Μενού Κλείσιμο

Κούρτογλου Ξένια

Η Ξένια Κούρτογλου, του Ιωάννη και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Λυκείου από το Pierce College, κάτοχος Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Deree College και Master of Science in Person Centered Psychotherapy & Counselling από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Έρευνα Αγοράς το 1985, όντας ακόμα φοιτήτρια και μητέρα μιας τρίχρονης κόρης, την οποία μεγάλωσε μόνη της. Το 1988, ίδρυσε την εταιρεία ερευνών FOCUS ΒΑRI Α.Ε., που έως σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον χώρο της Έρευνας Αγοράς, με διεθνή αναγνώριση και εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη YouGOV, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία online ερευνών στον κόσμο, με παρουσία σε 44 χώρες. Το 2014 ίδρυσε την πρωτοποριακή πλατφόρμα e-satisfaction, για την μεγιστοποίηση της αγοραστικής εμπειρίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η οποία βραβεύτηκε από το Envolve (πρώην Hellenic Entrepreneurship Award του Libra Group) και το 2019 έλαβε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης για την επέκτασή της στο εξωτερικό. Το 2018, εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με τίτλο «Η Καλύτερη Ευκαιρία είναι ΤΩΡΑ!», που έγινε best seller στην κατηγορία του μέσα στους πρώτους δύο μήνες της κυκλοφορίας του. Το 2015 η Ξένια Κούρτογλου πιστοποιήθηκε με τριπλή ευρωπαϊκή πιστοποίηση ως Business & Executive Coach (ΑΜΑ, MDA, Coach U), και ασχολείται ενεργά στον χώρο της αυτοβελτίωσης, της προσωπικής ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας. Το 2020, ίδρυσε το the Next U, ένα διαδικτυακό community που στοχεύει μέσα από εκπαιδευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα στην προσωπική ενδυνάμωση και ανάπτυξη αυτοηγεσίας. Στο μακρόχρονο εθελοντικό της έργο είναι η υποστήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, μέσα από πολυετή διδασκαλία της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τακτικό mentorship σε οργανισμούς όπως το Ι For U, δίκτυο για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που έχει συνιδρύσει, τους European Business Mentors, το EGG της Eurobank και πάνω απ’ όλα μέσα από το προσωπικό της παράδειγμα. Είναι διαζευγμένη και έχει αποκτήσει μία κόρη με τον Γιώργο Πάσχο, τη διακεκριμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου.

Οι ρίζες της οικογένειας Κούρτογλου βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς της Ξένιας, ο Πρόδρομος, ο οποίος μεταξύ κι άλλων επιχειρήσεων διατηρούσε εργοστάσιο σαπωνοποιίας, υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα στην κοινωνία της Κωνσταντινούπολης. Με τη σύζυγό του, Πολυξένη Παναγιώτογλου, απέκτησαν πέντε παιδιά, τέσσερις κόρες και τον πατέρα της βιογραφούμενης. Δυστυχώς, ο παππούς πέθανε σε ηλικία μόλις σαράντα ετών, αφήνοντας στη σύντροφό του τη βαριά ευθύνη της διαχείρισης του σαπωνοποιείου και της ανατροφής των παιδιών τους. Άνθρωπος δυναμικός, δραστήριος και με ψυχικό σθένος, η Πολυξένη πάλεψε σκληρά για να μεγαλώσει και να σπουδάσει τα παιδιά της, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει το συγγενικό περιβάλλον που εποφθαλμιούσε την περιουσία της. Χαρακτηριστική ήταν η πνευματική καλλιέργειά της και το λεπτό της γούστο, τα οποία υποδηλώνονται από τα οικογενειακά κειμήλια τα οποία έχει κληροδοτήσει στη βιογραφούμενη.

