Μενού Κλείσιμο

Καλομοίρη Δόμνα

Η Δόμνα Καλομοίρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946 και είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Έχει αποκτήσει υψηλή επιστημονική κατάρτιση αποκομίζοντας γνώσεις μέσα από την επαγγελματική εμπειρία της σε πολλά μέρη της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει ειδικευτεί στην Πλαστική χειρουργική αποκατάσταση, τη Μικροχειρουργική περιφερικών νεύρων και την Αισθητική χειρουργική. Επιπλέον, παρακολουθεί κάθε εξέλιξη της επιστήμης της, μέσα από πλήθος σεμιναρίων στο εξωτερικό. Αγαπά τη δουλειά της και θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο της.

Η προγιαγιά της Μαρί, είχε γαλλική καταγωγή, το γένος Doumen από τη Μασσαλία, οικογένεια ναυάρχων. Παντρεύτηκε τον Θεοχάρη Αντωνιάδη, ο οποίος ήταν δικηγόρος και απέκτησαν ένα παιδί, τη Δόμνα, η οποία γεννήθηκε στη Σόφια στη Βουλγαρία, μιας και ο πατέρας της μετακινούνταν λόγω της ιδιότητάς του ως Διπλωμάτης. Η οικογένεια στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μόνιμα πλέον.

Εκεί η Δόμνα γνώρισε τον Γεώργιο Καλομοίρη, από τα Ανώγεια της Κρήτης. Ο Γεώργιος Καλομοίρης ήταν έμπορος ξηρών καρπών, ενώ παράλληλα ήταν και ποτοπαραγωγός. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν τον Μανώλη, τον Θεοχάρη, τη Λιλή-Μαρία και τον Νικηφόρο. Ο Γεώργιος πέθανε το 1944, ενώ η Δόμνα το 1969.

Ο πρωτότοκος Εμμανουήλ, γεννήθηκε το 1913 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, φοίτησε στο Γαλλικό σχολείο και μετά έδωσε επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα όπου υπηρέτησε ως αξιωματικός του πυροβολικού απ’ όπου αποχώρησε με το κίνημα του Βενιζέλου το 1935. Ως μηχανικός, επανήλθε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με την κατασκευή των οχυρών Μεταξά και κατά τον πόλεμο του 1940 πολέμησε μέχρι την Κατοχή.

Η μητέρα της Βαλεντίνη, γεννήθηκε το 1927 στην Ελλάδα, από πατέρα στρατιωτικό γεννημένο στην Αγία Πετρούπολη, με πατέρα τον στρατηγό Αλέξανδρο Ιβανώφ. Ο Μιχαήλ σπούδασε στη Σχολή Chateau des Ingenieurs της Αγίας Πετρούπολης απ’ όπου με την επανάσταση αποχωρίσθηκε από την οικογένειά του και με το Λευκό Στρατό μετακινήθηκε προς τη Μαύρη Θάλασσα και δεν κατέστη δυνατό να ξανασυναντηθεί με την οικογένειά του.

Ο ρωσικός στρατός επίταξε επί 4 χρόνια το σπίτι του Συμεών και Ευδοξίας Καλευρά (καταγωγή από την Τένεδο) εμπόρων κρασιού που ζούσαν στα παράλια. Η μία κόρη τους Ελένη, μετά από 4 χρόνια παντρεύτηκε τον Μιχαήλ και μέσω παραλίων της Τουρκίας-Τραπεζούντα-Κωνσταντινούπολης, έφθασαν στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Βαλεντίνη και τον Αλέξανδρο. Η Βαλεντίνη σπούδασε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο «Ανατόλια». Κατά τη διάρκεια του πολέμου παρέδιδε μαθήματα αγγλικών κι έτσι γνωρίστηκε με τον μετέπειτα σύζυγό της Μανώλη Καλομοίρη.

Η κόρη τους Δόμνα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946, όπου σπούδασε Ιατρική. Συνέχισε ολοκληρώνοντας την ειδίκευσή της στη Γενική Χειρουργική ως Πανεπιστημιακός βοηθός, κατόπιν ειδικεύτηκε στην πλαστική χειρουργική αποκατάσταση εγκαύματος στο Λονδίνο και μετά στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου στη Γερμανία. Μεταβαίνει στην Αυστρία με υποτροφία του γερμανικού κράτους στη Βιέννη, όπου εργάζεται στην έρευνα στον τομέα πάντα της πλαστικής χειρουργικής- μικροχειρουργικής και περιφερικών νεύρων. Μετά από διάφορα επιμορφωτικά ταξίδια σε νοσοκομεία της Αμερικής και έχοντας αποκομίσει τεράστια εμπειρία και γνώση, επιστρέφει στην Ελλάδα προσφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις της στην Πανεπιστημιακή Κλινική Παίδων και Ορθοπεδική σαν σύμβουλος πλαστικός χειρουργός. Το 1981 ολοκληρώνει το διδακτορικό της.

Η Δόμνα Καλομοίρη είναι ιδρυτικό μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, καθώς επίσης και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, καθώς και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών. Είναι επίσης Visiting Consultant του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Επί 20ετία, συμμετέχει σαν εκπαιδεύτρια-διδάσκουσα στα σεμινάρια της Μικροχειρουργικής και ανατομίας χεριού του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Σήμερα εργάζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Ταξιδεύει διαρκώς προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδρια, σεμινάρια και διαλέξεις με στόχο πάντα τη διαρκή ενημέρωση και προσωπική πρόοδο. Εργάζεται πολλές ώρες κι όταν βρίσκει λίγο χρόνο τον αφιερώνει στη μουσική, μια μεγάλη της αγάπη, μιας και έχει σπουδάσει στο Κρατικό Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Η σχέση της με την κλασική μουσική είναι ιδιαίτερα στενή. Επίσης διαβάζει πολύ, ζωγραφίζει και γενικά την ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη. Αγαπά τον αθλητισμό και κυρίως τα γρήγορα αθλήματα, ενώ η ίδια κάνει σκι.

Η Δόμνα Καλομοίρη είναι άτομο δυναμικό και καταφέρνει να πραγματοποιεί όσους στόχους θέτει. Είναι αφοσιωμένη στη δουλειά της και όταν ξεφεύγει για λίγο από αυτήν, θέλει να ταξιδεύει για να γνωρίζει άλλους πολιτισμούς και παραδόσεις.

Δ.Ε.ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ M.D.,Ph.D

Visiting Consultant Πανεπιστημίου Λονδίνου

Πλαστική χειρουργική αποκατάσταση, Μικροχειρουργική περιφερικών νεύρων και Αισθητική χειρουργική