiore στο Μπρονξ και το Bellevue Hospital στο Μανχάταν. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Νέα Υόρκη γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγό του Αναστασία Βουτυρά και το ζευγάρι παντρεύεται το 1986. Εντωμεταξύ, το 1984, επιστρέφουν στην Πάτρα και ο Γεώργιος Οικονόμου ανοίγει το ιατρείο του στην πλατεία Όλγας, το οποίο διατηρεί έως σήμερα. Ο γάμος του ζευγαριού τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Πάτρα.

Ο Γεώργιος και η Αναστασία Οικονόμου, το γένος Βουτυρά, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο κόρες. Τη βιογραφούμενη Ίριδα και τη Μάιρα.

Η Μάιρα Οικονόμου γεννήθηκε το 1995. Σήμερα σπουδάζει στο 3ο έτος της Οδοντιατρικής Σχολής, στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης.

Ο Γεώργιος Οικονόμου είναι ένας άνδρας που τον χαρακτηρίζει η ευγένεια και η πραότητα. Ένας ήσυχος και χαμηλών τόνων άνθρωπος, που δεν υψώνει ποτέ τη φωνή του. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο εξαιρετικά εργατικό, δραστήριο και δυναμικό. Είναι ιδιαίτερα φιλότιμος, φιλόξενος και κοινωνικός, ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Το σπίτι του είναι πάντα γεμάτο κόσμο και ο ίδιος έχει πολλούς καλούς φίλους. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πάτρα. Άφησε τη Νέα Υόρκη και τις προοπτικές που του ανοίγονταν στην Αμερική, για να επιστρέψει στον τόπο του και στην οικογένειά του.

Η μητέρα της βιογραφούμενης, Αναστασία (Νατάσα) Βουτυρά, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, το 1960. Από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο ως μια ακμάζουσα ελληνιστική πόλη μέχρι την οθωμανική κυριαρχία αξιοποιεί την στρατηγική της θέση και αναπτύσσεται σε μια πολυπολιτισμική πόλη. Από το 1912, με τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων και την ενσωμάτωση της περιοχής στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος, η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Με την ένταξή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους το 1912, ο πληθυσμός της πόλης παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές με την μετακίνηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και την αντικατάστασή του από προσφυγικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Οι πληθυσμιακές μεταβολές συνέτειναν στην αλλαγή της πληθυσμιακής κατάστασης της πόλης με την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου. Η πολεοδομική και αρχιτεκτονικής της αναδιοργάνωση επιταχύνθηκε από τη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και τις προσπάθειες της νέας ελληνικής διοίκησης να προσθέσει αρχαιοελληνικά και ευρωπαϊκά στοιχεία στο αρχιτεκτονικό ύφος της πόλης, που οδήγησε στην καταστροφή αρκετών οθωμανικών λατρευτικών και λειτουργικών κτιρίων. Οι σημαντικότερες πληθυσμιακές μεταβολές παρατηρούνται με το ολοκαύτωμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας από τα ναζιστικά στρατεύματα την περίοδο της τριπλής κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εγκατάσταση του μικρασιατικού και θρακιώτικου προσφυγικού πληθυσμού έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και με την εσωτερική μετανάστευση που παρατηρείται κατά την δεκαετία του ’50 και μεταγενέστερα προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Αναστασία Βουτυρά τελείωσε τη βασική και μέση εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε για μερικά χρόνια στην επιχείρηση του πατέρα της. Το 1981 μετανάστευσε για σπουδές στην Αμερική και σπούδασε Σχεδιασμό Μόδας (Design) για τρία χρόνια στο French Fashion Academy της Νέας Υόρκης (Madison Av.). Μετά τον γάμο της με τον Γεώργιο Οικονόμου και την εγκατάστασή τους στην Πάτρα, εργάστηκε στο Ιατρείο του συζύγου της για δύο χρόνια. Όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί, αφιερώθηκε στην κόρη της και έμεινε στο σπίτι για λίγα χρόνια. Στη συνέχεια, το 1999, αποφασίζει να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, ανοίγοντας ένα κατάστημα με είδη σπιτιού, υφάσματα επιπλώσεων, έπιπλα, κ.α., το οποίο διατηρεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, για είκοσι (20) σχεδόν ολόκληρα χρόνια. Όσοι την γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο ζωντανό και δραστήριο. Μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα, πολύ κοινωνική και αγαπητή σε όλους. Από το μαγαζί της περνούν καθημερινά πολλοί άνθρωποι, όχι απαραίτητα για να ψωνίσουν, αλλά για να τη χαιρετήσουν. Είναι άνθρωπος ιδιαίτερα φιλόξενος και φιλότιμος, εξαίρετη μαγείρισσα και νοικοκυρά, που οι νοστιμιές της φθάνουν μέχρι την Αμερική, στην κόρη της και στους φίλους της. Σαν μητέρα ήταν πάντα εξαιρετικά τρυφερή και δοτική, ενώ αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην ανατροφή τους. Μεγάλωσε τα παιδιά της με στοργή, αγάπη και φροντίδα, ενώ τα δίδαξε ήθος, αρχές και ηθικές αξίες.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, από την πλευρά της μητέρας της, ονομαζόταν Αυρήλιος Βουτυράς και γεννήθηκε το 1928 στην Αγία Τριάδα της Θεσσαλονίκης.

