Μενού Κλείσιμο

Μπακατσέλος Αλέξανδρος

Στα ηρωικά χρόνια του ’21 βρίσκουμε τους προγόνους  του Αλέξανδρου Μπακατσέλου να γράφουν τη δική τους ιστορία στον Αγώνα για Ανεξαρτησία. Ο προπάππους του, οπλαρχηγός της Επαναστάσεως, μάχεται πλάι στον Καραϊσκάκη στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Ο παππούς του,  Δημήτριος, υπήρξε δημοδιδάσκαλος σε μια εποχή που η μόρφωση θεωρούνταν προνόμιο λίγων εκλεκτών. Έγινε πατέρας δεκατριών παιδιών μεταξύ των οποίων και του Κωνσταντίνου, πατέρα του Αλέξανδρου.

Ο Κωνσταντίνος Μπακατσέλος γεννήθηκε στην αυγή του νέου αιώνα, το 1901, σε μια εποχή που είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την ατιμωτική ήττα του 1897 και  η Ελλάδα προσπαθεί να αναδιαρθρωθεί, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ο Κωνσταντίνος ανδρώνεται μέσα σε κλίμα πολέμου, ζει τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και δίνει το δικό του αγωνιστικό παρόν στο μικρασιατικό πόλεμο το 1922. Τα σκοτεινά χρόνια που ακολουθούν, ο ίδιος εγκαταστημένος στη Θεσσαλονίκη εμπορεύεται τσιμέντα, σίδερα και είδη υγιεινής. Η επαγγελματική ενασχόληση οδήγησε στη σύσταση της γνωστής σήμερα εταιρείας «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε.».

Ο Κωνσταντίνος κατάφερε μέσα από αντίξοες συνθήκες να καταξιωθεί επαγγελματικά. Δίκαια λοιπόν αποκαλείται εγκωμιαστικά “πατριάρχης”, άνθρωπος δηλ. δημιουργικός και ικανός να κατέχει θέση σημαντική. Ο αδερφός του, Γεώργιος, άλλωστε ακολούθησε πολιτική σταδιοδρομία και διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας. Στην Κατοχή τα δύο αδέρφια, μαζί με τον στρατηγό Ζέρβα, είχαν προσχωρήσει στην αντιστασιακή οργάνωση Ε.Δ.Ε.Σ. Ο Κωνσταντίνος είχε μάλιστα συλληφθεί από την ΓΚΕΣΤΑΠΟ για την αντιστασιακή του δράση.

Όταν γνωρίζει την Ευανθία, παντρεύεται μαζί της και αποκτά τον Αλέξανδρο Μπακατσέλο.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε τη θητεία του στον ελληνικό στρατό στο σώμα του πεζικού. Έλαβε επιμελημένη αγωγή και πανεπιστημιακή μόρφωση. Συγκεκριμένα σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Παράλληλα με τη θεωρητική του κατάρτιση, από νωρίς φάνηκε ότι διέθετε εξαιρετικές ικανότητες στον τομέα των επιχειρήσεων. Ως αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας είχε υπό τον έλεγχό του μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Ήταν, και η οικογένειά του εξακολουθεί να είναι, ο κύριος μέτοχος της γνωστής εταιρείας «ΠΥΡΑΜΙΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ Α.Ε». Παράλληλα μετείχε κατά το ένα τρίτο στην εταιρεία «ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ Α.Ε.» της οποίας ήταν μέλος του Δ.Σ. Η «ΠΥΡΑΜΙΣ» εισάγει στη χώρα μας είκοσι εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. ετησίως.

Στον ίδιο και την οικογένειά του ανήκει το 100% των εταιρειών «ΔΕΛΦΙΝΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.» της οποίας ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Κατείχε το ένα τρίτο των μετοχών της «ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», με συνεταίρους τον Λαμπράκη του γνωστού ομίλου (Δ.Ο.Λ) και τον Μπόμπολα της εκδοτικής (Πήγασος Έθνος), και τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου. Μετείχε κατά 50% στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε.» στην οποία ασκούσε και τα καθήκοντα του Προέδρου.

Επίσης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη δύο ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ. Στη μεν πρώτη ήταν επί δεκαέξι χρόνια μέλος του Δ.Σ., ενώ στην ΕΓΝΑΤΙΑ είχε γίνει και από τους κύριους μετόχους της κατέχοντας τη θέση του Αντιπροέδρου.

