Μενού Κλείσιμο

Ντόνας Νικόλαος

Ο Νικόλαος Ντόνας γεννήθηκε το 1940 στα Γρεβενά. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε στην πολυεθνική εταιρεία χημικών Dow Chemical για πολλά χρόνια, στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα και την Ελβετία, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2001 ίδρυσε την επιχείρηση “Belvita”, μία εταιρεία εμπορίας και εισαγωγής ρούχων και ειδών μόδας. Απέκτησε δύο παιδιά. Απεβίωσε το 2017.

 

Οι ρίζες της οικογένειας του πατέρα του ξεκινούν από τη Βόρειο Ήπειρο. Πριν από περίπου 250 χρόνια, πρόγονοί του κατέβηκαν νότια και εγκαταστάθηκαν στη Ροδιά Γρεβενών. Το παλιό της όνομα είναι Ρατοβίστη και έτσι αναφέρεται επίσημα το 1918. Το 1919 μετονομάζεται σε Ραδοβίστι και το 1927 σε Ροδιά.

Ο παππούς του, Νικόλαος Ντόνας, διετέλεσε αγγελιοφόρος στον Μακεδονικό αγώνα. Ο ίδιος ήταν αγρότης. Παντρεύτηκε τη Χρυσίτσα, με καταγωγή από τη Ροδιά, η οποία μαζί με τρεις γειτόνισσες σφαγιάστηκαν εντός του ναού του Αγίου Αθανασίου κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Είχαν αποκτήσει επτά παιδιά, πέντε αγόρια και δύο κορίτσια. Ένα εξ αυτών σκοτώθηκε το 1922 στη Μικρά Ασία, ενώ ο Αργύριος, ο μεγαλύτερος από τα αγόρια, ήταν ιππέας στη Μακεδονική Ταξιαρχία.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Αντώνιος Ντόνας, γεννήθηκε το 1911 στη Ροδιά Γρεβενών. Τελείωσε το γυμνάσιο με μεγάλο αγώνα και στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα. Εργαζόταν ως ταμειακός υπάλληλος στον Πειραιά και επέστρεψε στα Γρεβενά πριν το 1940. Στα Γρεβενά έγινε εφοριακός υπάλληλος ενώ στα τέλη του 1939 παντρεύτηκε τη Θεοδώρα Τζιώρα, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Νικόλαο και τη Μαρία.

Από την πλευρά της μητέρας του, ο παππούς του Νικόλαου λεγόταν Γεώργιος Τζιώρας. Πριν τον πόλεμο, διατηρούσε καφενείο στην πλατεία των Γρεβενών. Ανάμεσα σε όλες τις θηριωδίες της Κατοχής, οι Γερμανοί του έκαψαν το μαγαζί και εκείνος κατάφερε να το ανοίξει μετά τον πόλεμο, διατηρώντας το μέχρι το 1955 που απεβίωσε. Η Θεοδώρα Τζιώρα γεννήθηκε το 1917. Φοίτησε σε τρεις τάξεις του γυμνασίου και έπειτα ασχολήθηκε με τη ραπτική. Μετά τον γάμο της, αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών της.

Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1940 στα Γρεβενά. Οι φρικιαστικές μνήμες του πολέμου ρίζωσαν βαθιά μέσα του. Θυμόταν το 1944, σε ηλικία μόλις 4 ετών, τη στιγμή που οι Γερμανοί έκαψαν το σπίτι τους, όπως και όλα τα Γρεβενά. Η μητέρα του τράβηξε από το χέρι την αδερφή του και αυτόν και έτρεξαν προς τα χωράφια για να γλυτώσουν. Τον Μάιο του 1945 η οικογένεια πήγε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του μέχρι τότε ήταν στα Ιωάννινα, στον ανεφοδιασμό του στρατού ενώ δύο αδέρφια του πολεμούσαν στο μέτωπο. Από το 1945 ο Αντώνιος εργαζόταν στην Εφορία ως υπάλληλος. Απεβίωσε το 1964 σε ηλικία 53 ετών. Η Θεοδώρα απεβίωσε το 2001.

Ο Νικόλαος αποφοίτησε από το 17ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και το 5ο Γυμνάσιο Αρρένων. Από το 1959 έως το 1964 σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Το 1965-1966 εκπλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο πυροβολικό και το 1966 πήγε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως γεωπόνος σε μία εταιρεία για πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια εργάστηκε στην πολυεθνική εταιρεία χημικών Dow Chemical, όπου έπειτα από δυόμισι χρόνια πήρε μετάθεση για την Ελβετία. Στην αρχή ήταν Product Manager γεωργικών φαρμάκων για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το διάστημα 1983-1987 γύρισε πίσω στην Ελλάδα, έχοντας τη θέση του Διευθυντή Πωλήσεων στην Αθήνα και το 1987 πήγε πάλι στην Ελβετία ως Διευθυντής Marketing για τα εργοστάσια της εταιρείας. Το 1993 βγήκε σε πρόωρη σύνταξη. Κατά τη διαμονή του στην Ελβετία, διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Ελβετίας.

Το 1998 πήρε διαζύγιο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999. Το 2001 ίδρυσε την επιχείρηση “Belvita”, μία εταιρεία εμπορίας και εισαγωγής ρούχων και ειδών μόδας. Η εταιρεία κάνει αποκλειστικά χονδρικές πωλήσεις και εκπροσωπεί Ιταλικούς, Αγγλικούς και Ισπανικούς οίκους μόδας.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε το 1978 την Ελβετίδα Barbara και απέκτησαν δύο παιδιά. Ο Αλέξανδρος-Αντώνιος γεννήθηκε το 1978 στην Ελβετία. Είναι ιατρός-παιδίατρος και σήμερα ζει και εργάζεται στο Νοσοκομείο της Λουκέρνης. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά, τη Σοφία-Κατερίνα, τον Αινεία και τον Σίμο-Θεόδωρο. Ομιλεί ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά.

Η Λήδα-Κλαίρη γεννήθηκε το 1981 στη Ζυρίχη. Σπούδασε Νομικά και σήμερα εργάζεται στο Οικονομικό Τμήμα μίας ελβετικής Τράπεζας.

Ο Νικόλαος έμαθε στα παιδιά του ελληνικά και τώρα ο γιος του μαθαίνει ελληνικά στα δικά του παιδιά. Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές-σταθμούς στη ζωή του, μνημόνευε ως τους πιο σημαντικούς τον ερχομό της οικογένειας στη Θεσσαλονίκη, την ώθηση του πατέρα του ώστε να επενδύσει στην εκπαίδευσή του, τη ζωή στην Ελβετία και τη γέννηση των παιδιών του.

Λάτρευε τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όμως το ησυχαστήριό του ήταν το σπίτι του στην Άνδρο, όπου περνούσε ποιοτικό χρόνο συντροφιά με βιβλία και κλασική μουσική.

Απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 77 χρονών. Σαν «αρχαίος Έλληνας», όπως θεωρούσε τον εαυτό του, η επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί. Τα παιδιά του και τα εγγόνια του σκορπίσανε τις στάχτες του στην Άνδρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχε αφήσει.