Μενού Κλείσιμο

Κωνσταντινίδης Σταύρος

• Έτος Γεννήσεως: 1948
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στη Θεσσαλονίκη και στην Αγγλία και σήμερα είναι Πρόεδρος της ευρωπαϊκής εταιρείας ζυμαρικών «Eurimac Α.Ε.» η οποία ιδρύθηκε το 1996 όταν ο πατέρας του, Παντελής Κωνσταντινίδης, ένωσε την εταιρεία ζυμαρικών «ΜΑΚΒΕΛ» που είχε ιδρύσει το 1939 με τον Ιταλικό όμιλο Euricom. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

 

Οι ρίζες του Σταύρου Κωνσταντινίδη ξεκινούν από τη Μικρά Ασία. Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του λεγόταν Θεοφάνης Κωνσταντινίδης και είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας, μία πόλη με μακρά ιστορία που είναι κτισμένη στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Τμώλου, στα νότια της κοιλάδας των Σάρδεων. Ασχολούνταν με το εμπόριο τροφίμων κι ήταν παντρεμένος με την Αναστασία, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Έλλη, τον Νίκο και τον πατέρα του βιογραφούμενου, Παντελή. Ο Θεοφάνης πέθανε όταν ο Παντελής ήταν μόλις 5 ετών.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από τη μεριά της μητέρας του ονομαζόταν Σταύρος Παύλου με καταγωγή από τη Σμύρνη και ήταν έμπορος. Ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την Ουρανία και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά: τον Ηρακλή, τον Χρήστο και τη μητέρα του βιογραφούμενου Ηρώ. Είχε σπουδάσει Ιατρική στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Μονπελιέ, ήταν κοσμοπολίτης και γνώριζε πολλές γλώσσες. Ωστόσο δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα του γιατρού και ασχολήθηκε με το εμπόριο σταφίδας και δημητριακών. Η οικογένεια του είχε στην κατοχή της σπίτια στο Καρσιγιακά (Κορδελιό) και στο Αλασεχίρ (Φιλαδέλφεια) και θεωρούνταν από τους προύχοντες της περιοχής. Ο Σταύρος Παύλου ήταν πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος, άρχοντας, αριστοκράτης και έντιμος πολίτης. Ασκούσε το λειτούργημα του εμπόρου χωρίς οικονομική πίεση καθώς προερχόταν από μια πολύ εύπορη οικογένεια. Δυστυχώς, όμως, τον εκτέλεσαν οι Τούρκοι.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Παντελής Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1917 στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας και στα 5 του χρόνια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου και πήγε σχολείο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα. Παντρεύτηκε την Ηρώ Παύλου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Σταύρο το 1948 και την Αναστασία τον Απρίλιο του 1949.

Το 1939, αποφάσισε να ανοίξει μια οικοτεχνία μαζί με τον αδελφό του με κύριο προϊόν παραγωγής τα ζυμαρικά. Από το 1940 έως το 1960 ήταν βιοτεχνία, το δε 1961, επενδύοντας σε νέες εγκαταστάσεις, έγινε βιομηχανία. Έως το 1998, ήταν μια ανεξάρτητη εταιρεία ζυμαρικών με την επωνυμία «ΜΑΚΒΕΛ». Τον Μάιο, όμως, του 1996 έγινε μια στρατηγική συνεργασία με τον Ιταλικό όμιλο Euricom, μία βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών, αλεύρων και ρυζιού και δημιουργήθηκε έτσι η νέα επιχείρηση με την ονομασία «Eurimac» στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς και συγκεκριμένα στο Σταυροχώρι. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΑΚΒΕΛ ΑΕ, επίτιμος Πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Eurimac AE καθώς και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (1988-1997), Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ 1981-1985), Πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων Βορείου Ελλάδος και Θράκης της ΕΤΒΑ και μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο βιογραφούμενος, Σταύρος Κωνσταντινίδης, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1948. Αποφοίτησε από το κολλέγιο «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες αρχικά στη Θεσσαλονίκη και ύστερα στην Αγγλία. Το 1976 μπήκε στην επιχείρηση της ΜΑΚΒΕΛ ως Διευθύνων Σύμβουλος και στη συνέχεια έγινε Διευθυντής και σήμερα είναι Πρόεδρος της Eurimac.

Το 1988 παντρεύτηκε την Ελίνα Τσίγκα, με καταγωγή από την Αθήνα από την πλευρά του πατέρα της και από την Κοζάνη από την πλευρά της μητέρας της. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Παντελή το 1989 και τη Λιάνα (Στυλιανή) το 1991.

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης είναι σήμερα Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου ενώ υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΣΒΒΕ και του ΕΒΕΘ. Ομιλεί Ιταλικά και Αγγλικά.