Μενού Κλείσιμο

Καλαμίτσης Σωτήριος

Ο Σωτήριος Καλαμίτσης γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο Master of Comparative Law από το πανεπιστήμιο Southern Methodist University του  Dallas, Texas. Οι τομείς στους οποίους έχει ειδικευθεί είναι το Δίκαιο συναλλάγματος, το Τραπεζικό, Εμπορικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο. H δικηγορική εταιρεία του συνεστήθη το 2002 και αποτελεί φυσική συνέχεια του δικηγορικού του γραφείου που ιδρύθηκε το 1977.

Ο Μιχάλης Καλαμίτσης, παππούς του βιογραφούμενου πηγαινοερχόταν στην Αμερική, όπου απασχολείτο ως πλανόδιος μανάβης. Ήταν μια σεβάσμια και ανήσυχη φυσιογνωμία. Παντρεύτηκε  την Τριανταφυλλιά Ζούρα, αδελφή τού Ολυμπιονίκη Χαράλαμπου Ζούρα από τα Βούρβουρα Κυνουρίας. Με την Τριανταφυλλιά απέκτησαν επτά παιδιά: τον Χαρίλαο, τη Θεοδώρα, τον Γεώργιο, τον Δημήτριο, τον Διονύσιο, τον Νικόλαο και την Ελευθερία.

Ο Νικόλαος, πατέρας του Σωτήρη, γεννήθηκε και αυτός στα Βούρβουρα Κυνουρίας. Στην ηλικία των 18 ετών ήλθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Εργάστηκε κοντά στον έμπορο θείο του, ενώ παράλληλα ασκούσε και το επάγγελμα του λογιστή. Το 1938 δημιούργησε τη δική του ατομική επιχείρηση με αντικείμενο τα παιδικά ενδύματα, η οποία λίγο αργότερα ενώθηκε με την επιχείρηση των αδελφών του Χαρίλαου και Γεώργιου και έτσι συγκρότησαν την «ΑΦΟΙ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ». Ο Νικόλαος διετέλεσε Αντιπρόεδρος τόσο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά όσο και του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Παντρεύτηκε με την Ευδοκία Θεοδώρου, η οποία γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1921, αναγκάστηκε, όμως, το 1922 με την οικογένειά της να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη πατρίδα της, λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής και του διωγμού των Ελλήνων κατοίκων από τις πόλεις της Μικράς Ασίας. Αρχικά εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στην Βραΐλα της Ρουμανίας και το 1938 ήλθαν ως πρόσφυγες πάλι στην πατρίδα τους, την Ελλάδα. Ο Νικόλαος και η Ευδοκία απέκτησαν τρία παιδιά: τον Μιχάλη, δικηγόρο, τον Σωτήρη και την Κωνσταντίνα-Αλίκη, αρχιτέκτονα.

Ο Σωτήριος Καλαμίτσης γεννήθηκε την 14η Νοέμβριου 1947 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1966, οπότε και εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη λήψη του πτυχίου της Νομικής υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός του ΣΕΜ (1971-1973) και ακολούθως φοίτησε στο Southern Methodist University, Dallas, Texas, όπου πήρε το μεταπτυχιακό Master of Comparative Law το 1974.

Μετά τη λήψη του μεταπτυχιακού ξεκίνησε η επαγγελματική σταδιοδρομία του. Από το 1975 μέχρι και το 1987 διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ασφαλιστών Ελλάδος. Παράλληλα με αυτή  τη δραστηριότητα υπηρέτησε από το 1977 έως και το 1992 στη Διεύθυνση των Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1984 διετέλεσε Προσωρινός Επίτροπος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας και από το 1989 μέχρι και το 1993 υπήρξε Νομικός Σύμβουλος του Προσωρινού Επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης. Τον Ιούλιο του 2000 ίδρυσε μαζί με τους κ.κ Γ.Δ Καλλιμόπουλο, Κ.Θ. Λουκόπουλο, Κ.Σ. Αλεξίου και Α.Π. Χιωτέλλη την πρώτη μεγάλη Δικηγορική Εταιρεία. Πολύ γρήγορα, όμως, αποχώρησε και ίδρυσε τη δική του δικηγορική εταιρεία στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 131 στην Αθήνα. Διετέλεσε και Νομικός Σύμβουλος και νόμιμος αντιπρόσωπος του εν Ελλάδι υποκαταστήματος της πορτογαλικής ασφαλιστικής εταιρείας Imperio Compania De Seguros S.A. Οι τομείς στους οποίους έχει εξειδικευθεί είναι το Δίκαιο συναλλάγματος, το Τραπεζικό, Εμπορικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο.

Παράλληλα με τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Σωτήριος Καλαμίτσης ασχολείται  με την συγγραφή. Το 1993 εξέδωσε βιβλίο με τον τίτλο «Το απόρρητο των τραπεζικών καταθέσεων» και το 1995 το «Ξένο νόμισμα [συνάλλαγμα] και [ελληνικό] δίκαιο».

Στην προσωπική του ζωή ο Σωτήρης Καλαμίτσης παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1975 με την Σταυρούλα Λιόντα, με την οποία απέκτησε την Ευδοκία, απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πειραιώς ασχολούμενη πλέον με τη σκηνοθεσία, και τον Νικόλαο, ήδη δικηγόρο με μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και συνεργάτη στο κοινό γραφείο τους. Το 1990 παντρεύτηκε με την Ευσταθία Σίσκου, υπάλληλο της Τράπεζας Εγνατίας. Με την Ευσταθία απέκτησαν την Στεφανία-Βαΐα, φιλόλογο απόφοιτο του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα «Νευροεπιστήμες και γλώσσα» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και την Αλεξία-Ναταλία, φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Τον ελεύθερο χρόνο του μοιράζεται μεταξύ οικογενείας, διαβάσματος και συγγραφής αρθριδίων, τα οποία δημοσιεύει σχεδόν καθημερινά στο αγαπημένο του Makpress.blog.