Μενού Κλείσιμο

Κριτσωτάκης Νικόλαος

Ο Κριτσωτάκης Νικόλαος γεννήθηκε το 1969 στον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μύρωνα ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα από το 1997 ως Εφημέριος.

 

Οι ρίζες του βιογραφούμενου, από τη μεριά του πατέρα του, είναι από τον Άγιο Μύρωνα Ηρακλείου, ενώ από τη μητέρα του από την Πυργού Ηρακλείου.

Ο παππούς του, Νικόλαος Κριτσωτάκης, γεννήθηκε το 1911. Τελειώνοντας το Δημοτικό, ασχολήθηκε με το εμπόριο. Είχε δικό του μαγαζί και πουλούσε είδη τροφίμων, ενώ έκανε και χονδρική σε μαγαζιά της Κρήτης. Παντρεύτηκε την Παρασκευή Βοριζανάκη και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον πατέρα του βιογραφούμενου Γεώργιο το 1942, τον Μύρωνα το 1944, την Ελένη το 1946 και τον Κωνσταντίνο το 1948.

Ο Γεώργιος Κριτσωτάκης, ο πατέρας του βιογραφούμενου, τελείωσε το Δημοτικό και έπειτα ασχολήθηκε με το εμπόριο ηλεκτρικών ειδών. Αργότερα ασχολήθηκε με τα τουριστικά είδη. Παντρεύτηκε το 1969 την Γεωργία Μαστρογιαννάκη.

Ο παππούς απ’ τη μεριά της μητέρας του, Ζαχαρίας Μαστρογιαννάκης, γεννήθηκε το 1922 και ήταν αγρότης. Με τη γιαγιά Μαρία Βλασάκη απέκτησαν δύο κόρες.

Οι γονείς του βιογραφούμενου απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά. Τον Νικόλαο το 1969 και τον Ζαχαρία το 1972. Ο Ζαχαρίας, τελειώνοντας το Λύκειο, ανέλαβε το μαγαζί του πατέρα του, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Περγάμαλη και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ιωάννη και τον Γιώργο.

Ο βιογραφούμενος, Νικόλαος Κριτσωτάκης, τελείωσε το Γυμνάσιο στον Άγιο Μύρωνα, φοίτησε τα δύο πρώτα χρόνια του Λυκείου στην Αγία Βαρβάρα και ολοκλήρωσε τη Γ΄ Λυκείου στη Μέση Ιερατική Σχολή Χανίων. Αποφοίτησε το 1988 και στις 29 Οκτωβρίου 1989 παντρεύτηκε τη Βασιλεία Μανιούδη. Από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γεώργιο το 1990, μηχανικό αυτοκινήτων, τον Εμμανουήλ το 1995, μηχανικό αεροσκαφών και τη Γεωργία το 1997.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1990 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 4 Μαρτίου 1990 Ιερέας.

Ξεκίνησε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Φανουρίου στην Κιθαρίδα Μαλεβιζίου στις 5 Μαρτίου 1990 και στις 4 Φεβρουαρίου 1991 μετετέθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Πρινιά. Έγινε Πνευματικός στις 22 Ιανουαρίου 1994 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο.

Στην ενορία του Αγίου Γεωργίου του Πρινιά προσπάθησε να συνεχίσει το έργο και την παράδοση που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι ιερομόναχοι και, επιπλέον, έχτισε με τη συνδρομή όλων των κατοίκων της ενορίας τον Ιερό Ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, όπου κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Επίσης εγκαινίασε τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στον Πρινιά.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1997 μετετέθη στον Άγιο Μύρωνα ως Εφημέριος και βρίσκεται εκεί έως σήμερα.

Με τη μετάθεσή του στην ενορία του Αγίου Μύρωνα, είχε εξαρχής δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν η ανακαίνιση των παλαιών και νέων Ιερών Ναών της ενορίας και συγκεκριμένα η ανακαίνιση και η ανακατασκευή -με τη συνεργασία της εφορίας Βυζαντινών αρχαιοτήτων- τεσσάρων Ιερών Ναών, οι οποίοι επέστρεψαν στην αρχική τους μορφή και ενός παλαιού αγιορείτικου Μετοχίου. Εγκαινίασε ακόμη δέκα νέους Ιερούς Ναούς και μεταξύ αυτών και τα παλαιά παρεκκλήσια τους. Όλα τα παραπάνω έργα έγιναν με έξοδα της ενορίας.

Ο δεύτερος στόχος του ήταν η επανίδρυση του Φιλόπτωχου Ταμείου της ενορίας, το οποίο σήμερα αριθμεί 17 μέλη. Κατόρθωσαν και βοήθησαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη, παρέχοντας φαγητό, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη. Τα χρήματα συγκεντρώνονται μέσα από δωρεές, κληροδοτήματα και από την πώληση διαφόρων παραδοσιακών χειροποίητων ειδών. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι, ειδικά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σιτίζονται από το Φιλόπτωχο Ταμείο άπορα παιδιά γυμνασίου και λυκείου του Αγίου Μύρωνα.

Επόμενος στόχος που είχε θέσει ήταν η πλήρης ανακαίνιση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Μύρωνα, του χώρου του Αγιάσματος και του προαύλιου χώρου του ναού. Ανακαινίστηκε ο τάφος του Αγίου, το Σύνθρονο πίσω από το ιερό βήμα καθώς επίσης και ο νότιος τοίχος του Ναού. Το 1998 άρχισε η ανακαίνιση της μεγάλης αίθουσας, η οποία βρίσκεται αριστερά από την είσοδο της εκκλησίας και η οποία παλαιότερα λειτουργούσε ως Ελληνικό Σχολείο, στο οποίο μάλιστα λέγεται ότι μαθήτευσε και ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Οικοδομικές εργασίες και δενδροφυτεύσεις έγιναν τα τελευταία χρόνια και στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε το υπόστεγο-κουβούκλιο και τοιχογραφήθηκε το μικρό εκκλησάκι που αποτελεί προέκταση της σπηλιάς-χώρου ασκήτευσης του Αγίου Μύρωνα.

Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για να ανακαινιστεί ένας χώρος δίπλα στον Ιερό Ναό που λειτουργούσε ως φάμπρικα, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο της ενορίας. Εκεί γίνονται μαθήματα κατηχητικού, προβολές, εορταστικές εκδηλώσεις από τα παιδιά της ενορίας και γίνεται προσφορά καφέ κάθε Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία με ευθύνη των γυναικών του Φιλόπτωχου Ταμείου.

Ο Νικόλαος Κριτσωτάκης είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης και έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου της Κύπρου με την εργασία του «Η ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας κατά τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα».