Μενού Κλείσιμο

Κόθρος Νικήτας

Ο Νικήτας Κόθρος γεννήθηκε το 1947 στα Ριζά Χαλκιδικής. Από το 1974 που δημιούργησε την πρώτη του επιχείρηση, κατάφερε να αναπτύξει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο της εισαγωγής και εμπορίας ανταλλακτικών και συναφών ειδών αυτοκινήτων. Άξιοι συνεχιστές του επιχειρηματικού του οράματος είναι τα παιδιά του, τα οποία έχουν αναλάβει πλέον την «Νικήτας Κόθρος ΑΕΕ». Στήριγμά του στη ζωή υπήρξε πάντα η γυναίκα του, Αικατερίνη Τριβάρα.

O Νικήτας Κόθρος γεννήθηκε το 1947 στα Ριζά Χαλκιδικής. Ο πατέρας του, Ιωάννης Κόθρος, ασχολείτο με τη γεωργία και ήταν κτίστης. Παντρεύτηκε τη Μαρία Φάκκα και απέκτησαν πέντε παιδιά, εκ των οποίων ο βιογραφούμενος ήταν το τελευταίο. Στα σχέδιά τους ήταν να παραμείνει στο χωριό και ν’ ασχοληθεί και εκείνος με τη γεωργία και πιο συγκεκριμένα με την παραγωγή καπνού, με την οποία ασχολούνταν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της περιοχής εκείνη την εποχή. Τα όνειρα όμως του ιδίου, δραστήριου ατόμου και ανήσυχου πνεύματος από την παιδική ηλικία, ήταν άλλα.

O Νικήτας Κόθρος ξεκινά να εργάζεται στη Θεσσαλονίκη το 1964, σε ηλικία μόλις 17 ετών σε εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κάνοντας εξωτερικές εργασίες. Καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα και κατατάσσεται στο Σώμα των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Υπηρετεί τη θητεία του από το 1967 έως το 1969 ως αλεξιπτωτιστής. Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να εργάζεται στην ίδια εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Ο ίδιος, άνθρωπος εμπιστοσύνης των εργοδοτών του, φεύγει για την Αθήνα την 1η Απριλίου 1971 ώστε να εκπροσωπήσει την επιχείρηση στον τομέα των πωλήσεων.

Έχοντας αποκτήσει πλέον πείρα στον χώρο των ανταλλακτικών, το 1974 αναλαμβάνει το ρίσκο να προχωρήσει στη σύσταση της πρώτης του εταιρείας με την επωνυμία «Νικήτας Κόθρος & Σία Ο.Ε». Η εταιρεία είχε ως αντικείμενο την εμπορία και μεταποίηση ανταλλακτικών.

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία μέχρι το 1986 και συνεχή αύξηση του πελατολογίου, αποφασίζει τη σύσταση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης με την επωνυμία «Νικήτας Κόθρος Ε.Π.Ε.» και με αντικείμενό της την εισαγωγή και εμπορία αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και συναφών ειδών αυτοκινήτου, με εξειδίκευση πλέον στα βαρέα οχήματα, τα φορτηγά και τα λεωφορεία.

Το 1996 ο Νικήτας Κόθρος, κατανοώντας τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, προβαίνει στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία «AUTO COMMERCE Ε.Π.Ε.», η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία καινούργιων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών.

Το 1998 ιδρύει μια νέα εταιρεία, την «EUROFREN A.E.B.E.», βασιζόμενος στα γερά θεμέλια και στην ανοδική πορεία των δύο προηγούμενων εταιρειών. Σκοπός της νέας εταιρείας είναι μία κατασκευαστική μονάδα παραγωγής ειδών πέδησης στην Ελλάδα, με στόχο την υποστήριξη του παραγωγικού τομέα της χώρας μας και την κατάκτηση σημαντικού μεριδίου της εν λόγω αγοράς. Λόγω των δυσκολιών του παραγωγικού κλάδου στην Ελλάδα και του υψηλού κόστους των προϊόντων σε σχέση με τα εισαγωγής από τις χώρες της Ανατολής, αναγκάστηκε να διακόψει αυτήν τη δραστηριότητα το 2006.

Ο Νικήτας Κόθρος είναι παντρεμένος από το 1974 με την Αικατερίνη Τριβάρα, που κατάγεται από τον Παλαμά Καρδίτσας, η οποία με τις γνώσεις λογιστικών και φοροτεχνικών που κατέχει, αποτέλεσε σημαντικό στήριγμα και πυλώνας στο ξεκίνημά του, στη σύσταση της εταιρείας και στην επέκταση των δραστηριοτήτων του. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιάννη, Αντιπρόεδρο και νυν Πρόεδρο της «Νικήτας Κόθρος Ανώνυμης Εμπορικής Εταιρείας» πλέον από το 2011, αντίστοιχα. Από τον υιό του έχει γίνει παππούς δύο πανέμορφων εγγονών.

Μέχρι σήμερα, συνταξιούχος πλέον, ο Νικήτας Κόθρος με την πείρα του, τις γνώσεις του και το επιχειρηματικό του πνεύμα, παραμένει ενεργός Ιδρυτής της εταιρείας του, προσφέροντας συνεχώς τις ιδέες του για την εξέλιξη, την επέκταση και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας τους μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγοράς.

Ο Νικήτας Κόθρος υπήρξε ενεργό μέλος του Σ.Ε.Α.Α (Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εμπόρων Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων), απ’ όπου του απονεμήθηκε τιμής ένεκεν για την προσφορά του με προσωπική εργασία και επίβλεψη στην ανέγερση του κτηρίου των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου.

Παράλληλα, υποστηρίζει σε όλες τις δράσεις του τον Πανχαλκιδικιώτικο Σύλλογο Αθηνών, μαζί με άλλους συντοπίτες του από την Χαλκιδική, ενώ συμβάλλει ενεργά και στα έργα ανάπτυξης της κοινότητας του τόπου καταγωγής του. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια ενίσχυσαν την ευαισθησία του, την ενσυναίσθηση, την συμπαράσταση προς στον συνάνθρωπο, ενεργοποιώντας τον ιδιαίτερα και σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Τέλος, εκφράζει την αγάπη του για τη θάλασσα και για τα κοινά εδώ και πολλά χρόνια στον Ναυτικό Όμιλο Δηλεσίου.