Μενού Κλείσιμο

Οικονομάκου Σοφία

• Έτος Γεννήσεως: -
• Επάγγελμα: Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Συγγραφέας, Εκδότης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ελεύθερος επαγγελματίας
• Τόπος Καταγωγής: Τρίπολη Αρκαδίας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: -

Η Σοφία Οικονομάκου, το γένος Γ. Τσούτσουβα, κατάγεται από την Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Συγγραφέας, Εκδότης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ελεύθερος επαγγελματίας. Πτυχιούχος του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερικανική και μακρόχρονη εκπαίδευση σε διαφόρους Εκπαιδευτικούς και Διοικητικούς Τομείς. Είναι παντρεμένη με τον Στρατηγό εα. Ιωάννη Οικονομάκο και έχει δυο κόρες.

Η ιδία ισχυρίζεται ότι απέκτησε τους σημαντικότερους μεταπτυχιακούς της τίτλους κατά την ενασχόλησή της με τα κοινά και τη μακρόχρονη πορεία της στον χώρο της επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό και ξεκινά να αφηγείται την πορεία της από την εκλογή της στην προεδρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που υπήρξε σταθμός, όχι μόνον για τη δική της ζωή, αλλά και για την πορεία των γυναικών σε ανδροκρατούμενους χώρους, το σπάσιμο της περίφημης γυάλινης οροφής, όπως συνηθίζουν να λένε οι γυναίκες. Η Σοφία Οικονομάκου είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Πρόεδρος Επιμελητηρίου από ιδρύσεως των Επιμελητηρίων στην Ελλάδα.

Διετέλεσε, λοιπόν, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,  από το 2001 έως το 2006.  Παράλληλα ηγήθηκε όλων των αστικών εταιρειών του Επιμελητηρίου που στόχευαν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των μελών του και στον εκσυγχρονισμό  των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Διετέλεσε Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και εκδότης του ενημερωτικού περιοδικού του Επιμελητηρίου.

Το 2002 ίδρυσε, με τον αείμνηστο Γιώργο Κασιμάτη, τότε Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Ελληνικών Επιμελητηρίων και αναπληρωτή Πρόεδρο του Ευρωεπιμελητηρίου και την Ειρήνη Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπο των Ελληνικών Επιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ ), για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας και τη συμμετοχή των Ελληνίδων επιχειρηματιών στα διεθνή Φόρα. Εξελέγη Πρόεδρος του Δικτύου από τις εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Ελλάδος. Μετά από μια διεθνή, σχεδόν εικοσαετή, επιτυχημένη πορεία του Δικτύου, αποχώρησε και παρέδωσε τα ινία το 2019 σε μια καταξιωμένη συνάδελφό της, την Σοφία Εφραίμογλου, η οποία εξελέγη στις εκλογές του 2019 από τις αντιπροσωπείες των Ελληνικών Επιμελητηρίων, όπως είθισται.

Το Δίκτυο είναι πανελλαδικής εμβέλειας και στηρίζει τις διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) γυναίκες επιχειρηματίες εγγεγραμμένες στα Επιμελητήρια της Ελλάδας. Οργανώνει δράσεις στα περιφερειακά Επιμελητήρια, δημιουργεί συνεταιρισμούς, δράσεις εξωστρέφειας και στήριξης της επιχειρηματικότητας της γυναίκας, συμμετέχει και υλοποιεί κοινοτικά προγράμματα.

Η δημιουργία του ΕΕΔΕΓΕ έφερε τη Σοφία στην Ευρώπη. Η Σύνοδος της Λισαβόνας  αποφάσισε τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Δικτύου για την προώθηση και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Διεκδίκησε την Προεδρία και το

2006 εξελέγη Πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών του Ευρωεπιμελητηρίου (Eurochambre Women Network). Εξελέγη παμψηφεί, από τους Προέδρους των  Επιμελητηρίων των κρατών μελών και τις αντιπροσωπίες των συνδεδεμένων μελών (το Ευρωεπιμελητήριο αποτελείται από τις Κεντρικές Ενώσεις των Επιμελητηρίων των κρατών-μελών της Ευρώπης και των συνδεδεμένων-μελών π.χ. Τουρκία). Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2017 όπου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Εκπροσώπησε το Ευρωεπιμελητήριο με επιτυχία, σε όλα τα πλάτη και μήκη μεταφέροντας παντού, εκτός από τις Ευρωπαϊκές θέσεις και στόχους,  το Ελληνικό πνεύμα και διαφημίζοντας την Ελλάδα.

