Μενού Κλείσιμο

Μητροπούλου Σοφία

Η Σοφία Μητροπούλου γεννήθηκε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στο δικηγορικό γραφείο «Μητροπούλου», που διατηρεί με τις αδερφές της, τις δικηγόρους Ιωάννα Μητροπούλου και Αντωνία Μητροπούλου και αντικείμενο το αστικό (κληρονομικό, οικογενειακό με εξειδίκευση τα διεθνή διαζύγια, ενοχικό, εμπράγματο), ποινικό και διοικητικό δίκαιο, καθώς και τον έλεγχο διαχείρισης περιουσίας Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού.

Παράλληλα ασχολείται ως adjunct professor με τη διδασκαλία του προπτυχιακού μαθήματος «Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου» (International Business Law) στο Business School του American College of Thessaloniki (A.C.T.) και ως εισηγήτρια «Ασφαλιστικού Δικαίου» του μεταπτυχιακού προγράμματος στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών.

Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, γεννήθηκε στην Πελοπόννησο (Αρκαδία), συνέχισε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Η μητέρα της, Ανθούλα Μητροπούλου, το γένος Κατιρτζίδη, κατάγεται από τον Πόντο και η οικογένειά της ήρθε στη Θεσσαλονίκη πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από το Σοχούμι της Ρωσίας, όπου οι Έλληνες γονείς της είχαν μεταναστεύσει εκεί από την Τουρκία.

Η Σοφία Μητροπούλου αποφοίτησε το 1986 από το Λύκειο του Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε το 1990 με άριστα. Αμέσως μετά, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στον τομέα του Εμπορικού και Οικονομικού Τομέα της ως άνω Νομικής Σχολής και ειδικότερα στο Τραπεζικό, Ασφαλιστικό, Ναυτικό Δίκαιο και στο Δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τραπεζικό Δίκαιο με τον ειδικότερο Τίτλο «Ο Κοινός Λογαριασμός στο Ελληνικό Δίκαιο-Συγκριτική επισκόπηση αλλοδαπών Δικαίων», στο οποίο βαθμολογήθηκε με άριστα.

Παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια, όπως: α) του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών στη Grenoble της Γαλλίας με τίτλο «Ευρώπη χωρίς σύνορα», β) του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα «Εφαρμογές Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στη Νομική Επιστήμη», γ) Κοινοτικού Δικαίου του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, δ) γερμανικής νομικής ορολογίας του Ινστιτούτου Goethe, ε) Διεθνών Εμπορικών Συμβάσεων, Συγκριτικού Ναυτικού Δικαίου, Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και Συγκριτικού Οικογενειακού Δικαίου της Νομικής Σχολής “Tulane” της Νέας Ορλεάνης των Η.Π.Α. με υποτροφία του Ινστιτούτου Αιγαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου στη Ρόδο, στ) Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δικαίου του Διαδικτύου της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας στην Ιταλία, ζ) προχωρημένων τεχνικών έφεσης για δικηγόρους, που διοργάνωσε το Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων Νοτίου Αφρικής στο Stellenbosch της Νοτίου Αφρικής.

Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν τη μονογραφία «O κοινός λογαριασμός στο ελληνικό δίκαιο-Συγκριτική επισκόπηση αλλοδαπών δικαίων (αγγλικό, αμερικανικό, γερμανικό και ελβετικό)» στη σειρά «Σύγχρονα θέματα εμπορικού δικαίου», εκδόσεις Σάκκουλα, 2η έκδοση. Έχουν ακόμα δημοσιευθεί σε διάφορα νομικά περιοδικά αυτοτελείς μελέτες και άρθρα της: 1. Οι έννομες σχέσεις στα κοινά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (με αφορμή την ΕφΘεσ 1622/2009), ΔΕΕ 2010, σελ. 810-814, 2. Ο Κανονισμός κατά των εμποδίων στο εμπόριο (Κανονισμός ΕΚ 3286/94-Trade Barriers Regulation), ΕΤρΑξΧρΔ 2010, σελ. 871-886, 3. Δικαιώματα των μετόχων επί εξόδου από το Χρηματιστήριο-Delisting, ΕΕμπΔ 2012, 4. H λειτουργία της σύμβασης ανοίγματος πίστωσης, ΕΤρΑξΧρΔ 2002, σελ. 3-46, 5. Ο μισθωτός δημιουργός, ΔΕΕ 2002, σελ. 804-813, 6. Ειδικές συμμετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων σε μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις (άρθρο 16 του v. 2076/1992 «Ανάληψη και άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών Ιδρυμάτων και άλλες συναφείς διατάξεις»), ΕπισκΕΔ 1998, σελ. 52-58, 7. Αυτονομία της αμετάκλητης ενέγγυας πίστωσης και απρόβλητο των ενστάσεων από την σχέση αξίας εκ μέρους της τράπεζας κατά του δικαιούχου της πίστωσης. Όρια της αυτονομίας (παρατηρήσεις στην ΜονΠρΘεσ 14792/1996, ΕπισκΕΔ 1997, σελ. 515-521, 8. Παρατηρήσεις στην ΜονΠρΘεσ 30086/1995 (αδικοπραξία λόγω έκδοσης ακάλυπτης επιταγής από διαχειριστή Ε.Π.Ε.), ΕπισκΕΔ 1996, σελ. 436-442, 9. Παρατηρήσεις στην ΕφΘεσ 1208/1996, ΕπισκΕΔ 1996, σελ. 976-981, 10. Παρατηρήσεις στην ΕφΛαρ 589/1995 (έκδοση διαταγής πληρωμής βάσει τιμολογίων και γενικότερα αποσπασμάτων εμπορικών βιβλίων), ΕπισκΕΔ, σελ. 608-611.

Η επιστημονική της εργασία περιλαμβάνει ακόμη συνεργασία με το νομικό περιοδικό «Επιθεώρηση Τραπεζικού, Αξιογραφικού και Χρηματιστηριακού Δικαίου» από το 1994 έως το 1998, ενώ από το 1996 μέχρι και το 1997 υπήρξε υπεύθυνη επιμέλειας ύλης στο νομικό περιοδικό «Επισκόπηση Εμπορικού Δικαίου». Έχει συμμετάσχει στη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο «Τραπεζικό Δίκαιο» στον Τομέα του Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συντάξει και φάκελο εργασίας για το ίδιο μάθημα. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν εισηγήτρια Ασφαλιστικού Δικαίου δοκίμων ασφαλιστικών συμβούλων της ασφαλιστικής ανώνυμης εταιρίας «INTERAMERICAN» στα πλαίσια των κρατικών εξετάσεων για τη σχετική άδεια και τον Σεπτέμβριο του 2014 και του 2015 ήταν εισηγήτρια σε σεμινάρια Συγκριτικού Εργατικού Δικαίου (Comparative Labor Law) στο Summer University του Κολλεγίου “City” στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία της ως νομικού ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1992 σε γραφείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη. Από τον Ιανουάριο του 1998 μέχρι το 2005 διατέλεσε δικηγόρος στη Νομική Επιτροπή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύριο αντικείμενο την παροχή νομικών συμβουλών και την παράσταση ενώπιον Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (υπαλληλικές προσφυγές, αιτήσεις ακύρωσης, αγωγές).

Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά και πολύ καλά γαλλικά, είναι δε κάτοχος των αντίστοιχων πτυχίων Proficiency of Cambridge, Sorbonne Ι και Oberstufe Ι.

Η κοινωνική της δραστηριότητα έγκειται στην προεδρία το 1997 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος, το οποίο διοργάνωσε τον Μάρτιο του ίδιου έτους στη Θεσσαλονίκη πανευρωπαϊκό συνέδριο μαθητών από 26 χώρες της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Νομικών στις επιτροπές Τραπεζικού Δικαίου, Δικαίου Τουρισμού και Αθέμιτου Ανταγωνισμού και προστασίας καταναλωτή, μέλος της Μακεδονικής Ένωσης Εμπορικού Δικαίου και μέλος του πανελληνίου αθλητικού σωματείου γυναικών «Καλλιπάτειρα».

Είναι παντρεμένη από το 2002 με τον οικονομολόγο Dr. Andreas Baresel-Bofinger, managing partner της “Wilhelm Bofinger GmbH” και ιδρυτικό μέλος της “Hellenic Business Angels Network” και μητέρα ενός αγοριού.