Μενού Κλείσιμο

Καλαμπόκης Δημήτριος

• Έτος Γεννήσεως: 1960
• Επάγγελμα: Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
• Τόπος Καταγωγής: Αετός, Μεσσηνίας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα, Αττικής, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Δημήτριος Καλαμπόκης αντλεί τις ρίζες του από το ιστορικό χωριό Αετός Μεσσηνίας, έναν ημιορεινό οικισμό στον Δήμο Τριφυλίας. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 380 μέτρων. Υπάρχουν στοιχεία κατοίκησης της περιοχής από την προϊστορία. Το χωριό κάηκε το 1943 από τον γερμανικό στρατό, ως αντίποινα αντιστασιακής δράσης. Ο Δημήτριος Καλαμπόκης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος.

 Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, Ιωάννης Καλαμπόκης, γεννήθηκε στον Αετό Μεσσηνίας και είχε έναν αδελφό τον Ηλία, που ήταν καθηγητής φιλολογίας στην Τρίπολη. Ο Ιωάννης Καλαμπόκης είχε πολεμήσει στον Α΄ Αλβανικό πόλεμο και μάλιστα είχε χάσει και το πόδι του εκεί. Στο επάγγελμα ήταν αγρότης και καλλιεργούσε τη δική του κτηματική περιουσία. Με τη σύζυγό του Κωνσταντίνα απέκτησαν πέντε παιδιά: τη Βασιλική, τη Δήμητρα, τη Μάρθα, τον Περικλή και την Αθανασία. Ήταν άνθρωπος πολύ δραστήριος και δυναμικός. Αν και είχε αναπηρία, δεν το έβαλε κάτω· είχε προσθέσει ξύλινο πόδι, περπατούσε και έκανε όλες τις γεωργικές δουλειές με μια μικρή βοήθεια από κάποιους ανθρώπους. Ήταν πολύ φιλόξενος, φιλότιμος, γενναιόδωρος και πολύ αγαπητός σε όλους. Πέθανε σε βαθιά γεράματα, σε ηλικία 106 ετών. Η γιαγιά του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνα, γεννήθηκε και αυτή στη Μεσσηνία. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, καλοσυνάτη κι ευχάριστη, πέθανε όμως δυστυχώς σε νεαρή ηλικία, αφήνοντας μόνο του τον παππού.

Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ονομαζόταν Πετρής Πετρόπουλος και ήταν γεννημένος στον Πύργο, αλλά με καταγωγή από τη Δάφνη Καλαβρύτων. Ήταν έμπορος υποδημάτων στο επάγγελμα και είχε δικό του μαγαζί στο κέντρο του Πύργου. Επειδή ήταν χωλός από πολιομυελίτιδα, όλοι τον ήξεραν ως «Κουτσοπετρή». Συνδέθηκε με γάμο με τη Φανή Ζαχαροπούλου, γεννημένη στον Πύργο και δασκάλα στο επάγγελμα. Η Φανή εργάστηκε στην περιφέρεια της Ηλείας αλλά και στον Πύργο, θεωρείτο εξαιρετικά καλή στη δουλειά της και ήταν πολύ αγαπητή σε όλους. Απέκτησαν μαζί τρία κορίτσια: τη Χρυσή, τη Μαρίνα και τη Ζωή.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Περικλής Καλαμπόκης, γεννήθηκε το 1923 στη Μάλθη Μεσσηνίας, δίπλα στον Αετό. Τελείωσε τη βασική εκπαίδευση στο χωριό και το Γυμνάσιο στον Μελιγαλά. Διορίστηκε στην Τουριστική Αστυνομία και υπηρέτησε στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και στη Θεσσαλία (στις πόλεις Ελασσόνα και Λάρισα). Πήρε μέρος στον Εμφύλιο Πόλεμο, όπου τραυματίστηκε ελαφρά στο αυτί. Μετά τον Εμφύλιο, συνέχισε να εργάζεται στην Τουριστική Αστυνομία και το 1956 παραιτήθηκε. Εργάστηκε τότε ως λογιστής σε διάφορες εταιρείες και ως ανταποκριτής μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς είχε εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα, όταν υπηρετούσε στην Τουριστική Αστυνομία. Το 1968 γίνεται Διευθυντής στην Ασφαλιστική εταιρεία ΑΣΤΗΡ στον Πύργο και αργότερα Διευθυντής της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ. Μάλιστα, τη χρονιά 1971-1972 το γραφείο του ήταν από τα καλύτερα ασφαλιστικά γραφεία της Πελοποννήσου. Δεσμεύτηκε με γάμο με τη Χρυσή Πετροπούλου το 1959 στον Πύργο της Ηλείας και απέκτησαν δύο παιδιά: τον Δημήτρη και τον Πετρή, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών σε τροχαίο ατύχημα στο Αίγιο.