Η επιτυχημένη πορεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου στον τομέα της επιχειρηματικότητας της γυναίκας, έφερε το Ευρωεπιμελητήριο κοντά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2007 η ΕΕ οργάνωσε τη δική της δεκαπενταμελή Επιτροπή, με κορυφαίες γυναίκες από όλη την Ευρώπη. Στόχος, η προώθηση της γυναίκας στην οικονομία και την Πολιτική (European Network of Women in Decision Making in Politics and the Economy). Η Σοφία Οικονομάκου υπήρξε προσωπική επιλογή Επιτρόπων και μάλιστα του Vladimir Spidla, για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νέο Φορέα.  Από τη θέση αυτή εκπροσώπησε την Ένωση των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων επί μία πενταετία, με μεγάλη επιτυχία και συμμετείχε στην διαμόρφωση σημαντικών προτάσεων για την ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στην Ευρώπη (γονικές άδειες, συμμετοχή στα κέντρα λήψεις αποφάσεων κ.ά.)

Πλούσιο είναι και το εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο της Σοφίας Οικονομάκου. Διετέλεσε συνεργάτης του Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΙΔΕ), στον τομέα της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης, υπεύθυνη των εξετάσεων γλωσσομάθειας του Πανελληνίου Συνδέσμου Κέντρων Ξένων Γλωσσών. EUROPALSO, επιστημονική συνεργάτης του εκπαιδευτικού Ομίλου «01 Πληροφορική-Εκπαιδευτική» με τη συγγραφή προτάσεων και την υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων. Το ίδιο διάστημα ήταν συνεργάτης του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης-Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) και μέλος των επιστημονικών επιτροπών συγγραφής των εκπαιδευτικών εγχειριδίων και οργάνωσης προγραμμάτων και ύλης των Κρατικών Ι.Ε.Κ. Από το 2002 έως το 2014 ήταν μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης της ICT EUROPE, καθώς και του Οργανισμού Πιστοποίησης του ιδίου Φορέα ενώ από το 2016 έως το 2018 ήταν μέλος της Επιτροπής Αμεροληψίας της TUV AUSTRIA HELLAS (εταιρεία πιστοποίησης προϊόντων και επαγγελματικών δραστηριοτήτων). Από το 1974 έως το 1980 εργάστηκε ως Καθηγήτρια της Στρατιωτικής Σχολής Ξένων Γλωσσών, με αντικείμενο την προετοιμασία στρατιωτικών ακολούθων και υποψηφίων των Σχολών ΝΑΤΟ.

Έχει εκδώσει και κυκλοφορήσει τους κάτωθι τίτλους:

  • The Interview Authentic Material (το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για προφορική εξέταση σε Ξένη Γλώσσα)
  • Questions-Discussion Topics -Vocabulary Intermediate I, II
  • Questions-Discussion Topics -Vocabulary Advanced I, II
  • Past Examination Papers FCE (First Certificate Level, Lower) Commentary I, II
  • Past Examination Papers CPE (Proficiency Level) Commentary I, II
  • “To kill a mocking bird” (literary analysis)
  • English Part 1 & Teachers’ manual
  • English Part 2 & Teachers’ manual (και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία και διδάχτηκαν από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Human Group σε 400.000 σπουδαστές).
  • La prova Orale (σύνολο τριών βιβλίων και φωτογραφικού υλικού για την προετοιμασία της προφορικής εξέτασης των υποψηφίων στην Ιταλική Γλώσσα).

 

Το 1983 ιδρύει τη δική της επιχείρηση, ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών. Σήμερα είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Οικονομάκου, που περιλαμβάνει το Κέντρο Ιαπωνικών και Κινεζικών Σπουδών Οικονομάκου, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ολιστικών και Φυσικών Επιστημών Apollonios School  και τις Εκδόσεις Οικονομάκου.

