Μενού Κλείσιμο

Μαλκότσης Γεώργιος

Ο Γεώργιος Μαλκότσης γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στον τομέα της οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων και ιδιοκτήτης της σχολής «Baden International Business School» στην Ελβετία .

Ο παππούς του, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Γεώργιος και είχε καταγωγή από τη Σμύρνη. Ήταν μεγαλέμπορος στο επάγγελμα. Παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Λευκοθέα Καλαμαρίδου, με καταγωγή από τον Τσεσμέ. Από τον γάμο τους απέκτησαν πέντε παιδιά, τον Βασίλειο, γιατρό στο επάγγελμα, την Έλλη, τον Εμμανουήλ, πατέρα του βιογραφούμενου, τον Κωνσταντίνο, έμπορο στο επάγγελμα, και τη Μαργαρίτα (Ρίτα), η οποία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο παππούς, δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 1922. Έτσι, η γιαγιά Λευκοθέα πήρε τα τέσσερα παιδιά της και ένα που κυοφορούσε και έφυγε για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί μεγάλωσαν τα παιδιά. Η Λευκοθέα απεβίωσε το 1980 στην Αθήνα.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, ο Εμμανουήλ, γεννήθηκε το 1918. Ήταν άνθρωπος γενναιόδωρος και πνευματώδης, έμπορος κρασιών στην Αλεξάνδρεια. Το 1946, πήγε στην Αθήνα καλεσμένος από το τμήμα Αιγυπτιωτών Ελλήνων για να στρατευθεί. Εκεί γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του, Στυλιανή, η οποία γεννήθηκε το 1926 στην Αιδηψό της Εύβοιας. Είναι κόρη του Δημήτρη Χώνια, ιδιοκτήτη λέσχης στην Αιδηψό και της Παρασκευής, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Ο Δημήτρης και η Παρασκευή είχαν πέντε παιδιά, τη Στυλιανή, μητέρα του βιογραφούμενου, τον Ζήση, τον Χρήστο, την Ευγενία και τον Ελευθέριο.

Η Στυλιανή ασχολούνταν με τα οικιακά. Έχασε, δυστυχώς, νωρίς τον σύζυγό της. Ο πατέρας του βιογραφούμενου απεβίωσε το 1962 σε ηλικία 44 μόλις ετών. Η οικογένεια παρέμεινε στην Αλεξάνδρεια και απέκτησε ένα παιδί, τον βιογραφούμενο. Η μητέρα του βιογραφούμενου σήμερα ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο βιογραφούμενος, Γεώργιος Μαλκότσης, ως παιδί ήταν ζωηρό. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο στη Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου, που ήταν σχολείο υψηλών απαιτήσεων. Ο θάνατος του πατέρα του τάραξε την ήρεμη οικογενειακή τους ζωή. Ο βιογραφούμενος, μόλις τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έφυγε για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο του Surrey, συνέχισε τις σπουδές του στον ίδιο τομέα στο King’s College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό του στο Cambridge πάνω στις μηχανολογικές επιστήμες και στη φυσική. Παράλληλα, εργαζόταν κατά τη διάρκεια της πρακτικής του ως βοηθός καθηγητή.

Εκείνο το διάστημα, γύρω στο 1974, γνώρισε τη σύντροφο της ζωής του, Ιωάννα Ούρσπρουνγκ, με καταγωγή από την Ελβετία, κόρη του Γιούρκ, τέως Νομάρχη του Καντονίου του ”AARGAU” και της Έστερ. Η Ιωάννα έχει ακόμα δύο αδέρφια, τον Ρούντολφ, ο οποίος εργάζεται στο Ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας και τον Urs, ο οποίος υπηρέτησε ως Γενικός Διευθυντής φορολογικών υπηρεσιών της Ελβετίας. Η Ιωάννα έχει σπουδάσει Αγγλικά στο Cambridge.

Όταν το ζευγάρι τελείωσε τις σπουδές του, αποφάσισαν από κοινού να πάνε στην Ελβετία για αναζήτηση εργασίας. Εκεί ο βιογραφούμενος έπιασε δουλειά ως μηχανολόγος ασφάλειας πυρηνικών αντιδραστήρων για δεκαπέντε περίπου χρόνια. Παράλληλα, η Ιωάννα εργαζόταν ως νηπιαγωγός. Το 1978, η οικογένεια απέκτησε το πρώτο της παιδί, τη Στέλλα, άριστη μαθήτρια, η οποία σπούδασε επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και σήμερα είναι παντρεμένη με τον Boris, Γερμανικής καταγωγής. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Αΐρα, 6 ετών σήμερα, μαθήτρια του Δημοτικού, η οποία λατρεύει το τραγούδι (συμμετέχει σε χορωδιακή ομάδα) και τα σπορ και τον Κίαν, σήμερα 4 ετών, και ζουν στη Ζυρίχη.

