Μενού Κλείσιμο

Μανούσης Νικόλαος

Ο Μανούσης Νικόλαος, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου 1948 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον τομέα της Νευρολογίας – Ψυχιατρικής. Είναι Επίτιμος Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής «ΓΑΛΗΝΗ» στην Κηφισιά, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Κώων Αθηνών και πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω.

Η καταγωγή του βιογραφούμενου, από τη μεριά του πατέρα του, είναι από την Κω. Η γιαγιά του, από την πλευρά του πατέρα του, Σοφία Αναστασιάδου, ήταν από το Πυλί της Κω. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος Μανούσης, ήταν από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης και είχε έρθει στην Αθήνα για να σπουδάσει Ιατρική αλλά λόγω αναπάντεχων οικονομικών δυσκολιών δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, «το όνειρο της άσπρης μπλούζας» τον οδήγησε στο… κουρείο. Ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, τον κάλεσαν σε ένα γάμο για να κουρέψει το γαμπρό από την Κω και εκεί γνώρισε τη Σοφία. Παντρεύτηκαν στην Κηφισιά και απέκτησαν το πρώτο τους παιδί στην Αθήνα. Στη συνέχεια έφυγαν για την Κω. Εκεί, ο παππούς του βιογραφούμενου συνέχισε να εργάζεται ως κουρέας της άρχουσας τάξης.

Το ζευγάρι απέκτησε άλλα 6 παιδιά εκ των οποίων τα 2 έγιναν δάσκαλοι και συνέβαλαν στην εκπαίδευση της Κω. Ο ένας μάλιστα από τα παιδιά, ο Αναστάσιος Μανούσης, συνετέλεσε στην ίδρυση του Ιπποκράτειου Γυμνασίου στην Κω, λόγος για τον οποίο εξορίστηκε από τους Ιταλούς μαζί με άλλους πρωταγωνιστές, σε χωριό της Κω.

Ο Νίκος Μανούσης, ένα από τα παιδιά, έφυγε από το νησί το 1907, σε ηλικία 14 ετών, και πήγε στη Νέα Υόρκη. Έχοντας μάθει την τέχνη του πατέρα του και αφού τελείωσε το Σχολαρχείο, πρωτοστάτησε στην αρχική δημιουργία του πυρήνα Κώων και Δωδεκανησίων στη Νέα Υόρκη. Το 1934 εκδίδει το «ΚΩΑΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ» με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του καταστραφέντος από τον σεισμό του 1933 Ιερού μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου. Ως το 1947 που έγινε η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές στον αγώνα αυτό. Για τους αγώνες του τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα από τον Βασιλιά Παύλο. Υπάρχει ένα λεύκωμα που δημιουργήθηκε προς τιμήν του από το βιογραφούμενο με τίτλο «Νίκος Μανούσης 1893 – 1956».

Ο έβδομος από τα παιδιά, ήταν ο πατέρας του βιογραφούμενου Νίκου Μανούση, ο Σταμάτης. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Καλύμνου και στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Επέλεξε να γίνει Οφθαλμίατρος και εργάστηκε στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών αλλά και στην πανεπιστημιακή κλινική του ΕΚΠΑ μέχρι το βαθμό του επιμελητού. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά σε πολλούς συλλόγους είτε ως πρόεδρος είτε ως μέλος των Δ.Σ. Μεταξύ άλλων, εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Κώων στην Αθήνα και ασχολήθηκε ειδικότερα με τα θέματα που αφορούσαν την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Γρήγορα φάνηκε η φιλανθρωπική του διάθεση ιδρύοντας ιατρεία για απόρους στον Πειραιά. Από το 1936, μετά το γάμο του με την Κική Δασκαλοπούλου, δημιούργησε την Οφθαλμολογική Κλινική «Μανούση» στην οδό Νεοφύτου Βαμβά 9, η οποία αποτέλεσε στη συνέχεια χώρο που στέγασε Αντιστασιακές Οργανώσεις. Για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από το κράτος σαν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Ταυτόχρονα, η κλινική αποτέλεσε τη στέγη των Κώων της Αθήνας. Φιλοξενούσε, νοσήλευε και σπούδαζε δωρεάν πατριώτες του ως το 1973 οπότε η Χούντα διάκοψε οριστικά τη λειτουργία της για πολιτικούς λόγους. Το 1963 ο πατέρας του βιογραφούμενου, εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου μετά από πρόταση του Σοφοκλή Βενιζέλου που επί σειρά ετών ήταν προσωπικός του φίλος. Το 1964 επανεκλέχτηκε και το 1966 ορκίστηκε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου με τη δέσμευση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του προς το λαό της Κω, να κατασκευασθεί δηλαδή λιμάνι όπου να δύνανται να πλευρίζουν τα καράβια, όπως επίσης νοσοκομείο αλλά και εργατικές κατοικίες. Μετά από όλη αυτή την πορεία, ο πατέρας του βιογραφούμενου απεβίωσε το 1981.

