Μενού Κλείσιμο

Κυρίτσης Γεώργιος

O Γεώργιος Κυρίτσης γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1958. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Βασιλική Κυρίτση, κατάγονται από τη Μεσοκώμη Ευρυτανίας. Σπούδασε Τοπογράφος και σήμερα είναι μέτοχος της εταιρείας με την επωνυμία «Αφοί ΑΝΤΖΟΥΛΗ Γ.Κ. ΚΥΡΙΤΣΗΣ Ο.Ε.», που είναι ιδιοκτήτρια του Ξενοδοχείου «ΑΘΗΝΑ», επί της οδού Ροζάκη Αγγελή 41, στην πόλη της Λαμίας. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

 Ο βιογραφούμενος κατάγεται από τη Μεσοκώμη του Νομού Ευρυτανίας και από τους δύο γονείς του. Όλοι οι παππούδες του γεννήθηκαν εκεί. Η Μεσοκώμη (παλαιότερη ονομασία μέχρι το 1928 Τέρνος) είναι χωριό του Νομού Ευρυτανίας και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Καρπενησίου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 900 μ. και αποτελεί το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου. Απέχει από το Καρπενήσι 43 χλμ. Το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι ήταν το κέντρο εννέα οικισμών (Κοπρισιά, Καρίτσα, Αρβουνίτσα, Καμπιά, Παλιάδεντρα, Κερνή, Κουμαριστά και Καρυά), των νοτιότερων χωριών του ευλογημένου τούτου τόπου. Ο επισκέπτης το προσεγγίζει διασχίζοντας πυκνό ελατοδάσος και περνώντας ορεινές διαβάσεις που συχνά το χειμώνα γίνονται δυσπρόσιτες από τα χιόνια. Ανάμεσα στις κορφές Πλατάνι (1779), Καρφοπεταλιάς και Λύρα, το τοπίο είναι από τα αγριότερα της περιοχής καθώς το χωριό κείτεται σε μια απότομη πλαγιά μέσα σε έλατα, καστανιές και δρυς, στη συμβολή τριών παραποτάμων που ενώνονται για να συναντήσουν πολύ αργότερα τον ποταμό Εύηνο. Το χωριό ερημώνει τον χειμώνα εντελώς και το καλοκαίρι συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που δροσίζεται κάτω από τον πυκνό ίσκιο της αγριοκαστανιάς της πλατείας, δίπλα στην όμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1911. Στην πίσω πλευρά της πλαγιάς που είναι χτισμένο το χωριό ανακαλύφθηκε ένα σπήλαιο με ωραίους σταλακτίτες-σταλαγμίτες, το οποίο εξερευνήθηκε και αξιολογήθηκε από ομάδα σπηλαιολόγων. Η ομορφιά του τοπίου είναι εκπληκτική και σε ανταμείβει με την ηρεμία και τον πλούτο της φύσης. Το σπήλαιο, το ποτάμι, τα Περιβολάκια, τα Παλιάδεντρα, η Λαγόβρυση, η Αγία Παρασκευή, ο Άη-Νικόλας, το Πλατάνι, ο Άννινος, η τοποθεσία Πανταβρέχει στον γειτονικό Τρικεριώτη συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα της Μεσοκώμης. Στην περιοχή τον Ιούνιο του 1821, ένα τμήμα Τούρκων, με αρχηγό τους τον Νούρκα Σερβιάνη, υποχωρώντας από το Αγρίνιο που απελευθερώθηκε απ’ τους Έλληνες, συγκρούστηκε με σαράντα (40) πολεμιστές. Η έκβαση της μάχης σκληρή, με ήττα των Τούρκων και αιχμαλωσία του Σερβιάνη με όλο του το τμήμα.

Ο βιογραφούμενος δεν επισκέπτεται όσο συχνά θα ήθελε τη Μεσοκώμη, αν και έχει σπίτι στο χωριό. Δεν του το επιτρέπουν οι επαγγελματικές του δραστηριότητες και το γεγονός ότι το χωριό έχει δύσκολη πρόσβαση. Τα παιδιά του γνωρίζουν το χωριό και το έχουν επισκεφτεί κάποιες φορές.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Γεώργιος Κυρίτσης και γεννήθηκε στη Μεσοκώμη του Νομού Ευρυτανίας. Το 1916, σε ηλικία δέκα έξι (16) ετών, μετανάστευσε στην Αμερική για την αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από δέκα-δώδεκα χρόνια και παντρεύτηκε με τη Βασιλική Μπριάνη στη Μεσοκώμη. Μετά τον γάμο έφυγε ξανά μόνος του για την Αμερική, αφήνοντας μόνη και έγκυο τη γιαγιά Βασιλική.

