Μενού Κλείσιμο

Κυριακού Αλέξανδρος

Οι ρίζες της οικογένειας Κυριακού προέρχονται από τη Λήμνο. Ο παππούς του Αλέξανδρου Κυριακού έφυγε για την Αίγυπτο, μάλλον για βιοποριστικούς λόγους. Η σύζυγός του ήταν Γαλλίδα και πέθανε σε νεαρή ηλικία. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τη Ζοζεφίν και τον Σωκράτη. Με τη δεύτερη σύζυγό του απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαρίκα, την Υβόννη και τον Δημήτρη.

Ο Σωκράτης Κυριακού, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αποφοίτησε από τη σχολή College St. Joseph και ίδρυσε μια τεχνική εταιρεία, η οποία αναλάμβανε δημόσια τεχνικά έργα και κυρίως έργα οδοποιίας, μετά από συμβάσεις με το Δημόσιο της Αιγύπτου.

Παντρεύτηκε τη Βασιλική Μοροζίνη, η οποία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου καταγόταν όμως από την Πελοπόννησο, από τη πλευρά του πατέρα της και από τη Χίο, από τη πλευρά της μητέρας της. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ιωάννα, το 1925 και τον Αλέξανδρο, το 1929.

Η Ιωάννα εργάστηκε, αρχικά, στην Ολυμπιακή Αεροπορία στο Σουδάν και στη συνέχεια, όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Ελλάδα, εργάστηκε στις Ολυμπιακές Κρουαζιέρες.

Ο Αλέξανδρος Κυριακού ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο Ελληνικό Γυμνάσιο στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε στην Αγγλική Εμπορική Σχολή. Το 1936, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, το βάρος των επαγγελματικών υποχρεώσεων έπεσε στη μητέρα του, η οποία δεν κατάφερε να διατηρήσει την επιχείρηση.

Ο Αλέξανδρος Κυριακού ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη φαρμακαποθήκη του συζύγου της αδερφής του, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια εργάστηκε σε εταιρεία φαρμακευτικών ειδών και το 1954 ανέλαβε τη διεύθυνση της ίδιας εταιρείας στο Σουδάν. Το 1957, μετά τη πραξικοπηματική ανάληψη της εξουσίας από τον Νάσερ, κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Το 1965, ο βιογραφούμενος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι είχε δελεαστικές προτάσεις να εργαστεί στη Γενεύη και το Λονδίνο και δεν γνώριζε την αγορά της Ελλάδας, υπερίσχυσε η αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Στην Αθήνα δεν αργεί να ξεκινήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Ιδρύει, το 1965, αρχικά συνεταιρικά, την εταιρεία ΕΛΛΕΝΚΟ. Από το 1970 ο Αλέξανδρος Κυριακού συνεχίζει με την ίδια εταιρεία μόνος του, στην αρχή με τη μορφή της Ε.Π.Ε. και στη συνέχεια ως Α.Ε. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή αποστειρωμένων νοσοκομειακών ειδών και διάθεση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικά θεραπευτήρια της Ελλάδας. Από το 1997 η εταιρεία λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής και απασχολεί είκοσι εργαζομένους. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποιητικό ελέγχου ποιότητας ISO 9001 και η επί πενήντα πέντε συνεχή έτη επιτυχημένη πορεία της στην ελληνική αγορά στηρίζεται τόσο στην άριστη ποιότητα των προϊόντων της όσο και στην άρτια εξυπηρέτηση και φιλική σχέση που υπάρχει με τους πελάτες της.

Το 1959, ο Αλέξανδρος Κυριακού παντρεύτηκε την Ειρήνη Αυγουστοπούλου, η οποία γεννήθηκε στη Λέσβο. Απέκτησαν ένα γιο, τον Αλέξη, το 1973. Ο Αλέξης Κυριακού τελείωσε τη Σχολή Μωραΐτη και σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Επίσης σπούδασε οικονομικά στο University of La Verne στη Καλιφόρνια και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία. Παντρεύτηκε τη Ντόρα Παπαμιχαλοπούλου, η οποία εργάζεται στην εταιρεία, και απέκτησαν μια κόρη, την Ειρήνη, τον Αύγουστο του 2008 και ένα γιο, τον Αλέξανδρο, τον Φεβρουάριο του 2011.