Ο παππούς, απ’ τη μεριά της μητέρας της, Χριστόφορος Μαρινόπουλος και η σύζυγός του, Χρυσούλα Φαρμάκη, διέμεναν στο Κολωνάκι. Ο παππούς, στρατιωτικός, που έφερε το βαθμό του στρατηγού, καταγόταν από την Καρδίτσα. Έλαβε μέρος ηρωικώς μαχόμενος και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Τιμήθηκε με πολλά αριστεία ανδρείας και τιμητικές διακρίσεις τόσο για τη συμμετοχή του στον Α΄ όσο και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα για τους αγώνες του στο Γράμμο και στο Βίτσι. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη γενέτειρά του υπάρχει δρόμος «Χριστοφόρου Μαρινοπούλου» προς τιμήν του.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Ιωάννης, γεννήθηκε το 1909 στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και στη συνέχεια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π., απ’ όπου αποφοίτησε το 1928. Παράλληλα και για να μπορέσει ν’ αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπιζε, εργαζόταν παραδίδοντας φροντιστηριακά μαθήματα. Αργότερα οι αδερφές του, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, ήρθαν στην Αθήνα και εργάστηκαν ως γραμματείς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η μία και στον Ο.Σ.Ε. η άλλη. Με αυτόν τον τρόπο τον στήριξαν οικονομικά και τον βοήθησαν να τελειώσει τις σπουδές του και να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ο Ιωάννης υπήρξε ο κατασκευαστής ενός μεγάλου μέρους των πολυκατοικιών στην Κυψέλη και στα Πατήσια, πολλών ιδρυμάτων, της στοάς Νικολούδη στην Αθήνα, της Σικιαριδείου Παιδικής Πολιτείας, κ.ά. Με την ενεργητικότητα και τη δημιουργικότητα που τον διέκριναν, εργάστηκε ακούραστα μέχρι την ηλικία των εβδομήντα και πλέον ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έμεινε προσηλωμένος στις προσωπικές του αρχές και αξίες και ήταν ιδιαίτερα δίκαιος στις κρίσεις και στις πράξεις του. Σαν πατέρας υπήρξε αυστηρός, απόλυτος και ιδιαίτερα προστατευτικός, συνέπεια των δύσκολων παιδικών και φοιτητικών του χρόνων, αλλά ταυτόχρονα τρυφερός και εκδηλωτικός. Πέθανε το 1999 σε ηλικία ενενήντα ετών. Η σύζυγός του Ευαγγελία, η οποία τον ακολούθησε στο μεγάλο ταξίδι τον Ιανουάριο του 2007, κατάφερε, παρά τα δύσκολα εφηβικά της χρόνια κατά τη διάρκεια της Κατοχής, να σπουδάσει Αγγλικά, Γαλλικά και να τελειώσει τη Μαράσλειο Σχολή. Εργάσθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αφοσιώθηκε στη συνέχεια στην ανατροφή των παιδιών της, ενώ παράλληλα είχε και σημαντική κοινωνική δράση. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρόδρομο, πολιτικό μηχανικό, και τη βιογραφούμενη.

Η Ξένια Κούρτογλου είναι κάτοχος Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Derre College. Το 1985 έκανε τα πρώτα επαγγελματικά της βήματα στο χώρο της Έρευνας Αγοράς. Από τότε και έως το 1987 εργάστηκε στις εταιρείες ερευνών MRC και AC NIELSEN και στη συνέχεια στη διαφημιστική εταιρεία BOLD/OGILVY & MATHER, όπου ανέπτυξε, ως Research Director, ένα αυτόνομο Τμήμα Έρευνας Αγοράς.

Το 1988 ίδρυσε την εταιρεία FOCUS Α.Ε., μία αμιγώς ελληνική εταιρεία ερευνών. Χάρη στην κορυφαία στελεχιακή της ομάδα, τα καινοτόμα projects και την «πέρα από το extra mile» εξυπηρέτηση και υποστήριξη των πελατών της, η ανάπτυξή της ήταν ραγδαία, κατατάσσοντάς την μέσα στις πρώτες εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στον τομέα της Έρευνας Μέσων για 30 χρόνια, αλλά και διεθνή αναγνώριση.

