Μενού Κλείσιμο

Μπασαγιάννης Ζαχαρίας

• Έτος Γεννήσεως: 1946
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Ταξιάρχης Γρεβενών
• Τόπος Διαμονής: Γρεβενά , Δυτική Μακεδονία , Ελλάδα

Ο Ζαχαρίας Μπασαγιάννης γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1946 στον Ταξιάρχη Γρεβενών. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας DECOSTAR, η οποία είναι μία εισαγωγική-εμπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται με επιτυχία στον χώρο της πώλησης χαλιών και μοκέτας.

 

Η οικογένεια του παππού του, Κωνσταντίνου, ήταν από τις πρώτες του χωριού. Ο Κωνσταντίνος, εγκατεστημένος από χρόνια στον Ταξιάρχη, είχε παντρευτεί τη Ζαχαρούλα και είχαν αποκτήσει μαζί πέντε παιδιά. Μετά τον θάνατό της παντρεύτηκε τη Δημητρούλα και απέκτησε άλλα δύο. Ο παππούς του είχε τη συνήθεια να γυρίζει το χωριό πάντα καβάλα στο άλογό του. Ήταν σπουδαίος νοικοκύρης, με αξιόλογη περιουσία και μέλος της κοινότητας του χωριού, καθώς και μέλος του συνεταιρισμού.

Το 1923 γεννήθηκε το πρώτο παιδί της οικογένειας, ο Γιώργος. Αφού τελείωσε το δημοτικό, ασχολήθηκε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε ηλικία 16 χρονών έχασε τη μητέρα του, ενώ στα 22 παντρεύτηκε την Ελένη, το γένος Ντέμκα. Η Ελένη καταγόταν, επίσης, από το ίδιο χωριό και ήταν τότε 19 χρονών. Συμμετείχε στις αγροτικές εργασίες, στην ταλαιπωρία από αυτές συνεπάγονταν και το μόνιμο άγχος της επιβίωσης, καθώς τα εισοδήματα ποτέ δεν επαρκούσαν. Τα καλοκαίρια, για έναν περίπου μήνα τον καιρό του θερισμού, δούλευαν στον θεσσαλικό κάμπο, συμμετέχοντας σε ομάδες 10-15 ατόμων, που ξεκινούσαν γι’ αυτόν τον σκοπό από τον Ταξιάρχη.

Το 1946 γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί, ο Ζαχαρίας και το 1947 ο Χρήστος. Την ίδια χρονιά ο πατέρας έφυγε στρατιώτης στον Γράμμο, όπου υπηρέτησε τρία χρόνια. Στο διάστημα αυτό η μητέρα ανέλαβε όλες τις υποχρεώσεις της οικογένειας. Ο πατέρας βοηθούσε, στέλνοντας ό,τι μπορούσε στα παιδιά του. Κύριο μέλημά του ήταν το μέλλον και η μόρφωση των παιδιών του. Στα γράμματά του από το μέτωπο, μάλιστα, αναφέρει την επιθυμία του να διαθέσει όλα τα χρήματα από τη σύνταξη που θα έπαιρνε, ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό. Με το τέλος του εμφυλίου, ο πατέρας επιστρέφει και το 1951 το ζευγάρι αποκτά το τρίτο του παιδί.

Ο Ζαχαρίας Μπασαγιάννης φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Ταξιάρχη, ενώ παράλληλα βοηθούσε την οικογένεια του. Το 1962 και σε ηλικία 16 ετών, έφτασε στη Θεσσαλονίκη αναζητώντας εργασία. Εγκαταστάθηκε εκεί, δουλεύοντας σε οικοδομές και κάνοντας διάφορες άλλες εργασίες, ενώ έμενε μαζί με τον αδερφό του, Χρήστο, που σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη Δασολόγος. Με τις οικονομίες του βοηθούσε, όσο ήταν δυνατόν, την οικογένειά του στον Ταξιάρχη. Στο χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 1966 έως τον Οκτώβριο του 1968, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως υπαξιωματικός του Μηχανικού στο Ναύπλιο. Μετά τη λήξη της θητείας του, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να εργάζεται ως ταπετσιέρης. Στις 19 Μαρτίου 1969 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα επί της οδού Αγίας Σοφίας με αντικείμενο το εμπόριο και την τοποθέτηση ταπετσαρίας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες και έχοντας να αντιμετωπίσει άπειρες δυσκολίες, ο Ζαχαρίας συνεταιρίστηκε με έναν συγχωριανό του. Τον ίδιο χρόνο όμως, κι ενώ ήδη του είχε στείλει εξώδικο για έξωση λόγω κατεδάφισης του κτιρίου, ο συνέταιρος αποχώρησε. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, έχοντας καινούριο συνέταιρο, άνοιξε άλλο κατάστημα στην οδό Πρίγκιπος Νικολάου.

Το 1972 αποχώρησε ο ίδιος και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Αφού εργάστηκε για έναν περίπου χρόνο σε κατάστημα με ταπετσαρίες και μοκέτες, στην πλατεία Αμερικής, άνοιξε το 1973 δικό του κατάστημα στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, σε ένα παλαιό ισόγειο διαμέρισμα, διαμορφωμένο έτσι, ώστε η πρόσοψη να λειτουργεί ως βιτρίνα, ενώ το πίσω μέρος να αποτελεί την κατοικία του Ζαχαρία. Από το 1976 κι αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, ο αδερφός του, Ηρακλής, έγινε συνέταιρος στο κατάστημα. Η καλή πορεία συνεχίστηκε και η επιχείρηση επεκτάθηκε. Το 1980 δημιούργησαν δεύτερο κατάστημα στην οδό Χαμοστέρνας και Πανδώρου στα Κάτω Πετράλωνα και η εταιρεία από Ο.Ε. εξελίχθηκε σε Α.Ε. Το 1982 επέκτεινε τις δραστηριότητές της στις εισαγωγές και το εμπόριο μοκέτας. Η ανοδική πορεία της επιχείρησης, αποτέλεσμα πολλών ωρών προσωπικής εργασίας και προσπάθειας και της δίψας των δύο αδερφών για δημιουργία, συνεχίστηκε. Το 1992 απέκτησαν το δικό τους κτιριακό χώρο, 3.500 τ.μ., σε οικόπεδο που αγόρασαν στον Δήμο Αχαρνών. Συγχρόνως επέκτειναν τις δραστηριότητές τους ασχολούμενοι με τις εισαγωγές χαλιών.

Η DECOSTAR είναι εισαγωγική-εμπορική εταιρεία που απασχολεί σήμερα 15 άτομα, χρησιμοποιώντας κατά διαστήματα και εποχιακό προσωπικό. Οι μοκέτες, οι οποίες προωθούνται με δειγματολόγιο σε καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, εισάγονται από την Ευρώπη και την Αμερική. Τα χαλιά εισάγονται από το Πακιστάν, την Ινδία και την Περσία και δειγματίζονται μέσω εκθέσεων, καθώς και στη μόνιμη έκθεση της εταιρείας, που στεγάζεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 189 στο Μενίδι.

Το 1977 ο Ζαχαρίας παντρεύτηκε την Αικατερίνη Σιώκου, που κατάγεται από το Δενδρό Κορινθίας.

Ο Ζαχαρίας Μπασαγιάννης έχει αποκτήσει από τον γάμο του με την Αικατερίνη Σιώκου δύο παιδιά, τη Μαρία, γεννημένη το 1981 και τον Γιώργο