Μενού Κλείσιμο

Μπισακού Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Μπισακού γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιανουαρίου 1957. Σπούδασε βιολογικές επιστήμες στη Λιμόζ και ιατρική στη Σαρδηνία. Είναι ψυχίατρος, επιστημονική διευθύντρια και συνιδιοκτήτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής «Ασκληπιείο Άνω Βόλου A.E». Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Στο ενεργητικό της έχει δημοσιεύσεις στον διεθνή επιστημονικό τύπο, όπως και συμμετοχές σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι παντρεμένη με τον ψυχίατρο Συμεών Πατρασάκη και έχουν μία κόρη, τη Μυρτώ.

O παππούς της Μαργαρίτας από την πλευρά του πατέρα της, ο Ευστάθιος Μπισακός, όταν ήταν νεαρός είχε μεταναστεύσει στην Αμερική. Διατηρούσε αλυσίδα εστιατορίων, κατά πάσα πιθανότητα στη Βοστόνη, και είχε αποκτήσει μεγάλη περιουσία. Κάποια στιγμή που θέλησε να επιστρέψει στη Σκιάθο για να παντρευτεί αποφάσισε να εμπιστευτεί την επιχείρηση και την περιουσία του σε έναν άνθρωπο που τον έλεγαν Τζον Πάπας. O Τζον Πάπας όμως δεν διαχειρίστηκε την περιουσία όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα ο Ευστάθιος να χάσει ό,τι είχε και δεν είχε. Ακολούθησε ένα εγκεφαλικό και έπειτα από έξι-επτά χρόνια πέθανε από τον καημό του. Έτσι, o γιος του και πατέρας της Μαργαρίτας, ο Αργύρης, παρότι στον θάνατο του πατέρα του ήταν μόλις 12 χρονών, αναγκάστηκε να επωμιστεί την ευθύνη της οικογένειας, δηλαδή να προικίσει τις αδερφές του και να φροντίσει τη μητέρα του, αφού πλέον ήταν ο μόνος άντρας στην οικογένεια.

O Αργύρης Μπισακός γεννήθηκε το 1922 στη Σκιάθο. Προκειμένου να φοιτήσει στο σχολείο μετοίκησε στον Βόλο. Το 1942, σε ηλικία δηλαδή 20 ετών, εντάχθηκε στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.) που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1943, και ήταν μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (E.A.M). O Αργύρης, λόγω της αντιστασιακής δράσης του, κινδύνεψε πολλές φορές να βρεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων εξορίστηκε στη Μακρόνησο.

O Αργύρης σπούδασε με πολύ μεγάλες θυσίες και στερήσεις, αφού ο πατέρας του πέθανε νέος. Έφερε εις πέρας την αποστολή του, προικίζοντας και παντρεύοντας τις αδερφές του και προστατεύοντας τη μητέρα του. Όταν αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επέστρεψε στον Βόλο. Το 1956 παντρεύτηκε τη Θάλεια Θεοδοσιάδου. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια στην Αθήνα προκειμένου να κάνει ο Αργύρης ειδικότητα στη νευρολογία-ψυχιατρική στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και στο Αιγινήτειο. Στο διάστημα αυτό γεννήθηκε και η κόρη τους, η Μαργαρίτα. Δύο χρόνια μετά τη γέννησή της, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Βόλο. Ο Αργύρης αρχικά εργάστηκε ως ιδιώτης ιατρός και το 1961 ίδρυσε τη δική του Ψυχιατρική Κλινική στην Αγριά, η οποία λειτουργεί έως σήμερα. Το 1969 μαζί με τον Αθανάσιο Κυριάκο ίδρυσαν μια δεύτερη Ψυχιατρική Κλινική στον Άνω Βόλο, το «Ασκληπιείο Άνω Βόλου», στην οποία σήμερα είναι επιστημονική διευθύντρια η Μαργαρίτα.

O πατέρας της Μαργαρίτας έφυγε από τη ζωή το 2007. Επρόκειτο για άνθρωπο εξαίρετο και πολύ αγαπητό στους συμπολίτες του. Του άρεσε να προσφέρει και να αφιερώνεται στους ανθρώπους. Η ζωή του ήταν ιδιαίτερα απλή, παρότι θεωρητικά το επάγγελμά του δικαιολογούσε τη «μεγάλη ζωή». O Αργύρης ξάφνιαζε με την απλότητα της εμφάνισης, της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Του άρεσε το ψάρεμα και οι αγροτικές εργασίες και συχνά καταπιανόταν με το κτήμα της οικογένειας στην Αγριά. Ήταν σπουδαίο μυαλό, ικανός επιστήμονας, και εκτός από νευρολόγος-ψυχίατρος ήταν και πολύ καλός γενικός γιατρός. Παρόλα αυτά, λόγω των συνθηκών δεν κατάφερε να κάνει πανεπιστημιακή καριέρα, κάτι που του είχε προτείνει o καθηγητής του και νονός της Μαργαρίτας, ο Σπύρος Σκαρπαζέλος. Εκτός όμως από την ιατρική αγαπούσε και την Τέχνη, εξού και ήταν μέλος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου.

