Μενού Κλείσιμο

Κόπανος Θεόδωρος

Ο Θεόδωρος Κόπανος, του Δημητρίου και της Γεωργίας, ασχολήθηκε ενεργά με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, ως συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης, και μαζί με τον αδερφό του άνοιξαν το συσκευαστήριο «ΚΟΠΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο VIOGAIA. Την επιχείρηση σήμερα έχουν αναλάβει οι δύο κόρες του και τα ανίψια του.

Ο Θεόδωρος Κόπανος (1846-1964), παππούς του βιογραφούμενου απ’ τη μεριά του πατέρα του, γεννήθηκε στο Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης, κοντά στη Ραιδεστό. Ήταν εκτροφέας προβάτων στην περιοχή έως και την πρώτη ανταλλαγή πληθυσμών το 1917, όπου ήρθε με τα πρόβατά του στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης. Του δόθηκε γη δύο φορές, μία το 1917 και μία το 1931. Ο Θεόδωρος, όπως και υπόλοιποι κάτοικοι από το Σχολάρι, εγκαταστάθηκαν στα σπίτια Τούρκων που έφυγαν από την περιοχή. Στην πρώτη διανομή του δόθηκαν 35 στρέμματα ενώ στη δεύτερη 45 στρέμματα για εκείνον και για τον γιο του. Τα στρέμματα αυτά μοιράστηκαν μετά στα δύο του εγγόνια, τον βιογραφούμενο Θεόδωρο και τον Ζαφείριο.

Σήμερα, στο Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης υπάρχει ελληνική κοινότητα και μερικά χρόνια πριν ο Πρόεδρος της κοινότητας απηύθυνε πρόσκληση στην οικογένεια του βιογραφούμενου για να παραστεί στη Γιορτή του Κερασιού.

Ο Θεόδωρος ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Πανέρη (1850-1967), η οποία γεννήθηκε στη Ραιδεστό. Φορούσε πάντα την παραδοσιακή βράκα και μάλιστα πέθανε «βρακού». Στην κατοχή της οικογένειας παραμένουν σήμερα ως κειμήλια οι φορεσιές της καθώς και η νυφιάτικη βράκα της.

Από τη μεριά της μητέρας του, ο παππούς του λεγόταν Στέφανος Δέρνεζης και καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάντα. Πέρασε στη Μυτιλήνη και από εκεί βρέθηκε και εκείνος στο Κάτω Σχολάρι. Ο παππούς Στέφανος είχε αμπέλια και το καλοκαίρι έκανε την «κουμπάνια», δηλαδή τη συγκέντρωση και οργάνωση της παραγωγής για τον χειμώνα.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Δημήτριος Κόπανος (1916-1995), φοίτησε για τρία χρόνια στο Γυμνάσιο στην Κομοτηνή, όπου η οικογένεια είχε συγγενείς. Ήταν ένας πολύ εργατικός και διορατικός άνθρωπος. Παντρεύτηκε τη Γεωργία Δέρνεζη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Θεόδωρο και τον Ζαφείριο.

Η ενασχόληση της οικογένειας με τη γη ξεκινάει πολύ νωρίς. Ήδη το 1928 ο παππούς Θεόδωρος έχει αφήσει την κτηνοτροφία και ασχολείται με τη γεωργία. Το 1952 ο Δημήτριος αγόρασε το πρώτο τους τρακτέρ, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τα μέσα καλλιέργειάς τους ενώ το 1965 αγοράζει και δεύτερο τρακτέρ. Όταν εισήλθαν στην επιχείρηση ο Θεόδωρος και ο Ζαφείριος προχώρησαν στην αγορά κι άλλων μηχανημάτων, το 1995 και το 2005, διευκολύνοντας έτσι όλη την παραγωγική τους αλυσίδα. Στα στρέμματά τους καλλιεργούσαν σιτηρά και οπωροκηπευτικά. Η επιτυχία στις κηπευτικές τους καλλιέργειες οδήγησε στη δημιουργία του συσκευαστηρίου «ΚΟΠΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο VIOGAIA. Κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης είναι το χονδρικό εμπόριο οπωροκηπευτικών, η συσκευασία και αποθήκευση αγροτικών προϊόντων και η τροφοδοσία αυτών στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης -σε ιδιόκτητο κατάστημα στη θέση Δ8- αλλά και σε μεγάλα Super Market της πόλης. Σήμερα η επιχείρηση έχει την υποδομή για την αποθήκευση έως και 600 τόνων προϊόντων, ενώ ο στόλος των 4 φορτηγών δύναται να μεταφέρει 60 τόνους την ημέρα.

Η επιχείρηση «ΚΟΠΑΝΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» διοικείται σήμερα από τα τέσσερα ξαδέρφια, τα παιδιά του Θεόδωρου και του Ζαφειρίου. Ο Ζαφείριος απέκτησε δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτριο. Ο Κωνσταντίνος Ζ. Κόπανος, ο οποίος έχει σπουδάσει Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, έχει αναλάβει το κομμάτι της καλλιέργειας. Υπεύθυνος του καταστήματος στην Αγορά (στη θέση Δ8) είναι ο Δημήτριος Ζ. Κόπανος, ο οποίος είναι Πολιτικός Μηχανικός.

Ο βιογραφούμενος απέκτησε δύο κόρες, τη Γεωργία και την Αλεξάνδρα. Η Γεωργία Θ. Κόπανου σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και έχει MBA και Master στην Αγροτική Οικονομία και στη Διαφήμιση. Έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση της επιχείρησης και τον τομέα των πωλήσεων.

Η Αλεξάνδρα Θ. Κόπανου, η οποία είναι Γεωπόνος, απόφοιτη του ΑΠΘ, έχει την επίβλεψη των καλλιεργειών και είναι υπεύθυνη του τομέα Παραγωγής.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 ο Θεόδωρος Κόπανος απεβίωσε. Η νοοτροπία ζωής του μεταφέρθηκε βιωματικά στη νέα γενιά διοίκησης της επιχείρησης.