Μενού Κλείσιμο

Κουμαντάκης Εμμανουήλ

Ο Εμμανουήλ Κουμαντάκης γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας «Ε. ΚΟΥΜΑΝΤΑΚΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε», την οποία αναμόρφωσε και ανέπτυξε. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι Πρόεδρος Εμπόρων Ηρακλείου, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρήτης. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φοινικιάς-Μαλάδων. Διετέλεσε για 5 χρόνια Πρόεδρος στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου. Τέλος, είναι Μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αθλητικό Όμιλο Φιλάθλων Ηρακλείου ΟΦΗ. Έχει δύο γιους, τον Νικόλαο και τον Γεώργιο.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, Εμμανουήλ Κουμαντάκης, ήταν έμπορος ειδών διατροφής και διατηρούσε κατάστημα στο Ηράκλειο. Ήταν παντρεμένος με την Παρασκευή Κονταξάκη, από τις Αρχάνες Ηρακλείου, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Γεώργιο και τον Νικόλαο. Ο Γεώργιος παντρεύτηκε την Παρασκευή και έχει δύο παιδιά, τον Εμμανουήλ και τη Μαρία.

Ο Νικόλαος, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1935 στο Ηράκλειο. Ήταν λογιστής στο επάγγελμα και χαρακτηριζόταν ως μια ιδιαίτερα δυναμική και έντονη προσωπικότητα. Απεβίωσε το 2012. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία από το 1952. Μετά το γάμο τους, ασχολήθηκε με το εμπόριο ξυλείας, έως τη συνταξιοδότησή του.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Μαρία, γεννήθηκε το 1936. Ήταν κόρη του Διογένη Τουρλίνου και της Χαρούλας Παναγή. Ήταν μια γυναίκα δυναμική, κοινωνική και ευαίσθητη. Δούλεψε αρχικά ως λογίστρια και στη συνέχεια ως έμπορος. Διατηρούσε βιβλιοπωλείο στο Ηράκλειο έως τη συνταξιοδότησή της. Παράλληλα, είχε αναπτύξει μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, συμμετέχοντας σε πολλά ιδρύματα και βοηθώντας φτωχές οικογένειες. Ίδρυσε έναν εκδρομικό σύλλογο, στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών, όπου διοργάνωνε εκδρομές για την Τρίτη ηλικία σε όλο τον κόσμο. Έφυγε από τη ζωή το 2011.

Ο Νικόλαος και η Μαρία απέκτησαν τρία παιδιά. Τον βιογραφούμενο, την Παρασκευή και τον Θεόφιλο. Η Παρασκευή γεννήθηκε το 1955. Σήμερα, μένει στην Αθήνα και είναι παντρεμένη με τον Άρη, με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη, τη Μαριάννα. Ο Θεόφιλος γεννήθηκε το 1960 και είναι έμπορος στο επάγγελμα. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Χριστόφορο.

Ο βιογραφούμενος, Εμμανουήλ Κουμαντάκης γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1954 στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν ένα παιδί δυναμικό, με πολλές ευαισθησίες. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και ήταν καλός μαθητής και σημαιοφόρος. Ασχολείτο επίσης με τον αθλητισμό. Στη συνέχεια, φοίτησε στο Γυμνάσιο, μέσα στα δύσκολα χρόνια της Χούντας. Τα χρόνια αυτά στιγμάτισαν τον βιογραφούμενο, ο οποίος θυμάται πως έπρεπε να φορούν καπέλα και σήματα με το νούμερό τους και να έχουν κοντοκουρεμένο μαλλί ενός εκατοστού. Παράλληλα, βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση και έπαιρνε μέρος σε σχολικούς αγώνες.

Σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, αποφοιτώντας το 1978. Τα φοιτητικά χρόνια υπάρχουν έντονα στις μνήμες του βιογραφούμενου, καθώς έχει υπέροχες αναμνήσεις από τη φοιτητική του ζωή. Ασχολήθηκε έντονα τα χρόνια εκείνα με τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Τη στρατιωτική του θητεία την υπηρέτησε αρχικά στην Κόρινθο ως έφεδρος αξιωματικός, αλλά λόγω πολιτικών πεποιθήσεων τον έβαλαν σκαπανέα-ναρκαλιευτή και στη συνέχεια πήγε στο Ναύπλιο, όπου έκανε την εκπαίδευσή του. Υπηρέτησε την πατρίδα για 26 μήνες.

