Μενού Κλείσιμο

Κούκουλας Χρήστος

Ο Χρήστος Κουκουλάς γεννήθηκε το 1940 στο χωριό Κοτσιρίδι Αρκαδίας από τον Ευστάθιο Κουκουλά με καταγωγή από το Κοτσιρίδι Αρκαδίας και την Ελένη Φωτοπούλου με καταγωγή από το χωριό Ελληνίτσα (πρώην Μεμή) Αρκαδίας. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Αθήνα για να μείνει κοντά στην αδελφή του. Στην Αθήνα πήγε σε νυχτερινό σχολείο και στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορες δουλειές. Το 1966 έφυγε για την Αμερική και εργάστηκε ως βοηθός ηλεκτρολόγου και υπάλληλος σε εταιρεία ρολογιών μέχρι να ασχοληθεί με το χώρο των εστίασης όπου δούλεψε ως σερβιτόρος σε διάφορα εστιατόρια. Σήμερα είναι συνταξιούχος και ζει στην Αστόρια της Νέας Υόρκης με τη σύζυγό του Αγγελική Δημητρακοπούλου, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Χρήστος Κουκουλάς, γεννήθηκε στο Κοτσιρίδι της Φαλαισίας του Νομού Αρκαδίας. Το επάγγελμά του ήταν γεωργός και είχε δική του κτηματική περιουσία την οποία καλλιεργούσε. Σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με άλλους χωριανούς του για να εργαστούν στους σιδηρόδρομους που κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή. Επειδή όμως δεν μπόρεσε να αντέξει τις πολλές κακουχίες που περνούσαν, ζήτησε από τη γυναίκα του, τη Δήμητρα, να του στείλει τα εισιτήρια για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η σύζυγός του πούλησε το μοναδικό ζευγάρι βόδια που είχαν και τον έφερε πίσω στην Ελλάδα. Από τότε έμεινε και έζησε στο χωριό όπου ασχολήθηκε με τα χωράφια.

Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αγαπητός στο χωριό, χαμηλών τόνων, ήρεμος και καλοσυνάτος, φιλότιμος και εργατικός. Απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.

Η γιαγιά του βιογραφούμενου είχε γεννηθεί και εκείνη στο Κοτσιρίδι. Ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα. Όταν ο άντρας της εργαζόταν στην Αμερική εκείνη είχε αναλάβει μόνη της τα χωράφια και το μεγάλωμα των παιδιών της. Είχε μεγάλη αδυναμία στο εγγονό της, τον βιογραφούμενο Χρήστο Κουκουλά, που είχε το όνομα του άντρα της. Πέθανε σε ηλικία 105 ετών.

Ο Χρήστος και η Δήμητρα Κουκουλά απόκτησαν τρία παιδιά, τον Αντρέα, τον Παναγιώτη και τον πατέρα του βιογραφούμενου, Ευστάθιο.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Ευστάθιος Κουκουλάς, γεννήθηκε το 1899 στο Κοτσιρίδι Αρκαδίας. Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό και στη συνέχεια εργάστηκε ως φύλακας στο Ίσαρι Αρκαδίας, στο φυλάκιο των γραμμών του τρένου των Σιδηροδρόμων Αθηνών Πειραιώς Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ). Δούλεψε εκεί για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Έφευγε από το χωριό με τα πόδια και πήγαινε στο φυλάκιο όπου έμενε όλη την εβδομάδα μόνος του και το Σαββατοκύριακο επέστρεφε για να δει την οικογένειά του και να προμηθευτεί τρόφιμα.

Ο Ευστάθιος Κουκουλάς νυμφεύθηκε την Ελένη Φωτοπούλου και απόκτησαν εφτά παιδιά. Την Παναγιώτα, τον Δημήτρη, τον Νίκο, τη Γεωργία, τον Γιώργο που σκοτώθηκε κατά λάθος από συνάδελφό του στο Κιλκίς, τον βιογραφούμενο Χρήστο και τη Βασιλική.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου ήταν πολύ εργατικός και δραστήριος, φιλόξενος, φιλότιμος και πολύ αγαπητός σε όλους. Στη σχέση του με τα παιδιά του ήταν πολύ δοτικός, άριστος πατέρας και οικογενειάρχης. Απεβίωσε πολύ νέος, σε ηλικία 45 ετών.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Ελένη Φωτοπούλου, είχε γεννηθεί το 1902 στο χωριό Ελληνίτσα, το σημερινό Μεμή, κοντά στο Λεοντάρι Αρκαδίας από τον Γιώργο που ήταν γεωργός-κτηνοτρόφος και την Παναγιώτα. Είχε τέσσερα αδέλφια, τον Νίκο, τον Οδυσσέα, τον Κωνσταντίνο και την Αικατερίνη. Πήγε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Από μικρό παιδί έβοσκε τα πρόβατα την ημέρα και το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο για να μάθει λίγα γράμματα. Όταν παντρεύτηκε συνέχισε να εργάζεται στα χωράφια πολύ σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά της, αφού ο άντρας της έλειπε όλη την εβδομάδα στη δουλειά του στο φυλάκιο των σιδηροδρόμων. Όταν πέθανε ο άντρας της, όλο το βάρος της πολυμελούς οικογένειας έπεσε στις πλάτες της και στη μεγάλη της κόρη την Παναγιώτα. Οι δυο τους έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι και από χωράφι σε χωράφι για να μπορέσουν να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας.

