Μενού Κλείσιμο

Μερτζάνης Παναγιώτης

• Έτος Γεννήσεως: 1971
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

Ο Παναγιώτης Μερτζάνης γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1971 στη Θεσσαλονίκη. Οι ρίζες του είναι από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας από τον πατέρα του και από την Κρηστώνη του Κιλκίς από τη μητέρα του. Η οικογενειακή επιχείρηση, την οποία σήμερα διευθύνει, η εταιρεία «ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.», δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας υαλοπινάκων από το 1975. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων και Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ). Είναι πατέρας τριών παιδιών, του Δημήτριου (1993), της Παναγιώτας-Νεκταρίας (1997) και του Γεώργιου (2000). Ο Δημήτριος και η Παναγιώτα-Νεκταρία εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Παναγιώτης Μερτζάνης, γεννήθηκε το 1903 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Το Αϊδίνι καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Την περίοδο εκείνη η πόλη αριθμούσε 35.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 8.000 ήταν Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα της πόλης έλεγχε το εμπόριο και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία, τον γνωστό φιλολογικό σύλλογο «Μέλισσα» που διατηρούσε και βιβλιοθήκη και φιλαρμονική εταιρεία. Έναν μήνα μετά, στις 15 Ιουνίου 1919, ο ελληνικός στρατός δέχθηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και αναγκάστηκε να υποχωρήσει εγκαταλείποντας την πόλη για τρεις ημέρες, κατά τις οποίες ακολούθησε σφαγή του πληθυσμού και των σωμάτων των προσκόπων που βρίσκονταν στην πόλη. Η σφαγή των προσκόπων της πόλης θεωρείται η πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού. Ο ελληνικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη τρεις μέρες μετά και την εγκατέλειψε οριστικά, κατά τη γενική αποχώρηση του ελληνικού στρατού από τη Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922.

Μετά τα αιματηρά γεγονότα του 1922, ο παππούς Παναγιώτης ήρθε στην Ελλάδα με κάποια από τα αδέρφια του και εγκαταστάθηκε στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Ήταν κτηνοτρόφος και είχε στάβλους. Ο Εύοσμος είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος στη Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκε τη Σοφία και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, την Καλλιόπη, τον Αριστοτέλη, τον Νικόλαο και τον Δημήτριο.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτριος Μερτζάνης, γεννήθηκε στον Εύοσμο στις 10 Νοεμβρίου 1945. Από μικρός ασχολήθηκε στην κτηνοτροφική μονάδα του πατέρα του. Πήγε στη Γαλλία να εργαστεί για δύο χρόνια σε εργοστάσιο μηχανών, αλλά γύρισε πίσω. Επιστρέφοντας στον Εύοσμο, άνοιξε δικό του συνεργείο μηχανών. Κάποια στιγμή το έκλεισε και άνοιξε ένα μαγαζί με τζάμια, σε συνεργασία με τον αδερφό του, ο οποίος ασχολείτο με αυτό από το 1977. Το 1980 ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση, στο όνομα της γυναίκας του, Μαρίας, στην οποία ασχολήθηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Παντρεύτηκε τη Μαρία Ελευθεριάδου, η οποία γεννήθηκε το 1952 στην Κρηστώνη του Κιλκίς, από τον Θεοχάρη και τη Ζωή. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και τα αδέρφια της ήταν η Κυριακή και ο Παύλος.

Ο παππούς Θεοχάρης γεννήθηκε στα Πομακοχώρια του Κιλκίς και ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1950. Ήταν ξυλοκόπος στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη δούλεψε στο εργοστάσιο της FIX, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Ο Δημήτριος Μερτζάνης και η Μαρία Ελευθεριάδου απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο και τη Σοφία. Η Σοφία γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1974 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει. Εργάζεται στην επιχείρηση του αδερφού της. Είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τη Μαρίνα, τον Παντελή και τον Δημήτρη.

Ο βιογραφούμενος, Παναγιώτης Μερτζάνης, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1971. Τελείωσε το σχολείο στον Εύοσμο. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την επιχείρηση του πατέρα του και έτσι φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή ΙΕΣΕ (ΙΕΚ) Λογιστική, Υπολογιστές και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Από το 1992 εργάστηκε στην επιχείρηση μαζί με τον πατέρα του. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις στην Κύπρο. Το 2010 ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η εταιρεία τζαμιών «ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ» ιδρύθηκε το 1975 και είναι μια εταιρεία πλήρους επεξεργασίας υαλοπινάκων και μια μονάδα παραγωγής θερμοηχομονωτικών υαλοπινάκων με πιστοποίηση των υλικών παραγωγής. Από το 1980, λειτουργεί μονάδα διπλής υαλώσεως. Το 1997, η εταιρεία μεταφέρεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή Ευόσμου Θεσσαλονίκης, στην οδό Νυμφαίου 63Β. Το 2000, ξεκίνησε μια σημαντική συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία DORMA, μια εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας στα συστήματα ασφαλείας, στα εξαρτήματα υαλοπινάκων, στους μηχανισμούς επαναφοράς εισόδων κ.ά. Το 2006, ανέλαβε την αντιπροσώπευση της ισπανικής MANUSA για όλη την Ελλάδα, εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας στον αυτοματισμό εισόδων, πυράντοχων αυτόματων μηχανισμών εισόδου κ.ά. Η εταιρεία «ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.» διαθέτει έναν πλήρη εξοπλισμένο χώρο, με μηχανήματα φιλικά προς το περιβάλλον, ένα γερανοφόρο όχημα, τέσσερα φορτηγά και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Η εταιρεία έχει πολυετή παρουσία στον χώρο του τζαμιού και έχει αποκτήσει πείρα και τεχνογνωσία, μέσα από σεμινάρια για διαρκή ενημέρωση για τις νέες τεχνικές και υλικά.