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο, ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση ξυλείας. Όντας φύσει δημιουργικός, συνέβαλε στην ουσιαστική ανάπτυξή της. Το 1998-1999, ο Εμμανουήλ Κουμαντάκης διαμόρφωσε την εταιρεία, η οποία δεν ήταν μόνο εταιρεία εμπορίας ξύλου αλλά και επεξεργασίας ξύλου, κάνοντας χονδρική πώληση ξυλείας σε όλη την Ελλάδα. Μεταφέρθηκε στο βιοτεχνικό τρίγωνο Φοινικιάς-Μαλάδων και διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους και παραγωγή επεξεργασίας ξύλου. Ειδικεύεται στις κατασκευές εξωτερικών χώρων και στην ξυλεία στέγης και πατώματος. Απασχολεί περίπου 25 άτομα, με στόλο 3 φορτηγών και πολλών ΙΧ για τους πωλητές. Η εταιρεία, με 35ετή παρουσία στον χώρο του ξύλου, γνωρίζει όλο το εύρος και τις εξελίξεις στο χώρο αυτό. Η πείρα, σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές των προϊόντων καλύπτουν πάντα τις ανάγκες των πελατών και της αγοράς.

Στα χρόνια της κρίσης, η επιχείρηση, όπως και όλες οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα πέρασε δύσκολες στιγμές. Στην προσπάθεια να παραμείνει αλώβητη χάθηκαν σημαντικοί πόροι, καθώς ο τομέας των κατασκευών κλονίστηκε ισχυρά την περίοδο της κρίσης. Με υπομονή και εργασία, η επιχείρηση άρχισε να επανέρχεται σιγά σιγά σε μια ανοδική πορεία. Στόχος της εταιρείας είναι να σταθεροποιηθεί και να μπορέσει να επεκταθεί σε καινούργια προϊόντα και στον τομέα της λιανικής πώλησης. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η επικράτηση στην ελληνική επικράτεια αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Ο Εμμανουήλ Κουμαντάκης από το 1986 ασχολήθηκε με τον επιχειρηματικό συνδικαλισμό. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γραμματέας και Αντιπρόεδρος στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Τα τελευταία 10 χρόνια είναι Πρόεδρος Εμπόρων Ηρακλείου, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρήτης. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Φοινικιάς-Μαλάδων. Διετέλεσε για 5 χρόνια Πρόεδρος στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Εμπόρων του Νομού Ηρακλείου. Τέλος, είναι Μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αθλητικό Όμιλο Φιλάθλων Ηρακλείου ΟΦΗ.

Στην προσωπική του ζωή, ο βιογραφούμενος απέκτησε το 1988 με την πρώτη του σύζυγο, Ιωάννα, τον Νικόλαο. Ο Νικόλαος αποφοίτησε από Ιδιωτικό Κολλέγιο και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σήμερα είναι μέτοχος στην οικογενειακή επιχείρηση και ασκεί τα καθήκοντα του Διαχειριστή της επιχείρησης. Εξαίρετος χαρακτήρας και δημιουργικός νέος, ασχολήθηκε επίσης με τις πολεμικές τέχνες, κατέχοντας μαύρη ζώνη.

Το 1996 απέκτησε τον δεύτερο γιο του, Γεώργιο. Ο Γεώργιος σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Σήμερα υπηρετεί την πατρίδα στο Πυροβολικό στη Ρόδο και όταν απολυθεί από το στρατό θα επιστρέψει στην οικογενειακή επιχείρηση. Χόμπι του είναι ο αθλητισμός και οι πολεμικές τέχνες. Από 6 ετών κατέχει μαύρη ζώνη.

Ο Εμμανουήλ Κουμαντάκης σήμερα ζει με τη δεύτερη σύζυγό του, Ελένη, στο Ηράκλειο. Χόμπι του είναι η πεζοπορία και το τζούντο. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε ασχοληθεί και με το μποξ, με την ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, παίρνοντας μέρος σε αγώνες. Του αρέσουν επίσης τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Προσωπική φιλοδοξία του Εμμανουήλ Κουμαντάκη είναι να βοηθήσει όσο μπορεί τον τόπο που τον γέννησε, το Ηράκλειο της Κρήτης.