Ο Περικλής Καλαμπόκης ήταν άτομο εξαιρετικά δραστήριο και δυναμικό. Πολύ έξυπνος, διορατικός και πάρα πολύ καλός άνθρωπος, που βοηθούσε αφιλοκερδώς όλον τον κόσμο και έχαιρε του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης των συνανθρώπων του. Ακόμη και σήμερα, γνωστοί του μιλούν συχνά στον βιογραφούμενο για το πόσο καλός άνθρωπος ήταν ο πατέρας του και πόσο κόσμο είχε βοηθήσει. Εξαιρετικά έντιμος, φιλότιμος, φιλόξενος και δοτικός. Στις σχέσεις του με τα παιδιά του ήταν εξαιρετικά δημοκρατικός, αφήνοντάς τους ελεύθερους στις επαγγελματικές επιλογές τους αλλά και συμβουλεύοντάς τους παράλληλα. Πέθανε στη δουλειά του, σε ηλικία 58 ετών από έμφραγμα.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Χρυσή, γεννήθηκε το 1933 στον Πύργο Ηλείας. Τελείωσε τη βασική και μέση εκπαίδευση στον Πύργο και στη συνέχεια σπούδασε για δύο χρόνια Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Μετά τον γάμο της αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην οικογένεια και στα παιδιά της. Όταν πέθανε ο σύζυγός της έτσι ξαφνικά, αναγκάστηκε να αναλάβει την ασφαλιστική του εταιρεία, παρ’ όλο που δεν είχε ιδιαίτερη εμπειρία με το αντικείμενο. Όμως, με την αγάπη και τη στήριξη που της έδειξε ο κόσμος, λόγω του σεβασμού και της εκτίμησης που έτρεφαν προς τον θανόντα σύζυγό της, καταφέρνει να κρατήσει την επιχείρηση και να σπουδάσει τα παιδιά της. Είναι άτομο εξαιρετικά δραστήριο και δυναμικό, που στήριξε πάρα πολύ την οικογένειά της και ήταν πολύ αγαπητή στην κοινωνία του Πύργου. Ως μητέρα ήταν ιδιαίτερα τρυφερή με τα παιδιά της, που τα μεγάλωσε με πολλή στοργή, τρυφερότητα και φροντίδα, αλλά και με ισχυρές ηθικές αξίες.

Ο βιογραφούμενος Δημήτρης Καλαμπόκης γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1960 στον Πύργο Ηλείας. Τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον Πύργο και ήταν άριστος μαθητής, σημαιοφόρος σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας και μέσης εκπαίδευσης. Έφυγε για να σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια της Σικελίας, όπου περνάει όλα τα μαθήματα του πρώτου χρόνου και κατόπιν επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου ξαναδίνει εισαγωγικές εξετάσεις και περνάει στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε.

Υπηρέτησε ως γιατρός στο Μεσολόγγι, στην Άρτα και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών στην 140η Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού. Απολυόμενος, έκανε το αγροτικό του στην ορεινή Ηλεία. Έκανε δύο χρόνια ειδικότητα στη χειρουργική στο Νοσοκομείο Πύργου και τέσσερα χρόνια στη μαιευτική-γυναικολογία στην Β΄ Πανεπιστημιακή Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Παντελή Ζούρλα. Μετά τη λήψη της ειδικότητάς του, δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας στις ιδιωτικές κλινικές ΛΗΤΩ, ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ, ΡΕΑ, έως και σήμερα. Παράλληλα, από το 1997 ανοίγει και το δικό του ιατρείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων, το οποίο λειτουργεί.

Έχει κάνει δύο γάμους. Από τον πρώτο αποκτά μια κόρη, τη Βάσω (1995) και από τον δεύτερο δύο αγόρια: τον Αλέξανδρο-Περικλή (2005) και τον Γιάννη (2011). Η Βάσω έχει σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Αναπτυξιακή Βιολογία στο Bath της Αγγλίας (2016-2017). Επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 2018 εργάζεται σε φαρμακευτική εταιρεία στην Αθήνα. Οι δύο γιοι του είναι άριστοι μαθητές και φοιτούν στα Εκπαιδευτήρια Καντά. Ο Αλέξανδρος-Περικλής είναι πρώτος στην τάξη του και σε δύο χρόνια ολοκληρώνει το Λύκειο. Ο Γιάννης είναι άριστος μαθητής της Ε΄ Δημοτικού.

Η σύζυγός του, Παρασκευή (Βιβή) Σπυροπούλου, είναι μαία στο επάγγελμα, αλλά σταμάτησε τη δραστηριότητά της για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών τους. Της αρέσει η συγγραφή στίχων για μελοποίηση, εκ των οποίων κάποια έχουν μελοποιηθεί. Επίσης, έχει εκδώσει ένα βιβλίο με δικά της ποιήματα που έχει τίτλο το «Ξεχασμένο μου Ναυάγιο». Το ομότιτλο ποίημα που περιέχεται στο βιβλίο το έγραψε σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του, ο βιογραφούμενος τον αφιερώνει στα παιδιά του και στις δραστηριότητές του. Του αρέσει πολύ το διάβασμα, η μουσική και η καλή παρέα με φίλους.

Ο Δημήτριος Καλαμπόκης τα τελευταία επτά χρόνια είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ και Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας Alfa Lab του ίδιου Ομίλου.