Μενού Κλείσιμο

Καραμπουρνιώτης Ανδρέας

Ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1943. Από το 1966 δραστηριοποιήθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας ψαριών του πατέρα του, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και αποκτώντας με τα χρόνια ηγέτιδα θέση στον τομέα αυτόν στην πόλη της Καβάλας.

Ο προπάππους του βιογραφούμενου, Ιωάννης Καραμπουρνιώτης, γεννήθηκε στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας και δραστηριοποιήθηκε με την εμπορία ψαριών. Με τη σύζυγό του είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Ανδρέα και τη Γραμματική.

Ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης, παππούς του βιογραφούμενου, γεννήθηκε στο Τσεσμέ. Ήταν καπετάνιος με δικό του σκάφος και δραστηριοποιήθηκε κι εκείνος με την εμπορία ψαριών στην περιοχή της Σμύρνης. Παντρεύτηκε τη συντοπίτισσά του Μαρία και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιάννη, τον Αντώνη και την Παρασκευή. Ο παππούς και η γιαγιά απεβίωσαν νωρίς –ο Ανδρέας το 1920 και η Μαρία το 1921. Τα παιδιά έμειναν ορφανά και τα φρόντιζε ένας θείος τους, ο οποίος και τα συνόδευσε το 1922 μετά το τρομερό γεγονός της Μικρασιατικής Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών στην Καβάλα.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Γιάννης Καραμπουρνιώτης, γεννήθηκε το 1906 και όταν ήρθε στην Καβάλα ήταν 16 ετών. Δραστηριοποιήθηκε στην εμπορία και αλιεία ψαριών για να ζήσει αυτός και τα μικρότερα αδέρφια του. Οι εποχές τότε ήταν πολύ δύσκολες και έμεναν σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ο Γιάννης παντρεύτηκε τη Μαρία Μπόρα, η οποία γεννήθηκε στην Αρτάκη της Μικράς Ασίας γύρω στο 1910 από τον Μιλτιάδη Μπόρα και τη Μαρία. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Ανδρέα και την Ανδρονίκη. Η Ανδρονίκη γεννήθηκε το 1940. Ζει στην Καβάλα και είναι παντρεμένη με τον Νικόλαο Ευστρατίου. Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά και δύο εγγόνια, την Τερέζα και τον Βασίλη.

Ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1943 στην Καβάλα. Το έγγραφο της βάφτισής του είναι στα βουλγαρικά, λόγω της κατοχής της Καβάλας από τους Βούλγαρους την εποχή εκείνη. Εκεί πήγε δημοτικό και γυμνάσιο. Αποφοίτησε το 1962 και μιλούσε άπταιστα αγγλικά από τότε. Σε διαγωνισμό για θέση στην Εθνική Τράπεζα, έδωσε εξετάσεις και πέρασε αλλά δεν πήγε. Το 1963 υπηρετεί την θητεία του ως ανθυπολοχαγός στην Κόρινθο, το Ηράκλειο, την Καβάλα και το Παρανέστι, απ’ όπου απολύθηκε το 1965.

Από το 1966 ξεκινά να δραστηριοποιείται στη δουλειά του πατέρα του. Το 1970 αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του γραφείου και τα επόμενα χρόνια ανεβάζει τον τζίρο της επιχείρησης 1000% ενώ έβαλε στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας για πρώτη φορά την εξαγωγή ψαριών. Η εξαγωγική δραστηριότητα ξεκίνησε από τις όμορες χώρες, την Ιταλία και την Τουρκία και σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά και συνεχίστηκε με την ίδια ανοδική πορεία για τα επόμενα 25 χρόνια.

Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Mediterranean Fish Company, έχοντας ιδιόκτητα ψυγεία και μεταφέρει ψάρια στην Ισπανία, την Ιταλία και την Γαλλία, διακινώντας πάνω από 300 τόνους τον χρόνο. Η εταιρεία επεκτάθηκε επίσης και στην Ιαπωνία στέλνοντας ψάρια αεροπορικώς, συμπληρώνοντας 40 χρόνια συνεργασίας.

Το 1990 βραβεύεται από το Επιμελητήριο και από την τοπική κοινωνία ως ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας της δεκαετίας, γιατί, συγχρόνως με τις εξαγωγές, διατηρούσε και βιοτεχνία αλίπαστων η οποία απασχολούσε για 15 χρόνια περίπου 160 εργάτες.

Συγχρόνως με την επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης ασχολήθηκε ενεργά και με τα κοινά. Από το 1970 ήταν πρόεδρος στα Συμβούλια γονέων και κηδεμόνων. Το διάστημα 1978-1982 διετέλεσε Αντιπρόεδρος Α΄ και Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Καβάλας. Το 1975 κατέβηκε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και εκλέχθηκε με την Ένωση Κέντρου. Το 1986 εκλέγεται επίσης δημοτικός σύμβουλος με άλλο συνδυασμό για τη δημαρχία. Το 2004 τοποθετείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, κάνοντας πολύ μεγάλο έργο, έχοντας τέσσερα λιμάνια στη δικαιοδοσία του. Το 2006 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και ήταν ο μοναδικός Δήμος στον οποίο ανεξάρτητος υποψήφιος έλαβε ποσοστό 23%. Από το 1975 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟ Καβάλας ενώ το 1990 έγινε Πρόεδρος.

Παρότι πλέον συνταξιούχος, συνεχίζει να εργάζεται προσπαθώντας να προσφέρει στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις άλλες του δραστηριότητες, δραστηριοποιείται και στις τουριστικές επιχειρήσεις ως ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Villa Romantica που βρίσκεται στο Παληό Καβάλας.

Πέρα από την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία, απέκτησε μία όμορφη οικογένεια με τη σύζυγό του Ανθούλα Γεωργιάδη, η οποία γεννήθηκε στην Καβάλα το 1947. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τη Μαρία, τον Γιάννη και τη Βαλεντίνη.

Η Μαρία γεννήθηκε το 1970 και ζει στην Καβάλα. Είναι υπεύθυνη λογιστηρίου και διαχειρίστρια της οικογενειακής επιχείρησης. Είναι παντρεμένη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τον Θεόδωρο (1994) και τον Ανδρέα (1996).

Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1973. Σήμερα είναι Πρόεδρος των οικογενειακών εταιρειών. Έχει μία κόρη, την Ανθούλα, η οποία γεννήθηκε το 2001 και έναν γιο, τον Ανδρέα, που γεννήθηκε το 2021.

Η Βαλεντίνη γεννήθηκε το 1979 και ζει στην Καβάλα. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο, τον Μάριο, που γεννήθηκε το 2018. Είναι υπεύθυνη του Ξενοδοχείου Villa Romantica που ανήκει στις οικογενειακές επιχειρήσεις.