Η μητέρα του βιογραφούμενου Νίκου, Κική Δασκαλοπούλου, ήταν η πρώτη μεταξύ 5 παιδιών, γεννημένη στην Αθήνα το 1912, με καταγωγή από το Λιδωρίκι Φωκίδος. Ο πατέρας της Δημήτριος Δασκαλόπουλος, ήταν ο δημιουργός της μετέπειτα βιομηχανίας γάλακτος «ΔΕΛΤΑ», την οποία επέκτεινε ο αδελφός της Αριστείδης Δασκαλόπουλος, και πατέρας του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ. Η γιαγιά του βιογραφούμενου από τη μεριά της μητέρας του, Ευγενία Μπέλμπα, με καταγωγή από το Χαλάνδρι, έφυγε πολύ γρήγορα από τη ζωή. Η μητέρα του βιογραφούμενου είχε σπουδάσει στη Σχολή Αηδονοπούλου και στη Σχολή Καλών Τεχνών. Υπήρξε για όλα της τα χρόνια συμπαραστάτης στη δράση του συζύγου της. Μαζί απέκτησαν 4 παιδιά, τον Κωνσταντίνο, το Δημήτρη, το βιογραφούμενο Νίκο και τη Σοφία.

Ο βιογραφούμενος, Νίκος Μανούσης, γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, στο σπίτι της Σοφίας Μινέικο στην οδό Γκύζη 58, σπίτι το οποίο είχαν νοικιάσει οι γονείς του λόγω της στενής τους σχέση με το Γεώργιο Παπανδρέου. Μετά τη φοίτησή του στο 6τάξιο Γυμνάσιο Φιλοθέης, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ειδικεύτηκε στον τομέα της Νευρολογίας – Ψυχιατρικής. Στα φοιτητικά του χρόνια λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της οικογένειας αναγκάστηκε να εργαστεί και έτσι ήρθε σε επαφή με την Κλινική «ΓΑΛΗΝΗ» στην Κηφισιά όπου αργότερα υπήρξε εφημερεύων ιατρός, υπεύθυνος τμήματος, Αναπληρωτής Διευθυντής και Επιστημονικός Διευθυντής από το 1997 ως πρόσφατα.

Στη διάρκεια της πορείας του, έχει συνεργαστεί με την εκάστοτε ιεραρχία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής και κυρίως με τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Κώστα Στεφανή, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης. Ο βιογραφούμενος έχει εξειδικευτεί στη ψυχοφαρμακολογία και ιδιαίτερα στην κλινική ψυχιατρική. Έχει ασχοληθεί με την ιστορία της Ιατρικής και ειδικότερα με την Ψυχιατρική στο Βυζάντιο με πλούσιο συγγραφικό έργο σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής.

Ο βιογραφούμενος έχει δραστηριοποιηθεί δυναμικά στην Ένωση Κώων της Αθήνας της οποίας διετέλεσε Αντιπρόεδρος επί σειρά ετών και Πρόεδρος με σημαντική προσφορά στους πατριώτες του (δημιουργία βιβλιοθήκης κλπ.). Τιμώντας τους αγωνιστές προγόνους του, διαμόρφωσε ιδιαίτερο μουσειακό χώρο στην πατρική του οικία στην Κω.

Είναι ενεργό μέλος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος στην Κω, παλαιότερα μέλος του Δ.Σ., Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες του στον τομέα της Ψυχιατρικής και είναι εκδότης του λευκώματος «Νίκος Μανούσης 1893 – 1956». Έχει πολλές συγγραφικές αναφορές στην ιστορία, στη δράση των προγόνων του και στην Ιπποκρατική Ιατρική.

Ο βιογραφούμενος είναι παντρεμένος με την Αναστασία Μπάρμπα και μαζί έχουν αποκτήσει 2 κορίτσια, τη Βίκυ και τη Νινέττα, οι οποίες είναι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής.