Μενού Κλείσιμο

Μαρκογιάννη Νίκη

Η Νίκη Μαρκογιάννη είναι Ψυχίατρος-Νευρολόγος με 35ετή εμπειρία στον χώρο της ψυχοθεραπείας, 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα άλογα, διεθνής μέντορας της Eagala και ιδρύτρια της Ιππόλυσης, του Ελληνικού Κέντρου Προσωπικής Εξέλιξης και Ψυχοθεραπείας με την βοήθεια ιπποειδών.

 

Η Νίκη Μαρκογιάννη με καταγωγή από Μεσσηνία, γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα σχολικά της χρόνια παρακολούθησε τη Σχολή Μωραΐτη, το «Πρότυπο Λύκειο Αθηνών». Εισήχθη μετά από εξετάσεις στο τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή της έλαβε ειδίκευση στην Ψυχιατρική. Αφού τελείωσε τις σπουδές της, υπήρξε επί σειρά ετών επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο έρευνας ψυχοσωματικών νόσων της Σουηδίας «Arnica».

Πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι συνέβαλαν και βοήθησαν τη Νίκη Μαρκογιάννη στην εξέλιξή της. Αρχικά, πολύ σημαντικό ρόλο, από μικρή κιόλας ηλικία, έπαιξε ο πατέρας της, δικηγόρος κ. Μαρκογιάννης, ο οποίος είχε βαθιά φιλοσοφική αντίληψη για τη ζωή. Στη συνέχεια ήλθε ο Ρένος Ρώτας, γιατρός ψυχών και σωμάτων, που έφερε στην Ελλάδα την ψυχοσωματική σκέψη από την Γερμανία, να βάλει τον λίθο του στην πορεία της βιογραφούμενης. Ο Paul Watglawick θεωρητικός στον τομέα της επικοινωνίας, ψυχολόγος και φιλόσοφος, η επιστήμονας Kerstin Berne Fromell ήταν μερικές ακόμα προσωπικότητες που οδήγησαν την πορεία της επιστημονικής καριέρας της Νίκης Μαρκογιάννη.

Μεγάλη δασκάλα για τη Νίκη υπήρξε από τη στιγμή που γεννήθηκε μέχρι τώρα η κόρη της, Δανάη. Μετά εμφανίστηκαν κάποιοι ιδιαίτεροι δάσκαλοι. Στην αρχή ο Μπουμ ήρθε στη μορφή σκύλου και εγκαταστάθηκε στο ιατρείο με άποψη πάνω στις θεραπείες, μετά ο Bright Cloud, o Jimminy Cricket και ο Ovelix με την μορφή του αλόγου ήρθαν να εκπαιδεύσουν-οδηγήσουν σε ένα δρόμο κατανόησης των δυνατοτήτων αυτών που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος. Άνοιξαν την πόρτα σε έναν κόσμο που η ενσυναίσθηση και η κοινωνική νοημοσύνη των «ζώων» αν εκτιμηθεί προσφέρει στους ανθρώπους την επαφή με τον εαυτό τους (ασυνείδητο) και τους οδηγεί στην προσωπική εξέλιξη και βελτίωση.

Μέσα από την πάροδο των χρόνων δουλειάς και της συνεχόμενης αγάπης και σχέσης με τα άλογα, η Νίκη Μαρκογιάννη συνειδητοποίησε τη «θεραπευτική» επίδραση των αλόγων. Τη γνώση αυτή ενσωμάτωσε στη δουλειά της και πλέον είναι διεθνής mentor της EAGALA (Equine Assistant Growth and Learning Association). Ο οργανισμός αυτός είναι διεθνής και ασχολείται με την έρευνα και διδασκαλία πάνω στη βοήθεια που παρέχουν τα άλογα στη μάθηση, αυτογνωσία, θεραπεία και εξέλιξη του ανθρώπου.

Σήμερα, η Νίκη Μαρκογιάννη εξειδικευμένη στην ψυχοθεραπεία της οικογένειας, εργάζεται ιδιωτικά στην Αθήνα. Στην προσωπική της ζωή είναι μια υπερήφανη μητέρα, καθώς η κόρη της Δανάη, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον με ζώα, ακολούθησε τον δρόμο αυτό. Έτσι, έγινε κτηνίατρος και συνέχισε την εξειδίκευσή της στο εξωτερικό πάνω στα άλογα.

Σε συνεργασία με τη Δανάη, η Νίκη ίδρυσε την Ιππόλυση, το Ελληνικό Κέντρο Προσωπικής Εξέλιξης και Ψυχοθεραπείας με την βοήθεια ιπποειδών και άλλων ζώων. Η Ιππόλυση είναι ένα κέντρο το οποίο σώζει άλογα, τους προσφέρει αγάπη και καλή ποιότητα ζωής και στη συνέχεια εκείνα με τη σειρά τους βοηθούν τους ανθρώπους μέσα από συνεδρίες μάθησης, θεραπείας και αυτογνωσίας.

Η Νίκη συνεχίζει να εργάζεται ως ψυχίατρος και να μαθαίνει από τους μεγάλους δασκάλους που στέλνει η ζωή.