Μενού Κλείσιμο

Μπέζης Γεώργιος

Ο Γεώργιος Μπέζης γεννήθηκε το 1930 στη Βραΐλα της Ρουμανίας και δραστηριοποιήθηκε ως Ναυτικός Πράκτορας σε Ελλάδα και Τουρκία.

 

Ο παππούς Γεώργιος Μπέζης γεννήθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο προπάππους του, Ιωάννης Μπέζης, πέθανε νέος στη Βιέννη, όπου ήταν έμπορος. Η εταιρεία στην Griechenstrasse είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του, Μανώλη Μπέζη, το 1800. Με τη μητέρα του Παρασκευή, το γένος Λεκκού, μεγαλώνει στη Βιέννη πλάι στον θείο του Στέφανο Λεκκού και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στον άλλο του θείο Λεκκού, καθηγητή στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης. Φοίτησε και στη Νομική Σχολή Αθηνών, παίρνοντας ταυτόχρονα και την ελληνική υπηκοότητα.

Νέος εργάζεται στο Πρακτορείο Messageries Maritimes στη Ροδοστό, σημερινή Tekirdag, στον Μαρμαρή και μετά στο δικό του Πρακτορείο στον Πύργο (Bourgas) της Βουλγαρίας. Παντρεύεται την Ελένη, κόρη του Αχιλλέα Ζωγράφου, Αρχιτέκτονα, που φιλοτέχνησε τις πόρτες ΝΤΟΛΜΑ ΜΠΑΧΞΕ.

Απέκτησε τρεις γιους και δύο κόρες. Ο μεγαλύτερος γιος του, Γιάννης, γεννήθηκε το 1894. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκαθίσταται στη Ρουμανία και εργάζεται ως Πράκτορας, Ναυλωτής και Αντιπρόσωπος διαφόρων εταιρειών στον Δούναβη, τη Βράιλα, το Γαλάτσι και την Κωστάντζα. Συγχρόνως, παίζει το ρόλο του διαιτητή στα προβλήματα της Ναυτιλίας στον Δούναβη. Το 1928, στη Βραΐλα παντρεύεται την Ιωάννα Πανά, κόρη του Παναγιώτη Πανά, αγροκτηματία Κεφαλλονίτικης καταγωγής. Το 1929 γεννιέται η κόρη του Ελένη και το 1930 ο γιος του Γεώργιος.

Το 1944 εγκαταλείπει τη Ρουμανία και εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γεώργιος αρχίζει τις σπουδές του στο αμερικανικό Ροβέρτιο Κολέγιο της Κωνσταντινούπολης και στο Hotchkiss της Αμερικής και παίρνει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Wharton της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Στη συνέχεια παρακολουθεί μαθήματα στο London School of Economics.

Η επαγγελματική του δραστηριότητα ξεκινά το 1954 στην Τουρκία, για να ακολουθήσουν η Γερμανία το 1956-1958 και πάλι η Τουρκία το 1959 μέχρι το 1964, όπου διώκεται από εκεί μαζί με τον πατέρα του, διατηρώντας όμως το γραφείο του.

Το 1967 παντρεύεται την Karen και αποκτά τρεις κόρες. Η πρώτη κόρη ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, η δεύτερη με τα ξενοδοχειακά ενώ η μικρότερη εργάζεται κι εκείνη στην οικογενειακή επιχείρηση.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του έχει λάβει το Ανώτατο γερμανικό Παράσημο προς έναν αλλοδαπό και, ως Γενικός Πρόξενος του Ισημερινού στην Ελλάδα, έχει οργανώσει το Προξενικό Σώμα στην Ελλάδα, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος για 12 χρόνια. Για 39 χρόνια υπήρξε μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, του οποίου διετέλεσε και Αντιπρόεδρος, συνεισφέροντας με τη δράση του στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Προστασία του Περιβάλλοντος, με την προώθηση των υδρομεταφορών.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Propeller Club, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Συλλόγου «Φιλαδέλφεια» στην Αθήνα, καθώς και των επιχειρήσεων του Ομίλου Μπέζη στην Ελλάδα και την Τουρκία.