Μενού Κλείσιμο

Καραγιάννης Σωτήρης

Ο Σωτήρης Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Νοεμβρίου 1960 και είναι εκπαιδευτής στελεχών στον τομέα του coaching.

Οι ρίζες του από την πλευρά και των δύο γονιών του είναι από τη Μικρά Ασία. Ο πατρικός του παππούς έφυγε από τη Μ. Ασία και μετανάστευσε στην Αίγυπτο, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε άλλα δύο παιδιά, ένα εκ των οποίων ήταν και ο πατέρας του βιογραφούμενου. Έπειτα από τα επεισόδια του Νάσερ το 1956, η οικογένεια αναγκάστηκε να έρθει στην Αθήνα.

Ο μητρικός παππούς γεννήθηκε στη Σμύρνη και ήταν ζαχαροπλάστης. Από τον γάμο του είχε αποκτήσει ένα παιδί το οποίο έχασε στη Μικρασιατική καταστροφή. Όταν αργότερα έφτασε στην Αθήνα, απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και αποφοίτησε από τη «Σαλβάγειο» Σχολή που ήταν οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα. Ερχόμενος στην Αθήνα, εργάστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στον οικονομικό τομέα για 25 χρόνια. Το 1957 παντρεύτηκε τη Σοφία Δοβανίδη και απέκτησαν δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Σωτήρη και τον αδερφό του, Κώστα.

Ο βιογραφούμενος, Σωτήρης Καραγιάννης, φοίτησε στη Λεόντιο Σχολή στις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και έπειτα ακολούθησε το Κολλέγιο Αθηνών. Αργότερα φοίτησε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree και συνέχισε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο και αργότερα στη Βοστώνη, όπου πήρε Master στην Εκπαίδευση. Στη συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Strathclyde της Γλασκώβης. Σήμερα εκπονεί την διδακτορική του διατριβή με θέμα την ανάπτυξη δεξιοτήτων coaching για εκπαιδευτικούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι πιστοποιημένος coach σε επίπεδο Senior Practitioner από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης EMCC. Το 1984 κατατάχτηκε στον στρατό. Όταν αποστρατεύτηκε ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και προετοίμαζε Έλληνες φοιτητές για σπουδές στη Μ. Βρετανία.

Το 1980 γνώρισε τη σύζυγό του και παντρεύτηκαν το 1985. Το 1993 απέκτησαν τον γιο τους Παναγιώτη, κάτοχο διδακτορικού τίτλου στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Η σύζυγός του, Ερμίνα Γραμματοπούλου-Καραγιάννη, εργαζόταν στα εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» στην Παλλήνη με ευθύνη διδασκαλίας μαθημάτων Αγγλικής γλώσσας του Προγράμματος Ι.Β. (Διεθνές Απολυτήριο). Ήταν επίσης υπεύθυνη για διεθνείς εκδηλώσεις, όπως το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών και οι ρητορικοί διαγωνισμοί.

Αργότερα ίδρυσε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών με τη γυναίκα του, το οποίο λειτούργησαν για 4 περίπου χρόνια. Παράλληλα εργάστηκε και ως Ακαδημαϊκός Διευθυντής σε ιδιωτικό Κολλέγιο. Τα τελευταία χρόνια διαμένει στην Πράγα της Τσεχίας, όπου διατηρεί τη διεθνή εταιρεία του για την εκπαίδευση και το coaching στελεχών και τη διαχείριση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του University of New York in Prague. Επίσης, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Strathclyde όπου έχει την ευθύνη διδασκαλίας μεταπτυχιακών μαθημάτων στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μυθοπλασία (storytelling) ως μέσο επικοινωνίας και άσκησης θετικής επιρροής στους ανθρώπους στον χώρο της εργασίας και στο coaching. Το χόμπι του βιογραφούμενου είναι το τένις, με το οποίο ασχολείται συστηματικά τα τελευταία 30 έτη.