Ο Γεώργιος Κυρίτσης στην Αμερική διατηρούσε ανθοπωλείο. Μετά τη γέννηση του παιδιού του Κωνσταντίνου, πατέρα του βιογραφούμενου, επισκέφτηκε την Ελλάδα για να δει την οικογένειά του. Η γιαγιά Βασιλική ζούσε τότε στη Μεσοκώμη με τον γιο της. Αργότερα, περίπου το 1950, έφυγαν από το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη Λαμία. Το 1956 έφυγαν και πήγαν στην Αμερική για να συναντήσουν τον σύζυγο και πατέρα τους. Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, όταν πήγε στην Αμερική ήταν 28 ετών, και είχε ήδη αποκτήσει από τον γάμο του τρία παιδιά. Στην Αμερική απέκτησε το τέταρτο παιδί του, τον βιογραφούμενο Γεώργιο. Ο βιογραφούμενος θυμάται τον παππού του να είναι πάντα καλοντυμένος και περιποιημένος, πάντα να φορά γραβάτα, καρφίτσα και καπέλο.

Ο βιογραφούμενος θυμάται, επίσης, πως όταν ήταν παιδί στην Αμερική ο πατέρας του έλειπε συνεχώς από το σπίτι, καθώς εργαζόταν όλη μέρα σε δύο δουλειές, προσπαθώντας να φέρει εις πέρας τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Η μητέρα του βιογραφούμενου, Βασιλική Τσούκαλου, προσπαθούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σπιτιού, που τότε αριθμούσε εννέα μέλη.

Κάποια στιγμή όλη η οικογένεια επέστρεψε στην Ελλάδα και ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης επένδυσε τα χρήματα των πολυετών κόπων του στην ξενιτιά αγοράζοντας ένα ακίνητο στη Λαμία. Το 1972 μετέτρεψαν το ακίνητο αυτό σε ξενοδοχείο. Μετά τον θάνατο των γονιών του, ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης ασχολήθηκε με το ξενοδοχείο.

Ο βιογραφούμενος, Γεώργιος Κυρίτσης, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1958. Όταν ήρθε με την οικογένειά του από την Αμερική, εγκαταστάθηκε στη Λαμία, όπου συνέχισε τη φοίτησή του στο Δημοτικό σχολείο. Όταν αποφοίτησε από το Λύκειο, σπούδασε τοπογράφος και στη συνέχεια εργάστηκε σε τεχνικό γραφείο.

Παντρεύτηκε το 1986 με τη Λαμπρινή Μπακογιάννη από τη Λαμία και απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Κωνσταντίνο το 1988, τον Ευθύμιο το 1989 και τη Βασιλική το 1995.

Το 1998 δημιούργησε δική του τεχνική εταιρεία. Σήμερα είναι συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «ΑΘΗΝΑ», που λειτουργεί επί της οδού Ροζάκη Αγγελή 41, στην πόλη της Λαμίας. Κατέχει το 60% του ακινήτου και της επιχείρησης. Το 2006 προχώρησε σε επέκταση τριών ορόφων του ξενοδοχείου, με ταυτόχρονη βελτίωση και αναβάθμισή του.

Τα δύο του αγόρια έχουν σπουδάσει Πολιτικοί Μηχανικοί στο Swansea της Αγγλίας. Εξ αυτών, ο μεγάλος, ο Κωνσταντίνος, έχει μείνει στην Αγγλία, στο Coventry και εργάζεται εκεί, ενώ ο δεύτερος, ο Ευθύμιος, γύρισε στην Ελλάδα, ζει στη Λαμία και αναλαμβάνει σιγά-σιγά τη διεύθυνση του Ξενοδοχείου. Η κόρη του σπούδασε Οικονομικά στο ΟΠΑ και εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία Ορκωτών Λογιστών στην Αθήνα όπου και διαμένει.

Το 2020 η οικογένεια μεγάλωσε καθώς ο Ευθύμιος παντρεύτηκε με τη Χαραλαμπία Γαλατάκη από τη Λευκωσία της Κύπρου και ο Γεώργιος Κυρίτσης είναι πλέον ένας πολύ ευτυχισμένος παππούς, καθώς απέκτησε το πρώτο του εγγόνι, τον υιό του Ευθυμίου, τον μικρό Γεώργιο.

Ο βιογραφούμενος θεωρεί ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών. Πιστεύει ότι ένας αριθμός μεταναστών είναι απαραίτητος για την οικονομία μας αρκεί να υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι. Ο ίδιος αγαπάει την Ιστορία του τόπου του και στεναχωρείται με την αλλοίωση της Ελληνικής γλώσσας. Συχνά, εντυπωσιάζεται από τους ξένους επισκέπτες της Λαμίας που γνωρίζουν για την πόλη περισσότερα από τους ντόπιους. Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης παρατηρεί τη ραγδαία επιδείνωση της κοινωνίας μας, ωστόσο, δεν ανησυχεί για το μέλλον της νεολαίας επειδή θεωρεί ότι είναι μία γενιά μορφωμένη και ταλαντούχα.

Ο Γεώργιος Κυρίτσης αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στο αγαπημένο του χόμπι, τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Πρόσφατα εκλέχθηκε ξανά Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτων Λαμίας.