Μενού Κλείσιμο

Μποτονάκης Σπύρος

Ο Σπύρος Μποτονάκης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Βουτά της Κρήτης. Το 1978 ίδρυσε την εταιρεία «DIGGER-Σ. ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ» η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Είναι Πρόεδρος της εταιρείας, ενώ στη θέση της Αντιπροέδρου βρίσκεται η σύζυγός του, Στέλλα Μποτονάκη, με την οποία ένωσε τη ζωή του το 1978 και ακολουθούν έκτοτε κοινή πορεία, τόσο στην επαγγελματική τους ζωή όσο και στην προσωπική, έχοντας δημιουργήσει μία ευτυχισμένη οικογένεια.

 

Οι ρίζες της οικογένειας Μποτονάκη ξεκινούν από το χωριό Βουτά της Κρήτης. Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Ηλίας Μποτονάκης, γεννήθηκε εκεί και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Τα δύο από τα πέντε αδέλφια του, ο Σήφης και ο Σπύρος, αξιωματικοί του στρατού σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ηλίας Μποτονάκης παντρεύτηκε την Όλγα Παντελάκη από τον Λαγκαδά Χανίων και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τη Χρυσούλα, την Ασπασία, τον Σπύρο και τον Σήφη.

Ο Σπύρος Μποτονάκης γεννήθηκε το 1959 στο χωριό Βουτά και μην αντέχοντας τα στενά πλαίσια του χωριού του μετακόμισε σε ηλικία 13 ετών στον Πύργο Ηλείας, όπου φοίτησε σε νυκτερινή τεχνική σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως βοηθός χειριστή σκαπτικών μηχανημάτων. Σε ηλικία 18 ετών υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό και μέχρι τότε είχε ως μόνο συμπαραστάτη τον πατέρα του, με τον οποίο διατηρούσε συχνή επικοινωνία.

Το 1978 γνώρισε τη Στέλλα Μιχαηλίδου, με την οποία παντρεύτηκε και ακολούθησαν κοινή πορεία. Η Στέλλα Μποτονάκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956 και είναι κόρη του Μιχάλη Μιχαηλίδη, αναπήρου πολέμου και της Μαρίας Ματεντζόγλου από τη Μικρά Ασία. Ο πατέρας της ήταν άνθρωπος με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον τόπο του και η μητέρα της ήταν έξυπνη και δυναμική γυναίκα, εγγονή πολιτικού προσώπου από τα Άδανα. Απέκτησαν τέσσερις κόρες: την Καλλιόπη (εκπαιδευτικό), τη Σοφία (τμηματάρχη στον ΟΛΠ), την Ιωάννα (τμηματάρχη στην τράπεζα) και τη Στέλλα.

Η Στέλλα Μποτονάκη τελείωσε το λύκειο, έμαθε άπταιστα αγγλικά και εργάστηκε στη μηχανοργάνωση ιδιωτικής εταιρείας από το 1977 έως το 1983. Είναι άνθρωπος προικισμένος με ιδιαίτερα χαρίσματα και καλλιέργεια που οφείλει στην ανατροφή που πήρε από τη μητέρα της.

Ο Σπύρος Μποτονάκης το 1978 ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα ιδρύοντας την εταιρεία «DIGGER – Σ. ΜΠΟΤΟΝΑΚΗΣ» που εξελίχθηκε σε Α.Τ.Ε.Ε., αγοράζοντας αρχικά ένα σκαπτικό μηχάνημα και αναπτύσσοντάς την αργά αλλά σταθερά. Από το 1983 είναι στέλεχος της εταιρείας και η Στέλλα Μποτονάκη.

Η εταιρεία ασχολείται με κάθε είδους χωματουργικές εργασίες και με την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Η επιχείρηση, που σήμερα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ξεκίνησε με 40 άτομα προσωπικό και έφτασε να απασχολεί πάνω από 400 άτομα, χωρίς τους υπεργολάβους, τους οποίους χρησιμοποιούσε με ιδιωτικές συμβάσεις στις κατασκευές πολυτελών κτιρίων. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης είναι ο Σπύρος Μποτονάκης και Αντιπρόεδρος η σύζυγός του Στέλλα.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία αγόρια, τον Μιχάλη, τον Ηλία και τον Δημήτρη. Σήμερα τα παιδιά, έπειτα από σπουδές στο εξωτερικό, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά. Ο Μιχάλης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός, ο Ηλίας Πολιτικός Μηχανικός και ο Δημήτρης έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και δραστηριοποιείται στον τομέα της Πληροφορικής ως αναλυτής και στις οικονομικές επιστήμες. Η οικογένεια έχει μεγαλώσει με τέσσερα ακόμη άτομα, τον Στέλιο, την Μαρία, τον Σπύρο και τη Νικολέτα.