Το 2011 τολμά να δραστηριοποιηθεί και σε έναν άλλο τομέα, εκείνον των τροφίμων, ξεκινώντας από την οικογενειακή παραγωγή λαδιού και ελιάς από τους ελαιώνες της οικογένειας στη Μάνη. Ιδρύει την εταιρεία Laconic Ltd., η οποία δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα και εξάγει βιολογικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Η Σοφία Οικονομάκου υπήρξε δημιουργικό αλλά και ανήσυχο πνεύμα. Θερμή συνδικαλίστρια από τα μαθητικά της χρόνια και κοινωνικοποιημένο άτομο. Τη βρίσκουμε στα συμβούλια του Europalso, του φυσικού συνδικαλιστικού της Φορέα, αλλά και στα συμβούλια της Ο.Ε.Β.Ε.Α, Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Εμπόρων Αθηνών και όχι μόνον. Το διάστημα 1980-1982 διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Φεμινιστικής Οργάνωσης Μεταναστών «International Group», με έδρα το Κεντάκι των ΗΠΑ. Από το 1995 μέχρι σήμερα είναι Μέλος του Αρκαδικού Συλλόγου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», της Παλακωνικής Ομοσπονδίας και Ιδρυτικό μέλος του ΕλληνοΓεωργιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου, ενώ από το 1998 είναι Μέλος του Πολιτιστικού Συνδέσμου «Λάκαινες».

Το 1998 τιμήθηκε ως νέα δραστήρια επιχειρηματίας από τον Διεθνή Οργανισμό Who is Who International. Το 2004, ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων την βράβευσε για την συνεισφορά της στην επίλυση σημαντικών κλαδικών του θεμάτων. Τιμητική διάκριση της απένειμε το 2006 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Ξένων Γλωσσών για την μακρόχρονη προσφορά της στον κλάδο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ενώ την ίδια χρονιά βραβεύεται από τον Επιστημονικό Φιλολογικό Σύλλογο Αμαζόνες για την συνεισφορά της στην εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό-συγγραφικό έργο. Βραβεύεται επίσης και από τον Δήμο της Βενετίας, Regione Del Veneto, ως δραστήρια Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου.

Το 2007 βραβεύεται στη Γαλλία από τον Υπουργό Εμπορίου της Γαλλίας και την Σιμόν Βέιλ -εκπρόσωπο της Γαλλίας στο Ευρωκοινοβούλιο- καθώς και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο των Παρισίων, τον Πρόεδρο Πιέρ Σιμόν, ως η μοναδική Πρόεδρος Επιμελητηρίου στην Ευρώπη, με αναφορά και παρουσία στην Ευρώπη. Το 2008 βραβεύεται από το Επιμελητήριο Καστοριάς για την ίδρυση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, για την προώθηση της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Προτάθηκε επίσης από την ένωση δημοσιογράφων, για την τιμητική διάκριση «Βραβείο της Γυναίκας της Ευρώπης», όμως δεν αποδέχτηκε τη συμμετοχή.

Το 2011 βραβεύτηκε από την ΑΧΑ Ασφαλιστική για την εθελοντική της προσφορά στην επιχειρηματική και κοινωνική στήριξη της γυναίκας ενώ το 2015 βραβεύτηκε στον Καναδά από την οργάνωση των ομογενών «Η Αυτού Εξοχότητα ο Έλληνας Μετανάστης», ως Ελληνίδα που λαμπρύνει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Το 2017 βραβεύτηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών για την συμβολή της στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για την επιτυχημένη Προεδρία και την πορεία της στο τιμόνι του Επιμελητηρίου. Το 2018 βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη για την προσφορά της στο Γυναικείο Επιχειρείν.

Το 2020 τιμάται από την Hellenic Responsible Business Awards για τη δημιουργία και το υψηλό επίπεδο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου, που επάξια εκπροσωπεί πανευρωπαϊκά την επιχειρηματικότητα της γυναίκας.

Σήμερα είναι επικεντρωμένη στις προσωπικές της επιχειρήσεις, στηρίζοντας πάντα τις γυναίκες και τους αγώνες τους, συμμετέχει και βρίσκεται όπου την καλούν και ζητούν τη συμβολή της πολύτιμης πείρας της από τους αγώνες για τα κοινά.