Τα δύο πρώτα αγόρια της οικογένειας, ο Δημήτρης και ο Νίκος έφυγαν μετανάστες στην Αμερική με πρόσκληση των αδελφών της μητέρας τους, του Νίκου και του Οδυσσέα, που ήταν ήδη εκεί από το 1912.

Η μητέρα του βιογραφούμενου κατάφερε να μεγαλώσει τα παιδιά της με πολλή αγάπη, στοργή και φροντίδα αλλά και με ήθος και αξίες. Σηκωνόταν πριν από τα χαράματα και πήγαινε στο δάσος να κόψει ξύλα, να ζυμώσει το ψωμί και μετά να πάει στα χωράφια. Βασανίστηκε και ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ αλλά κατάφερε να δει όλα τα παιδιά της αποκατεστημένα. Πέθανε στην Αμερική, όπου είχε πάει ως επισκέπτρια να δει τα παιδιά της αλλά τελικά την κράτησαν κοντά τους. Πήγε στην Αμερική το 1965 και απεβίωσε το 1997.

Ο βιογραφούμενος, Χρήστος Κουκουλάς, γεννήθηκε το 1940 στο Κοτσιρίδι Αρκαδίας. Τελείωσε τις πρώτες πέντε τάξεις του δημοτικού στο χωριό και τις τελευταίες σε νυχτερινό στην Αθήνα, όπου πήγε σε ηλικία 13 ετών και έμεινε στην αδελφή του την Παναγιώτα.

Από τα 13 του χρόνια εργαζόταν σε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Πωλούσε λαχεία, δούλεψε σε ξυλουργείο όπου έφτιαχναν ψυγεία πάγου και κουφώματα, μετά σε εργοστάσιο και σε βιομηχανία παρκέτων.

Στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Καλαμάτα, στα Γιάννενα και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Όταν απολύθηκε έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο του Φιξ όπου εργάστηκε για 3 χρόνια στα φορτηγά, στη διανομή των προϊόντων.

Το 1966 ο βιογραφούμενος έφυγε με πρόσκληση από τα αδέλφια του για τη Νέα Υόρκη  αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός ηλεκτρολόγου και στην συνέχεια στο εργοστάσιο των ρολογιών Boulevard, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Μετά εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια στο Μανχάταν ως σερβιτόρος για περισσότερα από 20 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ο Χρήστος Κουκουλάς γνωρίστηκε με τη σύντροφο της ζωής του, Αγγελική Δημητρακοπούλου, σε ένα ταξίδι του στην Ελλάδα, το 1972, μέσω μιας θείας του. Παντρεύτηκαν μέσα σε ένα μήνα και μετά από τρεις μήνες πήγε κι εκείνη στην Αμερική για μόνιμη εγκατάσταση. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο κόρες, την Ελένη και την Όλγα και 5 εγγόνια.

Η Ελένη Κουκουλά γεννήθηκε το 1975 στη Νέα Υόρκη. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Σπούδασε Business Administration και Management στο Page University στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε για κάποια χρόνια στην τράπεζα Citibank. Είναι παντρεμένη με τον Παύλο Χριστάκο που έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη αλλά κατάγεται από τη Μάνη και εργάζεται σε ελβετική τράπεζα. Έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Την Αγγελική, 14 ετών, τον Θοδωρή, 12 ετών και τον Χρήστο, 8 ετών.

Η Όλγα Κουκουλά γεννήθηκε το 1979 στη Νέα Υόρκη και τελείωσε κι αυτή το Δημοτικό και Γυμνάσιο του Αγίου Δημητρίου. Σπούδασε δασκάλα στο Hunter University και εργάστηκε για μερικά χρόνια σε δημόσιο σχολείο στο Queens. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Δημακόπουλο, γεννημένο στη Μεσσήνη, ο οποίος εργάζεται στο Τμήμα Δανείων σε τράπεζα. Έχουν αποκτήσει τον Γιώργο, 8 ετών, και τον Χρήστο, 3 ετών.

Ο Χρήστος Κουκουλάς αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του στην οικογένεια και στα εγγόνια του, αλλά και στα ταξίδια. Του αρέσει να ταξιδεύει τόσο στην Ελλάδα όπου είναι οι ρίζες του και η αδελφή του Παναγιώτα αλλά και στην Καραϊβική μαζί με τη γυναίκα του. Επίσης του αρέσει η καλή παρέα με αγαπημένους φίλους.

Δεν ξεχνάει την πατρίδα του και είναι μέλος του Συλλόγου των Αρκάδων της Νέα Υόρκης «Ο Γέρος του Μοριά» για αρκετά χρόνια.

Αυτό που εύχεται ο Χρήστος Κουκουλάς μέσα από την καρδιά του είναι να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέλφια του και ο Θεός να τους δίνει υγεία και ότι ποθούν στη ζωή τους.