Παράλληλα είχε διατελέσει πρόεδρος σε πολλά σωματεία. Ως πρόεδρος της HELEXPO – ΔΕΘ είχε  επιδείξει σημαντικότατη δραστηριότητα. Μέσα σε δεκατρείς μήνες από την ανάληψη της προεδρίας του οργανώθηκε το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης στη ΗELEXPO με συμμετοχή τριών χιλιάδων συνέδρων. Επιπλέον είχε  προβεί σε συντονισμένες ενέργειες, για να γίνει το Εκθεσιακό και Συνεδριακό κέντρο στην Αθήνα. Πήρε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου οικόπεδο 22 στρεμμάτων επί της οδού Κηφισίας στην Αθήνα, ανέλαβε την μελέτη και πέτυχε τη χρηματοδότηση τεσσάρων δισ. από την ΕΟΚ για την πραγματοποίηση του έργου. Όταν αποχώρησε από την προεδρία της HELEXPO- ΔΕΘ, το έργο συνεχίστηκε από τους μεταγενέστερους προέδρους.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί από την Κοινότητα «ΠΡΟΜΑΧΩΝ» του Νομού Πέλλας με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Κοινότητας. Κατείχε και τη θέση του επίτιμου Γενικού Πρόξενου του Βελγίου για τη Βόρεια Ελλάδα.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ήταν Πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου καθώς και μέλος των :

  • ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ
  • PROPELLER CLUB ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πολυσχιδής προσωπικότητα κι αεικίνητο πνεύμα είχε επεκτείνει τα ενδιαφέροντα του και σε χώρους αθλητικούς ή και καλλιτεχνικούς. Συγκεκριμένα, διετέλεσε Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμαριάς και ήταν ιδρυτής της «Υποβρυχίου Δραστηριότητας» στη Βόρεια Ελλάδα και της «Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης». Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου «ΑΡΗΣ». Ακόμη ήταν Πρόεδρος του Οργανισμού «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», όπου με δική του πρωτοβουλία και δράση δημιουργήθηκαν τα κτίρια Μ1 & Μ2 κατά την διάρκεια της θητείας του.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος παρουσίασε αξιέπαινη δράση την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, υπήρξε το νεότερο μέλος της Εθνικής Αντιστάσεως «ΕΔΕΣ». Για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε σε παιδική ηλικία κατά των Γερμανών παρασημοφορήθηκε δις από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Στην προσωπική του ζωή ήταν παντρεμένος με την Πολυτίμη Λάμπρου, μηχανολόγο στο επάγγελμα. Η Πολυτίμη είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «ΣΤΟΡΓΗ». Το αιματολογικό κέντρο «ΣΤΟΡΓΗ» αποτελεί το κυριότερο έργο της και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα κέντρα στον κόσμο. Στεγάζεται σε 4.000 τ.μ. χώρου και είναι πλήρως εξοπλισμένο για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Προορίζεται για να καλύπτει τις ανάγκες της Β. Ελλάδος και ολόκληρης βέβαια της χώρας, αλλά και των βαλκανικών χωρών. Αρχικά περιοριζόταν στη νοσηλεία παιδιών. Αργότερα όμως με την προσθήκη ενός νέου ορόφου επεκτάθηκε και στη νοσηλεία ενηλίκων. Το Φεβρουάριο του ’99 εδόθη ως δωρεά στο Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» και εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη.

Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος έχει 2 γιους από τον προηγούμενο γάμο του, τον Κωνσταντίνο και τον Βασίλη, ενώ απέκτησε με την Πολυτίμη Μπακατσέλου τον Νικόλαο και τον Γιώργο. Ο Νικόλαος, απόφοιτος Κοινωνιολογίας, στο Λονδίνο, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ναυτιλία, στο Εμπόριο και στα Χρηματοοικονομικά στο City University Business School. O μικρότερος γιος, Γιώργος, έχει σπουδάσει  πολιτικές επιστήμες και ευρωπαϊκές σπουδές στο Λονδίνο και είναι κάτοχος MBA.

Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον περάσει στα χέρια των 2 υιών του, Νικόλαο και Γιώργο, όπου συνεχίζουν το έργο του.