Ο Αυρήλιος Βουτυράς είχε μία αδελφή, τη Ρούλα και ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης βιοτεχνίας με λευκά είδη και στη συνέχεια με είδη ρουχισμού. Παντρεύτηκε με την Ίριδα, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς της Ίριδας, το γένος Γεωργιάδη, κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και ήρθαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη το 1922. Εκτός από την Ίριδα, είχαν αποκτήσει και ένα γιο, τον Σταύρο, οποίος βρίσκεται εν ζωή και διαμένει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αυρήλιος και η Ίριδα (Ίρις) Βουτυρά απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά, την Αναστασία, μητέρα της βιογραφούμενης, και τη Ντόνια (Δόμνα).

Ο παππούς Αυρήλιος ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και πολύ κοινωνικός με τους φίλους και τους συγγενείς του. Υπήρξε τρομερά εργατικός, φιλότιμος, φιλόξενος και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους. Είχε λατρεία στον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, το 2012.

Η γιαγιά Ίριδα γεννήθηκε το 1938. Ήταν μία γυναίκα εξαιρετικά καλοσυνάτη και καλόκαρδη, ένας πολύ γλυκός άνθρωπος ιδιαίτερα με τα παιδιά της. Όσοι τη γνώρισαν, μιλούν για μία γυναίκα ιδιαίτερα δραστήρια και δυναμική, που έτρεφε μεγάλη αγάπη και έδειχνε μεγάλη αδυναμία στα εγγόνια της, ιδιαίτερα στη βιογραφούμενη που έχει πάρει το όνομά της. Όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για τις γνώσεις της στο μαγείρεμα, για την πολίτικη κουζίνα της, που γνώριζε καλά λόγω καταγωγής και όσοι δοκίμαζαν τα φαγητά και τα γλυκά της, έμενε η γεύση τους αξέχαστη. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Η βιογραφούμενη, Ίρις Οικονόμου, γεννήθηκε το 1988 στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη βασική και μέση εκπαίδευση στο Αρσάκειο Πατρών, όπως και η αδελφή της Μάιρα. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2006-2011) και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι για επτά μήνες στο SCIENCE PO. Κατόπιν εργάστηκε για έξι μήνες στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ως υπεύθυνη των συνεδρίων που διοργανώνει το Ίδρυμα.

Το 2012 μεταναστεύει για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο New York University, ενώ παράλληλα εργαζόταν στο πανεπιστήμιο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Αποφοίτησε τον Μάιο του 2014 και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των ειρηνευτικών αποστολών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αντικείμενο με το οποίο ασχολείται έως σήμερα. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 βραβεύτηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με μία καμπάνια που οργάνωσε, προκειμένου να βρεθούν χρήματα για τις ειρηνευτικές αποστολές.

Η Ίρις Οικονόμου αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στο θέατρο, τις κοινωνικές δραστηριότητες, το γυμναστήριο και στα ταξίδια. Αν και είναι πολύ ευχαριστημένη με τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, της λείπουν φοβερά η Ελλάδα και η οικογένειά της, παρόλο που επιστρέφει συχνά, για να τους δει. Νοιώθει τρομερή νοσταλγία για τους γονείς της και την αδελφή της, καθώς και για τον τόπο της.