Μενού Κλείσιμο

Καθοπούλης Ηλίας

• Έτος Γεννήσεως: 1962
• Επάγγελμα: Ορθοδοντικός
• Τόπος Καταγωγής: Κάλυμνος, Δωδεκανήσου, Νότιο Αιγαίο, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Ρόδος, Δωδεκανήσου, Νότιο Αιγαίο, Ελλάδα

Ο Ηλίας Καθοπούλης γεννήθηκε στην Πόθια Καλύμνου το 1962. Είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία. Σήμερα διατηρεί δικό του Ιατρείο Ορθοδοντικής στη Ρόδο. Είναι παντρεμένος με την Άσπα Πολλάκη και πατέρας τριών παιδιών.

 Πατέρας του βιογραφούμενου ήταν ο αείμνηστος Μιχαήλ Καθοπούλης, ο οποίος γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1924. Εκεί διατηρούσε ιδιωτική κλινική, καθώς κατείχε την ειδικότητα του χειρουργού ιατρού. Υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί του. Έχει τιμηθεί από τον Ιατρικό Σύλλογο Καλύμνου και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την προσφορά της εργασίας του.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Αργυρώ Καθοπούλη, το γένος Οικονόμου, γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1937. Με τον Μιχαήλ Καθοπούλη απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον βιογραφούμενο Ηλία. Η Αργυρώ Καθοπούλη, παράλληλα με τη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών της, είχε σημαντικό και υποστηρικτικό ρόλο στη διοίκηση και λειτουργία της κλινικής του συζύγου της. Σε όλη τη διάρκεια της ζωή της μέχρι και σήμερα έχει υπάρξει μια γυναίκα δυναμική και δραστήρια με έντονη συμμετοχή στα κοινά.

Η αδερφή του βιογραφούμενου, Κατερίνα Καθοπούλη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959 και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σήμερα ζει στην Αθήνα με την οικογένειά της, όπου διατηρεί δικό της Οδοντιατρείο.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Γεώργιος Οικονόμου. Ήταν αγιογράφος, ζωγράφος και χαράκτης, απόφοιτος της Σχολής Μονάχου. Έχει αγιογραφήσει πολλές εκκλησίες στην Κάλυμνο, ενώ έργα του εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη του Μονάχου και κοσμούν πολλά σπίτια στην Αθήνα και στην Κάλυμνο.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Αντώνης Οικονόμου. Ήταν Φαρμακοποιός και διετέλεσε Δήμαρχος Καλύμνου. Ήταν πατριώτης και αγωνιστής στον Ιερό Λόχο, ενώ είχε φυλακιστεί από τους Ιταλούς για την αντιστασιακή δράση του.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Ηλίας Καθοπούλης και ήταν ιερέας. Παντρεύτηκε την Καλοτίνα Κουσκούτη, η οποία πέθανε όταν ο γιος της Μιχάλης, πατέρας του βιογραφούμενου, ήταν μόλις τριών (3) μηνών. Στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής, λόγω της άρνησής του να δεχθεί την ιταλική υπηκοότητα, αναγκάστηκε να φύγει μόνος του με τα τέσσερα παιδιά του από το νησί και να ζήσει στην Αθήνα. Πέθανε σε ηλικία 97 ετών.

Ο βιογραφούμενος, Ηλίας Καθοπούλης, γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1962 στην Κάλυμνο. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Καλύμνου. Το 1981 εισάγεται στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδάζει μέχρι το 1986. Την ίδια χρονιά φεύγει για μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία, σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον τομέα της Ορθοδοντικής. Λαμβάνει την ειδικότητα και το Master of Dental Science το 1989 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του. Το 1990 παίρνει μετάθεση στη Ρόδο και παράλληλα ξεκινά να εργάζεται ως ορθοδοντικός, συνεργαζόμενος με συναδέλφους του. Το 1991 ανοίγει δικό του ιατρείο στη Ρόδο, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα προσφέρει τις ορθοδοντικές του υπηρεσίες στην Κω και την Κάλυμνο. Είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος στη δουλειά του, προωθώντας νέες τεχνικές, ενώ συμμετέχει και παρουσιάζει εργασίες του σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διετέλεσε Πρόεδρος (και νυν μέλος) της λέσχης «Rotary Club of Rhodes», που επιτελεί κοινωνικό και κοινωφελές έργο, βοηθώντας ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Από μικρή ηλικία ασχολείται με τις καταδύσεις και το υποβρύχιο ψάρεμα.