Κύριες πρωτοβουλίες της εταιρείας είναι η Πανελλήνια Έρευνα Μέσων, BARI, η έρευνα του επιχειρηματικού κόσμου, LEADER, η WEB ID, έρευνα που μετράει τις συνήθειες χρήσεις του Internet στην Ελλάδα, οι συνεχείς έρευνες ακροαματικότητας Ραδιοφώνου σε όλη την Ελλάδα, η OUTSCAN, πρωτοποριακή έρευνα για την υπαίθρια Διαφήμιση. Από το 2010 η εταιρεία ανέπτυξε δικό της διαδικτυακό πάνελ πού σήμερα απαριθμεί πάνω από 13.000 ενεργά μέλη και συνενώθηκε με το διεθνές πάνελ της YouGov, της οποίας η Focus είναι ο Affiliate Partner για την Ελλάδα, λανσάροντας τα διεθνή επιχειρηματικά εργαλεία, BrandIndex και Profiles.

Η Ξένια Κούρτογλου διετέλεσε για 12 χρόνια Αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Ε.Α. (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς), εκπρόσωπος της EMRO (European Media Research Organizations) στην Ελλάδα, μέλος της ESOMAR, της WAPOR και της Ε.Ε.Ε.Τ. (Επιτροπή Ελέγχου Έρευνας Τηλεθέασης). Επίσης, δραστηριοποιείται συστηματικά στη διοργάνωση κλαδικών συνεδρίων στο χώρο της Διαφήμισης και του Marketing. Παράλληλα, έχει διδάξει Έρευνα Αγοράς για έξι χρόνια στο ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. και για 14 χρόνια ως λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μ.Μ.Ε./ΕΜΠΟ. Είναι συστηματικά προσκεκλημένη ομιλήτρια σε Πανεπιστήμια, Διεθνή και Τοπικά Συνέδρια πάνω σε θέματα που αφορούν στην Ελληνική κοινωνία, επικοινωνία, τεχνολογία, γυναικεία/νεανική επιχειρηματικότητα και προσωπική ανάπτυξη.

Πρωταρχικός στόχος της βιογραφούμενης, εκτός από τη διαρκή προσωπική εξέλιξή της στο χώρο, είναι και η ανάδειξη της ελληνικής αγοράς στο εξωτερικό ως μια αγορά με συνέπεια, αρχές και αξίες. Πρωταρχικές αξίες της βιογραφούμενης είναι η αυθεντικότητα, το κουράγιο και η συνεχής, διά βίου μάθηση. Ως όραμα και αποστολή ζωής είναι για την βιογραφούμενη το υγιές επιχειρείν, επιχειρήσεις που δημιουργούνται, αναπτύσσονται και εξελίσσονται με βάση την μελέτη των αναγκών της κοινωνίας, τις οποίες έρχονται να καλύψουν πρωτοπορώντας, ενώ παράλληλα τηρούν υψηλές αξίες ηθικής και σεβασμού στον άνθρωπο και στον πλανήτη.

Στην προσωπική της ζωή είναι διαζευγμένη και έχει μία κόρη, την Κάτια Πάσχου, η οποία κάνει καριέρα ως σοπράνο, συνεργαζόμενη με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, πολυάριθμες εμφανίσεις και ρόλους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πρωτοποριακές, δικές της πρωτοβουλίες και δημιουργίες στον εξειδικευμένο χώρο της Όπερας.

Στον ελεύθερο χρόνο της, η Ξένια Κούρτογλου ασχολείται με τη γυμναστική, είναι χειμερινή κολυμβήτρια, με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων πάνω στην επιχειρηματικότητα και την προσωπική ανάπτυξη, ενώ αναζητά στιγμές ξεκούρασης κοντά στην οικογένεια και τους φίλους της. Επίσης, αγαπά πολύ τη ζωή στη φύση, αλλά και την όπερα, το θέατρο και τον κινηματογράφο.