Μενού Κλείσιμο

Μάινας Ιωάννης

O Ιωάννης Μάινας γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1936 και είναι γιος του Λουκά Μάινα, με καταγωγή από τη Μαρώνεια Ροδόπης και της Γαρυφαλιάς Παπαδοπούλου, με καταγωγή από τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης. Ο βιογραφούμενος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και έλαβε ειδικότητα Ειδικού Χειρουργού Ουρολόγου. Επί τριάντα πέντε (35) συνεχή χρόνια εργάστηκε ως νοσοκομειακός ιατρός και από το 1970 έως σήμερα διατηρεί ιδιωτικό Ιατρείο στη Θεσσαλονίκη. Το 1989 έκανε και την ειδικότητα του Ανδρολόγου στην Αθήνα. Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια και μετεκπαιδεύτηκε στην Ανδρολογία σε μεγάλα νοσοκομεία στη Γαλλία και Αγγλία. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Καραδημήτρη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Η οικογένεια Μάινα κατάγεται από τη Μαρώνεια Δυτικής Θράκης. Η Μαρώνεια είναι οικισμός του Νομού Ροδόπης 29 χλμ. ΝΑ της Κομοτηνής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη αρχαία πόλη. Ανήκει στο Δήμο Μαρώνειας, ο οποίος έχει έδρα την Ξυλαγανή. Από τα Ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα η Μαρώνεια είναι διάσημη για τις αμπελοκαλλιέργειες και τους αμπελώνες της στους πρόποδες του Ίσμαρου με θέα το Θρακικό πέλαγος. Η παραλία της Μαρμαρίτσας βρίσκεται ΝΑ του σύγχρονου οικισμού της Μαρώνειας, κοντά στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας. Τα μάρμαρα της παραλίας περιέχουν σιδηρομετάλλευμα, που μαρτυρούν ότι στην περιοχή υπήρχε αρχαίο ορυχείο. Το σπήλαιο έχει μήκος 350 μ περίπου και προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος. Σύμφωνα με το μύθο, ο Οδυσσέας μαζί με τους συντρόφους του είχαν εγκλωβιστεί στο σπήλαιο αυτό από τον Κύκλωπα φτάνοντας στα παράλια της Μαρώνειας. Ο σημερινός οικισμός βρίσκεται σε πλαγιά του Ίσμαρου και μεταφέρθηκε εκεί τον 17ο αιώνα λόγω των πειρατικών επιδρομών. Μέχρι τότε, η Μαρώνεια ήταν παραθαλάσσια. Η θέση της Βυζαντινής Μαρώνειας βρίσκεται στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους, γνωστό και ως Παληόχωρα. Κατά την Επανάσταση του 1821 οι Μαρωνίτες συμμετείχαν στους αγώνες, όπως ο Φιλικός Γεώργιος Γεβίδης. Από τη Mαρώνεια καταγόταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ.

Το επώνυμο Μάινας προέρχεται από το ναυτικό παράγγελμα «μάινα τα πανιά» και το πήρε η οικογένεια από τον προπάππου του βιογραφούμενου, που ήταν ναυτικός. Το Μάινας είναι ένα καθαρά νησιώτικο επώνυμο.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Αλέξανδρος Μάινας και γεννήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Ήταν πλοιοκτήτης και με το καράβι του έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821. Η οικογένειά του αποτελούνταν από προύχοντες, γεγονός που μαρτυρεί μια βρύση στη Μαρώνεια που φέρει το όνομά της.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Ιωάννης Μάινας, γεννήθηκε στη Μαρώνεια περίπου το 1870. Ο ίδιος στις αρχές του 20ου αιώνα μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στην Κομοτηνή. Ήταν δερματέμπορος, δουλειά που ακολούθησε και ο γιος του Λουκάς, πατέρας του βιογραφούμενου. Ο παππούς του βιογραφούμενου ήταν ένας πολύ καλλιεργημένος και καλός άνθρωπος, γλυκομίλητος και ιδιαίτερα αγαπητός. Ήταν κοντός στο ανάστημα, ξανθός, με γαλανά μάτια.

