Ο Ελευθέριος Μουζάκης (1913-2006) δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, κατακτώντας την ελληνική αγορά με την ίδρυση της εταιρείας «ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» το 1944, η οποία έχει ως αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία κλωστών ραφής.
Ο Ελευθέριος Μουζάκης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1913. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή ήλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα. Μετά από σύντομη παραμονή στη Ζάκυνθο, η οικογένεια ήλθε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο, εργαζόμενος παράλληλα για να βοηθήσει την οικογένειά του.
Το 1935 αναλαμβάνει υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας κλωστών «ΤΡΙΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ». Λάτρης της ποιότητας και μη ικανοποιημένος από την ποιότητα των κλωστών της εταιρείας του, συλλαμβάνει την ιδέα συνεργασίας με οίκο του εξωτερικού. Οι εργοδότες του θεώρησαν την ιδέα του «όνειρο». Εκείνος όμως τα κατάφερε. Το 1937 η εταιρεία του ξεκινά συνεργασία με τη γαλλική CARTIER BRESSON (που εξαγοράστηκε αργότερα από την DMC). Ήταν η πρώτη εταιρεία joint venture που πραγματοποίησε ελληνική εταιρεία με εταιρεία του εξωτερικού.
Ο Ελευθέριος Μουζάκης έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, όπου του ανατέθηκε η Διοίκηση του Γ’ Αποσπάσματος Επιμελητείας.
Επιστρέφοντας από τον πόλεμο, σε συμφωνία με τους εργοδότες του, έλαβε ως αμοιβή μισθών τα νήματα της εταιρείας, αφού τα χρήματα δεν είχαν αξία και οι εργοδότες του δεν μπορούσαν να τα αξιοποιήσουν. Έτσι ξεκίνησε την παραγωγή και πώληση δικών του κλωστών που παρήγαγε με χειροκίνητες και ποδοκίνητες μηχανές, με την επωνυμία ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ. Το 1949 η εταιρεία του ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιό της στην περιοχή Χαραυγή, το οποίο ήταν πλέον ηλεκτροκίνητο.
Το 1950 έρχεται στην Ελλάδα ο Γενικός Διευθυντής του γαλλικού οίκου DMC και προτείνει στον Ελευθέριο Μουζάκη συνεργασία και συγκεκριμένα την αντιπροσώπευση για την Ελλάδα και τη συμπαραγωγή των προϊόντων της. Η συνεργασία αυτή ενόχλησε πολλούς παράγοντες της βιομηχανίας και του εμπορίου, διότι διέβλεπαν το μέλλον. Παρά τις αντιδράσεις, η συμφωνία προχώρησε και ήταν επωφελής και για τους δύο εταίρους, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ και η DMC έγιναν κυρίαρχοι στην ελληνική αγορά.
Το 1954 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση της εταιρείας ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ με την εταιρεία ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ, της μόνης σοβαρής εταιρείας που είχε μείνει στην ελληνική αγορά. Με τη συγχώνευση δημιουργήθηκαν δύο νέες Ανώνυμες Εταιρείες. Η πρώτη ήταν η «ΚΛΩΣΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» (βιομηχανική) και η δεύτερη ήταν η «ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ-ΚΙΘΑΡΑΣ» (εμπορική). Στις εταιρείες αυτές ο Ελευθέριος Μουζάκης είχε το 50% των μετοχών και το 60% των κερδών, ενώ κατείχε και τη Γενική Διεύθυνση αυτών.
Το 1960, η «ΚΛΩΣΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» καθετοποιείται με την δημιουργία κλωστηρίου 3.400 ατράκτων RIETER, το οποίο το 1965 έφτασε τα 11.200 αδράχτια.
Παρά την αύξηση παραγωγής του κλωστηρίου, η παραγωγή αυτή δεν ήταν αρκετή, καθώς οι πωλήσεις είχαν υπερδιπλασιαστεί. Έτσι, το 1974 ο Ελευθέριος Μουζάκης ιδρύει την εταιρεία «ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕ», η οποία κατασκευάζει δικό της κλωστήριο RIETER, διπλασιάζοντας την παραγωγή νημάτων του ομίλου, ενώ το 1978 αγόρασε τα οικόπεδα και κτήρια της ΧΡΙΣΛΑΝ και διπλασίασε την παραγωγή της σε φινιρισμένα νήματα. Η άνοδος αυτή υπήρξε επωφελής για την ελληνική αγορά, καθώς υποκατέστησε την εισαγωγή παρόμοιων προϊόντων αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα, φτάνοντας τότε σε εξαγωγές ύψους $ 4.000.000.
Παράλληλα, την ίδια χρονιά (1974) δημιουργεί την εταιρεία «ΕΛ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ, ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ», η οποία κατασκευάζει στην παραλία της Θεσσαλονίκης το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΖΑΚΗΣ, ένα κτήριο πολυτελών γραφείων και καταστημάτων.
Το 1977 ο Ελευθέριος Μουζάκης εξαγοράζει το υπόλοιπο 50% των εταιρειών ΚΛΩΣΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΚΛΩΣΤΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ-ΚΙΘΑΡΑΣ και τις μετονομάζει σε «ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕ» (βιομηχανική) και «ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ ΑΕ» (εμπορική).
Τον Φεβρουάριο του 1991 οι μετοχές της «ΕΛ. Δ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ ΑΕ» εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και, παρά την κρίση του Κόλπου την ίδια περίοδο, υπήρξε υπερκάλυψή της κατά 13,7 φορές.
Έκτοτε η επέκταση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ήταν συνεχής, με εξαγορές εταιρειών, δημιουργία εκκοκκιστηρίων ή συμμετοχή σε αυτά, συνεργασίες με οίκους του εξωτερικού παγκόσμιας εμβέλειας για εισαγωγή (κατ’ αποκλειστικότητα) των προϊόντων τους που είναι πρόσθετα των προϊόντων που παράγουν οι εταιρείες του, αγορές οικοπέδων και δημιουργία κτηρίων καθώς και συμμετοχές σε άλλες εταιρείες εκτός του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας.
Οι επιτυχίες του αυτές οφείλονταν στην ενεργητικότητά του και τις κρίσιμες αποφάσεις που έπαιρνε την κατάλληλη στιγμή, στο πάθος του για υψηλή ποιότητα και σωστή οργάνωση για την άψογη εξυπηρέτηση των πελατών του εσωτερικού και εξωτερικού και στην άψογη, εκ μέρους του, συνεργασία με τους οίκους του εξωτερικού.
Ο Ελευθέριος Μουζάκης απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2006.