Μενού Κλείσιμο

Μπαλτάς Σωτήριος

Ο Σωτήριος Μπαλτάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και είναι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης παρ’ Αρείω Πάγω από το 2016, αποκλειστικά απασχολούμενος με υποθέσεις ποινικού και πειθαρχικού δικαίου.

 

Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του, Σωτήριος Μπαλτάς, γεννήθηκε στη Μανσούρα της Αιγύπτου και καταγόταν από τη Λήμνο. Η οικογένειά του είχε αποκτήσει στην Αίγυπτο μεγάλη περιουσία. Παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Οικονομίδου και απέκτησαν παιδιά.

Ο παππούς απ’ τη μεριά της μητέρας του λεγόταν Νίκος Νικολαΐδης και καταγόταν από την Αγαθούπολη στα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη όπου διατηρούσε δικό του καφενείο. Με τη σύζυγό του την Ισμήνη απέκτησαν μία κόρη, τη Δήμητρα.

Ο πατέρας του, Άλκης Μπαλτάς, γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Είναι μαέστρος και συνθέτης κλασικής μουσικής. Φοίτησε στη Νομική Σχολή κι έπειτα σε Ωδείο και έφυγε για το Βερολίνο όπου έγινε διευθυντής ορχήστρας. Σήμερα διδάσκει σε δικό του Ωδείο στη Θεσσαλονίκη ενώ ήταν Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Η μητέρα του, Δήμητρα Νικολαΐδου, γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε γερμανική φιλολογία. Στο ίδιο τμήμα εργάστηκε ως Καθηγήτρια αργότερα. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον βιογραφούμενου Σωτήριο και τον Νικόλαο.

Ο Σωτήριος Μπαλτάς γεννήθηκε το 1980 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε το 2002 Πτυχίο και το 2007 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Ποινικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η επιστημονική του ενασχόληση με το ποινικό δίκαιο είναι διαρκής. Από το 2004 αρθρογραφεί σταθερά στον έντυπο νομικό Τύπο και μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει δέκα νομικές μελέτες και δεκαπέντε παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα ποινικού ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου και πειθαρχικού δικαίου των δικηγόρων. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο αυτοτελές του βιβλίο «Δικαιώματα και θεμελιώδεις υποχρεώσεις του δικηγόρου κατά την άσκηση του λειτουργήματός του (άρ. 38-40 ΚΔ)», ενώ έχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικά έργα, την «Κατ’ άρθρο ερμηνεία του νέου Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013)» και το «Λεξικό Νομικής Ορολογίας ΙΙΙ: Ποινικό Δίκαιο & Εγκληματολογία». Αρκετές αποφάσεις που συμμετείχε ως συνήγορος υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας έχουν δημοσιευθεί στα ελληνικά νομικά περιοδικά «Αρμενόπουλος», «Ποινικά Χρονικά» και «Ποινική Δικαιοσύνη». Στο τελευταίο είναι από το 2016 τακτικός επιστημονικός συνεργάτης, ενώ από το 2011 επιμελείται την ποινική ύλη στο περιοδικό έντυπο «Νομικά Χρονικά», που εκδίδεται υπό την αιγίδα της Ε.Νο.Β.Ε. Κατά τα έτη 2012-2017 ήταν επιμελητής επτά λημμάτων ποινικού δικαίου στο συλλογικό έργο «Επιθεώρηση Νομολογίας» των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη». Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές Ημερίδες ως εισηγητής (2013) και ως παρεμβαίνων (2019, 2021).

Αποτελεί μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου, της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Νομικών και του Συλλόγου Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων Εντός-Εκτός. Από το 2014 είναι και αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου (A.B.A.).

Από τον Ιούνιο του 2014 εκτελεί καθήκοντα ταμία ως τρεις φορές εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδας ενώ από το 2020 είναι και διορισμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Παπάφειου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων – Ο Μελιτεύς». Στο παρελθόν διετέλεσε μέλος για δύο έτη (2018-2019) στην «Επιτροπή Επιστημονικών Εκδηλώσεων» και την «Επιτροπή Δεοντολογίας» του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης