Μενού Κλείσιμο

Μεσσάρης Σπύρος

Ο Σπύρος Μεσσάρης σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ κι έπειτα έκανε εξειδικευμένες σπουδές στην ιαπωνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Osaka της Ιαπωνίας, μεταπτυχιακές σπουδές στο Yokohama National University of Japan και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επαγγελματική του ζωή ήταν πολυσχιδής και με πολλές προεκτάσεις και εργάστηκε ως νομικός και οικονομικός σύμβουλος έως την ίδρυση της δικής του επιχείρησης.

 

Ο Σπύρος Μεσσάρης γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1952. Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Ληξούρι και το 1970 εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές του εργαζόταν σε κατάστημα υποδημάτων ως πωλητής, σε βιοτεχνία χαρτιού ως εργάτης και σε βενζινάδικο.

Το 1975 επισκέφτηκε τον Καναδά ως τουρίστας, όπου έμεινε σε συγγενείς του με σκοπό να λάβει κάποια υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της οικονομίας. Έτσι έκανε αίτηση για υποτροφία στο Πανεπιστήμιο McGill, όπου όμως συνάντησε σημαντικές δυσκολίες, αφού θα έπρεπε να ελεγχθούν οι επιδόσεις του για ένα έτος και να του δοθεί απάντηση στη συνέχεια. Μη μπορώντας να ανταποκριθεί οικονομικά επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να επιδιώξει άλλη υποτροφία. Τον Ιανουάριο του 1976 έλαβε από το Yokohama National University of Japan υποτροφία για έρευνα στον επιχειρησιακό χώρο. Αυτή τη φορά πέτυχε τον στόχο του και, όπως ο ίδιος ομολογεί, από εκείνη τη χρονική στιγμή άλλαξε η ζωή του. Οι συνθήκες ζωής στην Ιαπωνία ήταν εντελώς ιδιόρρυθμες και ο Σπύρος Μεσσάρης χρειάστηκε πολλά αποθέματα θέλησης για να συνεχίσει και να κερδίσει έτσι συγκλονιστικές εμπειρίες.

Το 1976 έλαβε Δίπλωμα Επάρκειας Ιαπωνικής Γλώσσας από το National University of Osaka μετά από 6 μήνες ταχύρρυθμης εκπαίδευσης. Η χρηματοδότηση την οποία του παρείχε η υποτροφία περιελάμβανε έξοδα διαμονής, διατροφής, διδάκτρων, βιβλίων και κάποια χρήματα επιπλέον. Παράλληλα εργαζόταν ως μεταφραστής σε επιχειρήσεις, ως διερμηνέας, ως καθηγητής αγγλικών σε ιδιωτικά φροντιστήρια, καθηγητής ελληνικών στο Berlitz Institute και ως καθηγητής ελληνικών στο Υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο. Άνθρωπος εργατικός, δραστήριος και με αληθινή δίψα για μάθηση, εργάσθηκε για 6 μήνες ως ερευνητής στο National University of Yokohama το έτος 1976, όπου διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το διεθνές εμπόριο στον ιδιωτικό χώρο των επιχειρήσεων. Το 1977 έλαβε Diploma of International Economics. Στη συνέχεια έδωσε εξετάσεις στο μεταπτυχιακό τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου στον τομέα της Διοίκησης επιχειρήσεων, τις οποίες πέρασε επιτυχώς με άριστα. Άρχισε έτσι τις σπουδές του σε επίπεδο Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), διετούς φοίτησης. Από το 1978-1979 διετέλεσε Ass. Professor-Researcher στο National University of Yokohama. Τον Μάρτιο του 1979 ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε Master of Business Administration (MBA) αφού έκανε Credit and Dissertation Thesis με άριστα. Το μεταπτυχιακό του δίπλωμα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο, δεδομένου ότι εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο πέντε συνολικά επιστήμονες που κατείχαν τον ίδιο τίτλο.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα κατέθεσε τους τίτλους του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Ελλάδα ως βοηθός στη Γ΄ Έδρα της Πολιτικής Οικονομίας. Παράλληλα άρχισε την διδακτορική του διατριβή, υπό τη Διεύθυνση και εποπτεία της σπουδαίας και επιφανούς καθηγήτριας κ. Μαρίνας Γουδή. Η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο ήταν πολύ δύσκολη λόγω τόσο του χαμηλού επιπέδου σπουδών όσο και των σχέσεων με τους συναδέλφους. Το δεύτερο θέμα τον ενόχλησε ιδιαίτερα και όταν αντιλήφθηκε ότι οι εσωτερικές ίντριγκες μεταξύ συναδέλφων ήταν πολλές, αποχώρησε. Με δεδομένη την ερευνητική του εμπειρία, απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και απασχολήθηκε ως βοηθός έρευνας σε βιομηχανικές έρευνες. Πολύ γρήγορα για προσωπικούς λόγους αποχώρησε.