Ο Ιωάννης Μάινας παντρεύτηκε τη Μελπομένη Μαντούδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη (διεθνώς γνωστή ως Ιστανμπούλ), πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (324-395), της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453) και στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1453-1923), ιδρύθηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο A’ (306-337). Αλώθηκε επί Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (1448-1453). Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Σοφίας, ο μεγαλύτερος και λαμπρότερος Ναός του Χριστιανικού Ελληνισμού, το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Η γιαγιά του βιογραφούμενου, Μελπομένη, ήταν μία πολύ καλλιεργημένη γυναίκα και προερχόταν από πλούσια οικογένεια της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιωάννης και η Μελπομένη Μάινα, το γένος Μαντούδη, απέκτησαν από το γάμο τους τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1901, τη Μαρία, που πέθανε πολύ νέα, και τον Λουκά, πατέρα του βιογραφούμενου. Όλα τα παιδιά γεννήθηκαν στην Κομοτηνή. Η γιαγιά Μελπομένη πέθανε πολύ νέα, αμέσως μετά τη γέννα του γιου της Λουκά. Ο Ιωάννης Μάινας αργότερα ξαναπαντρεύτηκε με την Κυριακούλα Μητσοπούλου, αλλά το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά. Η Κυριακούλα ήταν μία πολύ γλυκιά γυναίκα, που μεγάλωσε τα παιδιά της Μελπομένης σαν να ήταν δικά της παιδιά.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Λουκάς Μάινας, γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1905. Σπούδασε στη Γεωπονική και στη συνέχεια έκανε, μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο, επιχειρήσεις.  Τα δύο αδέλφια είχαν βυρσοδεψεία και στεγνωτήρια δερμάτων. Επίσης, έκαναν εμπόριο και πουλούσαν ακατέργαστα μαλλιά.

Σε ηλικία είκοσι πέντε ετών ο Λουκάς Μάινας παντρεύτηκε τη Γαρυφαλιά Παπαδοπούλου, γεννημένη το 1912 και με καταγωγή από τις Σαράντα Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του τέσσερα παιδιά, δύο αγόρια και δύο κορίτσια., τη Μαρία, τον βιογραφούμενο Ιωάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Αφροδίτη.

Η Μαρία Μάινα γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1933. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και παντρεύτηκε τον γεωπόνο Ευστράτιο Κουρκουλή. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά. Το 1962, ο Ευστράτιος Κουρκουλής μετατέθηκε στην Αθήνα και μαζί του εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα όλη η οικογένεια.

Ο Γιώργος Μάινας γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1944. Σε ηλικία δύο ετών, έχασε τη ζωή του σε ατύχημα.

Η Αφροδίτη Μάινα γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1944. Σπούδασε διακοσμήτρια στην Αθήνα και παντρεύτηκε τον Ιωάννη Παλαιτσάκη, με καταγωγή από τα Στύρα Νομού Εύβοιας. Ο Ιωάννης Παλαιτσάκης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση). Το ζευγάρι απέκτησε από το γάμο του δύο παιδιά: το Γιώργο και το Λουκά.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Λουκάς Μάινας, και ο αδελφός του Αλέξανδρος Μάινας έλαβαν μέρος στο πόλεμο 1940-41. Μετά τον πόλεμο, χώρισαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Ο Αλέξανδρος Μάινας σταμάτησε να ασχολείται με το εμπόριο δέρματος και περιορίστηκε σε μικρής έκτασης εμπόριο μαλλιών. Ο ίδιος δεν διέθετε εμπορικό δαιμόνιο. Αντίθετα, ο Λουκάς Μάινας, που ήταν η ψυχή της επιχείρησης και δαιμόνιος έμπορος, συνέχισε μόνος τις επιχειρήσεις του. Η οικογένεια βρισκόταν τότε σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Τα δέρματα της Κομοτηνής ήταν πολύ καλής ποιότητας και η κτηνοτροφία ήταν πολύ ανεπτυγμένη στη περιοχή.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου έφυγε από τη ζωή νέος, σε ηλικία 54 ετών, από καρκίνο. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, η επιχείρηση που διατηρούσε καταστράφηκε. Κανείς δεν μπορούσε να τον υποκαταστήσει και κυρίως να διαχειριστεί τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Τούτο συνετέλεσε στην οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του, όπως και ένας επιπλέον λόγος. Μετά το θάνατό του, οι οφειλέτες αρνήθηκαν τα χρέη τους, που συνολικά το 1959 υπερέβαιναν τα 28 εκατομμύρια δραχμές, ποσό ασύλληπτο για εκείνη την εποχή. Ο βιογραφούμενος κατάφερε να εισπράξει έναντι αυτού του ποσού μόνο 55.000 δραχμές. Ο Λουκάς Μάινας ήταν ένας πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος και βοηθούσε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, μπορούσε να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία και χωρίς «χαρτιά» τις οφειλές των πελατών του.

Ο βιογραφούμενος αγαπούσε πολύ τον πατέρα του και του λείπει ακόμη και σήμερα. Ίσως γιατί εκτός από την ποιότητα του χαρακτήρα του ήταν και δύο πολύ καλοί φίλοι, που έπαιζαν μαζί. Ο Λουκάς Μάινας ήταν σπουδαίος ποδοσφαιριστής και έπαιζε στην ποδοσφαιρική ομάδα της Κομοτηνής «ΡΟΔΟΠΗ».