Μενού Κλείσιμο

Λέντζος Ευστάθιος

Ο Ευστάθιος Λέντζος (1959-2017), του Δημήτριου και της Αικατερίνης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής. Το 1992 ανέλαβε τη διεύθυνση και διαχείριση της εταιρείας «ΛΕΝΤΖΟΣ Α.Ε.», της οποίας ιδρυτής υπήρξε ο πατέρας του. Η «ΛΕΝΤΖΟΣ Α.Ε.» δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση ανδρικών ενδυμάτων, διατηρώντας εννέα καταστήματα στην Αθήνα. Ο Ευστάθιος Λέντζος ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Έχοντας σαν προσωπικό όραμα έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, υπήρξε επί σειρά ετών χορηγός της φιλανθρωπικής οργάνωσης “ACTION AID”.

 

Ο παππούς του, Γεώργιος Λέντζος, γεννήθηκε το 1890 στο χωριό Μηλιές του νομού Ηλείας, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο τροφίμων. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913). Από τον γάμο του με τη Χριστίνα Δούμα, από το ίδιο χωριό, απέκτησαν οχτώ παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον πατέρα του βιογραφούμενου, Δημήτριο.

Ο Δημήτριος Λέντζος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1916 στις Μηλιές Ηλείας. Ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές στο χωριό του, μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να εργασθεί ως υπάλληλος στην επιχείρηση του θείου του, Δουμά, ο οποίος ασχολούνταν με το εμπόριο ενδυμάτων. Το 1939 αποχώρησε από την επιχείρηση και μετέβη στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ίδρυσε το πρώτο του κατάστημα ενδυμάτων, το οποίο λειτούργησε έως την κήρυξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Δημήτριος, πολεμώντας στην πρώτη γραμμή του ελληνοαλβανικού μετώπου, συμμετείχε στην κατάληψη του Αργυροκάστρου, ενώ τιμήθηκε με μετάλλιο ανδρείας για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Μετά τη λήξη του πολέμου, επέστρεψε στη γενέτειρά του, όπου παρέμεινε για ένα χρόνο και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσει τις εμπορικές του δραστηριότητες.

Αφού εργάσθηκε για ένα διάστημα ως πλανόδιος πωλητής ενδυμάτων, το 1943 άνοιξε κατάστημα λιανικής πώλησης ανδρικών ενδυμάτων στον Πειραιά, στον αριθμό 2 της οδού Ιακώβου Δραγάτση. Η γρήγορη ανάπτυξη της επιχείρησης είχε σαν αποτέλεσμα τη διεύρυνση των εμπορικών του δραστηριοτήτων, με τη σταδιακή δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων. Το 1953 άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα στην καρδιά της αγοράς στην Αθήνα, στον αριθμό 29 της οδού Σταδίου, ενώ το 1955 στον αριθμό 9 της οδού Σοφοκλέους, απέναντι από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το 1964 δημιούργησε ένα νέο κατάστημα επί της οδού Σταδίου, στον αριθμό 9 και το 1973 το κατάστημα στον αριθμό 13 της οδού Αμερικής. Επεκτείνοντας τις εμπορικές του δραστηριότητες στα βόρεια προάστια της Αθήνας, το 1987 άνοιξε κατάστημα στον αριθμό 1 της οδού Κολοκοτρώνη, στο εμπορικό κέντρο της Κηφισιάς, ενώ το 1992 το κατάστημα στο Ψυχικό, στον αριθμό 256 της Λεωφόρου Κηφισίας.

Άνθρωπος πρωτοποριακός, επαγγελματικά δραστήριος, με ιδέες που απείχαν παρασάγγες μπροστά από την εποχή του, καθιέρωσε το όνομα «Λέντζος» ως σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά των ανδρικών ενδυμάτων. Ο Δημήτριος Λέντζος σκοτώθηκε το 1992 σε τροχαίο ατύχημα.

 

Με τη σύζυγό του, Αικατερίνη Καραγκούνη, με ρίζες από την Άμφισσα, απέκτησαν πέντε παιδιά, τη Χριστίνα, τον Γεώργιο, τον βιογραφούμενο Ευστάθιο, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη.

Ο Ευστάθιος Λέντζος γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο Ψυχικού, εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή. Παράλληλα με τη φοίτησή του στη σχολή, εισχώρησε στην οικογενειακή επιχείρηση, κάνοντας τα πρώτα του βήματα υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό του σαν πολύτιμος σύμβουλος σε κάθε επιχειρηματική του δραστηριότητα. Άξιος συνεχιστής του επιχειρηματικού έργου του πατέρα του, ο Ευστάθιος ανέλαβε το 1992 τη διεύθυνση και διαχείριση της «ΛΕΝΤΖΟΣ Α.Ε.». Το 2001 ίδρυσε το κατάστημα του Κολωνακίου, το οποίο βρίσκεται στον αριθμό 6 της οδού Αναγνωστοπούλου.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε τη Φωτεινή Σαρρή, η οποία κατάγεται από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτριο και τη Βικτώρια. Ο Δημήτριος γεννήθηκε το 1994, η δε Βικτώρια το 1996.

Τον ελεύθερο χρόνο του τον διέθετε κυρίως στην οικογένειά του, ενώ η μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα. Είχε στην κατοχή του ένα φουσκωτό σκάφος με το οποίο έκανε πολλές μικρές εξορμήσεις.

Φιλάνθρωπος και ιδεολόγος, είχε σαν προσωπικό όραμα έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Συμβάλλοντας στο σημαντικό έργο της υποστήριξης των φτωχότερων κοινοτήτων του κόσμου, ο Ευστάθιος Λέντζος υπήρξε επί σειρά ετών χορηγός της φιλανθρωπικής οργάνωσης “ACTION AID”, η οποία σχεδιάζει και υλοποιεί μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των φτωχότερων χωρών του κόσμου, φέρνοντας ουσιαστικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.