Τα έτη 1979-1981 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην αεροπορία ως έφεδρος αξιωματικός και τερμάτισε ευδοκίμως τη θητεία του ως ανθυποσμηναγός. Το 1981 αναζήτησε και βρήκε μέσω μικρών αγγελιών μια θέση ως Assistant Marketing Manager στην εταιρεία που ασχολείτο με την διέλευση των πλοίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η συνεισφορά του στην εταιρεία υπήρξε τεράστια αφού εξαιτίας της γνώσεως της Ιαπωνικής γλώσσας κατάφερε να προσεγγίσει την Ιαπωνική αγορά. Στην εταιρεία έμεινε μόνο για 8 μήνες και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Ακολούθως, στα τέλη του 1981 είχε μία σημαντική προσφορά εργασίας από εταιρεία οδών και οδοστρωμάτων με έδρα στη Σαουδική Αραβία, στη θέση του Διευθυντή Διοικητικού Οικονομικών Υπηρεσιών με πολύ υψηλό μισθό. Ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Σαουδική Αραβία, είχε μία άλλη πρόταση από μια ξένη εταιρεία με έδρα στην Αθήνα ως Νομικός-Οικονομικός Σύμβουλος των υποκαταστημάτων της εταιρείας αυτής στη Μέση Ανατολή. Έτσι, ο Σπύρος Μεσσάρης προτίμησε να παραμείνει στην Αθήνα παρά να μεταβεί για εργασία στη Σαουδική Αραβία. Προσελήφθη λοιπόν από την ξένη εταιρεία στα τέλη του 1981 και σε πολύ λίγο διάστημα, με τις γνώσεις και τις ικανότητές του, κατάφερε να ανελιχθεί στις βαθμίδες της ιεραρχίας και να φθάσει στο Νο.2, στη θέση του αναπληρωτή γενικού Διευθυντή της, έως τα τέλη του 1986, που η εταιρεία μετέφερε την έδρα της από την Αθήνα στη Μέση Ανατολή. Παρά την προσφορά που έκαναν στον βιογραφούμενο να ακολουθήσει, εκείνος αρνήθηκε και αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση.

Τον Οκτώβριο του 1986 ίδρυσε τη δική του εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών στον χώρο των ανταλλακτικών ιαπωνικών αυτοκινήτων, έχοντας μεγάλο εφόδιο και όπλο του τη γνώση της ιαπωνικής γλώσσας. Η εταιρεία του κατέκτησε την ελληνική αγορά, κερδίζοντας πολλούς πελάτες και δημιούργησε ένα πολύ δυνατό και ισχυρό όνομα στην αγορά. Έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις και σε διάφορες ακόμα Εκθέσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Για την επιχειρηματική του δραστηριότητα έλαβε δύο τιμητικές διακρίσεις-βραβεία, το 1997 στο Μονακό του Μόντε Κάρλο και το 2001 στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Σπύρος Μεσσάρης δίδασκε για 6 έτη, από το 1981 έως το 1987, Εμπορικό Δίκαιο (Business Law), Management και Shipping Management στο Mediterranean College.

Στα τέλη του 2012 απεσύρθη από την ενεργό επιχειρηματική δράση και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Σπύρος Μεσσάρης έχει την ιδιότητα του δημοσιογράφου και είναι μέλος της F.I.J.E.T., της παγκόσμιας οργάνωσης δημοσιογράφων για τον τουρισμό.

Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η καλλιέργεια φυτών και λουλουδιών, το ψάρεμα, τα σκάφη, τα αυτοκίνητα και το διάβασμα. Στο παρελθόν πέρασε από τον αθλητικό χώρο και συγκεκριμένα από την ομάδα basket του Άρη Θεσσαλονίκης αλλά και από τον χώρο της κολύμβησης, όπου μάλιστα κέρδισε έπαθλα στο ύπτιο αγώνισμα. Στα μελλοντικά του σχέδια, ο Σπύρος Μεσσάρης τοποθετεί τη μελέτη ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποία αγαπά ιδιαίτερα.