Το 1979, γεννήθηκε και το δεύτερο παιδί της οικογένειας, η Σοφία, ένα παιδί ήρεμο μεν, με δημιουργική φαντασία δε. Σπούδασε Εθνολογία στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και έκανε τη διατριβή της στην Αθήνα. Σήμερα, είναι παντρεμένη με τον Μπέρτραμ, Ελβετικής καταγωγής. Η Σοφία εργάζεται μαζί με τον πατέρα της στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και του Καΐρου. Με τον σύζυγό της έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, τη Ζωή, οκτώ ετών σήμερα, μαθήτρια δημοτικού, με αγάπη για τη Γυμναστική, τη Δανάη 6 ετών, μαθήτρια Δημοτικού και την Άννα, τεσσάρων ετών σήμερα.

Η Ιωάννα, αφού σταμάτησε από νηπιαγωγός, έγινε επιθεωρήτρια σχολικών μονάδων στην περιοχή του AARGAU. Η αγάπη της, όμως, για την τέχνη την ώθησε επί σειρά ετών να την αναζητά, ανοίγοντας τη δική της γκαλερί στο Βάντεν το 1998, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα και μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί. Εκεί παρουσιάζει εκθέσεις, με εκθέματα κυρίως έργων ζωγραφικής και γλυπτικής (αγαλμάτων) απ’ όλο τον κόσμο.

Ο Γεώργιος Μαλκότσης, από την δεκαπενταετή εργασία του στον τομέα της ενέργειας, απέκτησε μεγάλη πείρα και ανέλαβε τη θέση του προέδρου της εταιρείας έως το 1991. Παράλληλα, πήγε για σπουδές στην Αμερική, στο ΜΙΤ, πάνω στον τομέα οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων, και έμεινε έναν χρόνο περίπου. Ακολούθως, εργάστηκε σε διευθυντική θέση ως σύμβουλος επιχειρήσεων για περίπου δεκαέξι χρόνια μέχρι το 2007. Στη συνέχεια, απέκτησε τον τίτλο του καθηγητή στα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου στη Σκωτία και στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπου διδάσκει οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων. Παράλληλα,  στην περιοχή του BADEN άνοιξε μια σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου, στην οποία παρέχει σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στη διοίκηση για τους φοιτητές πανεπιστημίων. Ο βιογραφούμενος μιλάει πέντε γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Αραβικά. Συνεργάστηκε σε αυτό το εκπαιδευτικό έργο με την κόρη του Σοφία. Σήμερα, ο ίδιος δηλώνει πως το μέλλον της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσουν τους νέους ειδικά σε υπανάπτυκτες χώρες (Αφρική, Λατινική Αμερική), ώστε να μπορούν να αποκτούν γνώσεις με το δυνατόν λιγότερο κόστος, χρησιμοποιώντας όλες τις υπηρεσίες τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα, όπως το διαδίκτυο. Γι’ αυτό, συμμετέχουν καθηγητές από πολλές χώρες της Ευρώπης χωρίς φυσική παρουσία. Οι φοιτητές βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η Σχολή τους, επίσης, απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους και να βοηθηθούν, καταλαμβάνοντας καλύτερες θέσεις εργασίας και προωθώντας την ανάπτυξη της εταιρείας στην οποία εργάζονται καθώς και της χώρας στην οποία κατοικούν.

Στα χόμπι του βιογραφούμενου συγκαταλέγεται η μουσική. Στην γκαλερί της συζύγου του διαθέτουν αίθουσα μουσικής, όπου λαμβάνουν χώρα κοντσέρτα κλασσικής και Ελληνικής μουσικής, ενώ παράλληλα ασχολούνται και με τη συλλογή έργων τέχνης. Συγχρόνως, ο βιογραφούμενος είναι μέλος των Διοικητικών συμβουλίων διαφόρων εταιρειών στην Ελβετία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ δίνει και διαλέξεις σε διάφορους συλλόγους αναφορικά με θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης.