Μενού Κλείσιμο

Μαντούδης Στέλιος

Ο Στέλιος Μαντούδης είναι ο ιδρυτής της εταιρείας ROLLEX, με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή ρολών, εργαλείων και αξεσουάρ βαφής. Πρωτοπόρος για τα εγχώρια δεδομένα, ανέπτυξε γρήγορα την εταιρεία, εδραιώνοντάς την ως τη Νο1 ελληνική βιομηχανία στα εργαλεία βαφής.

 

Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1926 στο Ρουφ, σε αυτήν τη λαϊκή συνοικία που γεννήθηκε και μεγάλωσε η μητέρα του, Δουκία, στην οικογένεια του Στέφανου και της Ελένης, ανάμεσα σε έξι παιδιά. Κύρια βιοποριστική ασχολία του πατέρα της ήταν η βυρσοδεψία και εργάσθηκε σκληρά για τη συντήρηση της πολυπληθούς οικογένειάς του.

Η Δουκία γεννιέται το 1900 και αποφοιτά από το Αρσάκειο με το πτυχίο της καθηγήτριας. Παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Μαντούδη, επιπλοποιό στο επάγγελμα, πρώτα απ’ όλα, όμως, αγωνιστή σε όλους τους αγώνες του έθνους με συμμετοχή στους πολέμους του 1916 και του 1922. Ο Κωνσταντίνος, στήριγμα της οικογένειάς του, εργάσθηκε σκληρά, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Από τον γάμο τους, ο Κωνσταντίνος και η Δουκία απέκτησαν τρία αγόρια κι ένα κορίτσι.

Ο Στέλιος, ένα από τα παιδιά της οικογένειας, γεννιέται και μεγαλώνει στο Ρουφ και, όπως όλα τα παιδιά της γενιάς του, είχε την ατυχία να ζήσει την ευαίσθητη ηλικία του μέσα στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, που έμειναν έντονα χαραγμένα στη μνήμη του. Λόγω των δύσκολων συνθηκών, αναγκάσθηκε να διακόψει το σχολείο και να εργαστεί σε διάφορα επαγγέλματα χωρίς περιθώρια επιλογής.

Σε ηλικία 18 ετών αγοράζει ένα φορτηγάκι και δουλεύει στα Λατομεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, η ήρεμη ζωή της οικογένειας σκιάζεται από ένα τραγικό συμβάν. Ο αδελφός του, μεταφέροντας προσωπικό με φορτηγό, εμπλέκεται σε ατύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριάντα πέντε.

Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, ξεκινά να εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα χρωμάτων. Ανήσυχος καθώς ήταν, δε σταματά εκεί και πειραματίζεται στην κατασκευή διαφόρων πλαστικών χρωμάτων. Μετά από μελέτη και προσεκτική παρακολούθηση των πειραμάτων του, διαπίστωσε την αναγκαιότητα των κατάλληλων εργαλείων στην επίτευξη της καλύτερης απόδοσης. Εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα του, κατά την περίοδο 1954-1962, προχώρησε στην κατασκευή των κυλινδρικών χρωστήρων (ρολά βαψίματος τοίχων), φέρνοντας επανάσταση στον χώρο των ελαιοχρωματισμών, με μεγάλη απήχηση στο κοινό και μεγάλα κέρδη για τον ίδιο.

Παράλληλα, αποκτά ένα πλοίο 1.200 τόνων, το «Motor Ship ΓΕΩΡΓΙΟΣ», το οποίο ναυλώνει για τρία χρόνια και εν συνεχεία το πουλά, εξοικονομώντας το απαραίτητο κεφάλαιο για την κατασκευή της πρώτης του παραγωγικής μονάδας, με την επωνυμία ROLLEX στον Ταύρο (Λ. Ειρήνης 48). Ο κόπος και ο μόχθος τόσων χρόνων ανταμείβονται με τη συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών, οι οποίες δεν μπορούν πια να περιορισθούν στον ήδη υπάρχοντα χώρο και απαιτούν την επέκταση σε δεύτερη μονάδα, αυτή τη φορά σε ιδιόκτητο οικόπεδο δίπλα στην πρώτη.

Κύριο αντικείμενο των μονάδων είναι η κατασκευή γούνινων κυλινδρικών χρωστήρων, εκ των οποίων το ονομαζόμενο «μερινός» είναι κατασκευασμένο από γούνα προβάτου κι έχει αναγνωρισθεί διεθνώς. Σήμερα, η ROLLEX έχει τη νομική μορφή της Ανώνυμης Βιομηχανικής Εμπορικής Εταιρείας και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ο στυλοβάτης της επιχείρησης, Στέλιος Μαντούδης, ελέγχει προσωπικά την παραγωγή, αναζητώντας πάντα την άριστη ποιότητα.

Με τη σύζυγό του, Αγγελική Στεφανή, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Η Λουκία μαζί με τα δύο αδέλφια της, τον Κωνσταντίνο και τον Άγγελο, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα τους ασχολούνται σήμερα με το Τμήμα της παραγωγής και της διοίκησης της επιχείρησης.

Ο Στέλιος Μαντούδης, χωρίς τη μάσκα του σκληρού επιχειρηματία, είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει το πατινάζ, το surfing και το θαλάσσιο σκι, στα οποία ελπίζει να αφοσιωθεί όταν αποσυρθεί από την επαγγελματική δράση, αφήνοντας στο πόστο του άξιους συνεχιστές του έργου του.