Η μητέρα της Μαργαρίτας, η Θάλεια Θεοδοσιάδου, γεννήθηκε το 1924 στον Βόλο. Πατέρας της ήταν ο Αριστείδης, ο οποίος ήταν ελαιοπαραγωγός και έμπορος από τον Άγιο Λαυρέντιο. Μητέρα της ήταν η Ειρήνη Βασιλοπούλου από την Τσαγκαράδα. Τα τέσσερα αγόρια της οικογένειας Βασιλοπούλου είχαν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο, όπου δημιούργησαν μεγάλη περιουσία διατηρώντας εκκοκκιστήρια. Στο σύνολό τους οι Βασιλόπουλοι ήταν εύπορη οικογένεια. O πατέρας της Ειρήνης και των αγοριών ήταν ο Πανταζής Βασιλόπουλος και μητέρα τους η Κυρατσώ. O πατέρας πέθανε νέος και η μητέρα ανέλαβε την οικογένεια μόνη της. Η Κυρατσώ είχε ιδιαίτερα αυταρχική, αλλά και δυναμική προσωπικότητα. Η κόρη της η Ειρήνη, που ήταν και γιαγιά της Μαργαρίτας, παντρεύτηκε τον Αριστείδη Θεοδοσιάδη, ο οποίος καταγόταν και αυτός από εύπορη οικογένεια. Μαζί απέκτησαν δύο κορίτσια, την Άννα και τη Θάλεια, τη μητέρα της Μαργαρίτας. Τα κορίτσια μεγάλωσαν με όλες τις ανέσεις, σε οικονομικά εύρωστο περιβάλλον.

O Αργύρης γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Θάλεια κατά τη διάρκεια ιατρικής επίσκεψης που έκανε στο πατρικό της σπίτι. H Θάλεια ήταν χωρισμένη και είχε έναν γιο, τον Άρη. Όταν παντρεύτηκαν με τον Αργύρη έζησαν όλοι μαζί. Η Θάλεια παραμένει μια «πριγκίπισσα», όπως λέει η κόρη της. Υπήρξε πολύ όμορφη γυναίκα, αλλά και δυναμική. Άλλωστε ήταν αρκετά τολμηρή για την εποχή της. Έκανε πράξη τις επιλογές της με αξιοθαύμαστη φυσικότητα. Ήταν επιβλητική και δύσκολα μπορούσες να της αρνηθείς οτιδήποτε. Απεβίωσε τον Οκτώβριο 2021 σε άριστη πνευματική κατάσταση.

Η Μαργαρίτα τελείωσε το σχολείο στον Βόλο και έπειτα πήγε στη Λιμόζ της Γαλλίας όπου σπούδασε βιολογικές επιστήμες. Το 1978 πήρε το πτυχίο της και έως το 1984 συνέχισε τις σπουδές της στην Ιατρική σε πανεπιστήμιο της Σαρδηνίας. Εκεί έκανε και ειδικότητα στη νευρολογία, από το 1984 έως το 1988. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρε την ειδικότητα της ψυχιατρικής στο Α.Π.Θ.

Από το 1991 έως σήμερα είναι επιστημονική διευθύντρια και συνιδιοκτήτρια της Ψυχιατρικής Κλινικής «Ασκληπιείο Άνω Βόλου ΑΕ» που ίδρυσε ο πατέρας της μαζί με τον Αθανάσιο Κυριάκο. Επίσης, είναι κλινικός ψυχίατρος με ενεργό παρακολούθηση ασθενών. Κατά τη διάρκεια της ιατρικής της καριέρας έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες στον διεθνή επιστημονικό τύπο σχετικά με θέματα νευροφυσιολογίας.

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Αγαπάει τα κατοικίδια και απολαμβάνει τη θάλασσα, τις αγροτικές εργασίες και το διάβασμα. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Είναι παντρεμένη με τον ψυχολόγο Συμεών Πατρασάκη, με τον οποίο έχουν μία κόρη, τη Μυρτώ, που σήμερα είναι απόφοιτη Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας και υποψήφια διδάκτωρ Παν. Λουξεμβούργου.