Μενού Κλείσιμο

Κουτσουρέλη Ευτυχία

Βραβευμένη για τη συνεισφορά της στην ελληνική αγορά Πληροφορικής, η Ευτυχία Κουτσουρέλη ήταν ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της «Info Quest ΑΕΒΕ», της εταιρείας-καταλύτη για τη διάχυση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά από 40 χρόνια αδιάλειπτης δραστηριότητας σε ένα ευρύ φάσμα που, εκτός από την Τεχνολογία, περιλαμβάνει τις Ολοκληρωμένες Λύσεις Πληροφορικής, τις Ταχυμεταφορές και την Παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, η Ευτυχία Κουτσουρέλη είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Quest και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των εταιρειών του Ομίλου. Ισοσκελίζοντας την επαγγελματική της επιτυχία με τη δημιουργία οικογένειας, έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Ευτυχία και ο αδερφός της Γιώργος, παιδιά του υποστράτηγου Σοφοκλή Κουτσουρέλη, μεγάλωσαν στη Νέα Σμύρνη. Ο πατέρας της έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα για τη δράση του στο Αλβανικό Μέτωπο, ενώ μετά το 1940 συμμετείχε στην αντίσταση και στη συνέχεια κατατάχθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Η πατρική οικογένεια της Ευτυχίας Κουτσουρέλη έχει ρίζες στο Άρμενο Χωριό Κισσάμου Χανίων, καθώς, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι πρόγονοι της οικογένειας έφτασαν εκεί τον 18ο αιώνα. Μεταξύ των προγόνων της, περιλαμβάνονται δύο γενναία αδέρφια, οπλαρχηγοί της Κρητικής Επανάστασης που θανατώθηκαν μαρτυρικά από τους Τούρκους καθώς και ο Γιώργος Κουτσουρέλης, ο τελευταίος μεγάλος λαουτιέρης και συνθέτης της Κρήτης, που συνέθεσε τον «Κρητικό συρτό», τη μουσική από την οποία ο Μίκης Θεοδωράκης επηρεάστηκε για τη δημιουργία του «Ζορμπά». Μετά το 1920 και τον θάνατο του παππού Γιώργου Κουτσουρέλη, η οικογένεια σταδιακά έφυγε από το Άρμενο Χωριό.

Η οικογένεια της μητέρας της Ευτυχίας Κουτσουρέλη, Αικατερίνης, έφτασε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας το 1922. Ο προπάππους της Ευτυχίας, Γεώργιος Σκαρπενίδης, με καταγωγή από την Ίμβρο, μετοίκησε στη Μικρά Ασία τον 19ο αιώνα, όπου εργάστηκε και απέκτησε περιουσία. Ο καπνέμπορας παππούς της, Παναγιώτης Σκαρπενίδης, μετονομάστηκε στο επίθετο σε Βοσδαγαλής, λόγω του όρους Βόσδγα, κοντά στα Σώκια της Μικράς Ασίας, όπου είχε κτηματική περιουσία ο πατέρας του και καλλιεργούσαν καπνά. Μετά το 1922, ο Παναγιώτης Βοσδαγαλής συνεταιρίστηκε με μεγάλο καπνέμπορα στη Σάμο και κατάφερε να ξαναδημιουργηθεί επαγγελματικά με την εξαγωγή των ελληνικών καπνών στην Αμερική, μέχρι την κατάσχεση των ελληνικών καπνών κατά τη Γερμανική εισβολή στη χώρα μας.

Η Ευτυχία Κουτσουρέλη αποφοίτησε από το Αρσάκειο Ψυχικού και στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree College. Ανέπτυξε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του εμπορίου και το 1983 εισήλθε στο χώρο της πληροφορικής, ως ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της «Info Quest ΑΕΒΕ». Η εταιρεία αποτέλεσε διαχρονικά κύρια πύλη εισόδου και διάχυσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα και καταλύτη για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε όλο το εύρος της αγοράς. Από τη διαμόρφωση του μοντέλου διανομής προϊόντων μεγάλων κατασκευαστών και τη δημιουργία δικτύου μεταπωλητών πληροφορικής τη δεκαετία του 1980, τη δραστηριοποίηση στην κινητή τηλεφωνία το 1993, την ανάπτυξη του Internet το 1995 και το 2002 της Q Telecom, τον τέταρτο πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η εταιρεία συνέβαλλε ενεργά στη σύγκλιση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καθώς και στη διάδοση των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Η Info Quest ΑΕΒΕ εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1998 και, μετά από 12 χρόνια, μετασχηματίστηκε σε έναν μεγάλο και δυναμικό Όμιλο Εταιρειών, τον Όμιλο Quest, με μητρική εταιρεία την Quest Συμμετοχών Α.Ε.

Η Ευτυχία σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Quest Συμμετοχών ΑΕ. Την περίοδο 2007-2010, διετέλεσε μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και κατά καιρούς στα Διοικητικά Συμβούλια διαφόρων οργανισμών, επιμελητηρίων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.