Μενού Κλείσιμο

Καγιάς Νικόλαος

Ο Νικόλαος Καγιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Είναι ο ιδρυτής της Βιομηχανίας Συσκευασίας Μπαχαρικών «ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑ». Απεβίωσε το 2012.

 

Ο παππούς του, Νικόλαος Καγιάς, έλκει την καταγωγή του από το Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης. Έλαβε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα μορφωμένος (μιλούσε πέντε γλώσσες) και πολύ δημιουργικός. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1916 αγόρασε το πρώτο αυτοκίνητο στην περιοχή, ένα Ford 5-6 θέσεων (αυτό με τα μουστάκια, όπως αποκαλείτο τότε), με το οποίο διεξήγαγε τη συγκοινωνία της περιοχής. Παράλληλα διατηρούσε και εμπορικό κατάστημα για ζωεμπόριο και για γενικότερο εμπόριο. Στη συνέχεια η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Νικόλαος συνέχισε να ασχολείται με το εμπόριο. Παράλληλα άνοιξε και εργοστάσιο με προϊόντα τσιμέντου, τσιμεντόλιθου πλάκες, κράσπεδα και ασχολήθηκε και με πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Ευθύμιος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Νικόλαος Καγιάς γεννήθηκε το 1951 στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις σπουδές του. Αφού υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία, άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, η οποία τότε απασχολούσε μεγάλο εργατικό δυναμικό και ήταν οικονομικά ανθηρή. Αφού απασχολήθηκε στην επιχείρηση για έναν χρόνο, το 1974 αποστασιοποιείται και ξεκινά δική του επιχείρηση. Πρόκειται για μια βιοτεχνία με αποφλοιωμένες πατάτες και τσιπς, πρωτοποριακή για την εποχή της. Μετά την επιστράτευση του 1974, υπέστη οικονομική καταστροφή αφού μετά από τη δίμηνη απουσία του βρήκε τα προϊόντα σάπια. Έτσι επιστρέφει στην οικογενειακή επιχείρηση και μετά από έναν χρόνο απασχολείται ως πωλητής σε μια οικοτεχνία μπαχαρικών. Η επιτυχία του είναι μεγάλη. Τα προϊόντα γίνονται γνωστά σε όλη την Ελλάδα, η μικρή οικοτεχνία εξελίσσεται και ο ίδιος γίνεται συνέταιρος.

Το 1976 ξεκινά μια δεύτερη μονάδα παραγωγής οδοντογλυφίδων και ξύλινων μανταλακιών, η οποία δούλεψε ως το 1978. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους αποχωρεί από τη βιομηχανία, εγκαθίσταται στην Πάτρα και ξεκινά μια βιοτεχνία συσκευασίας μπαχαρικών, την ΡΕΚΟΡ. Η αρχή έγινε σε ενοικιαζόμενους χώρους και με μηχανικό εξοπλισμό τέλειου τύπου. Το 1981 πεθαίνει ο πατέρας του και τότε ασχολείται πιο εντατικά με την επιχείρηση. Αγοράζει έναν χώρο 3.000 τ.μ. και από τότε η ανάπτυξη είναι ραγδαία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε να συμμετέχει από το 1981 σε διεθνείς εκθέσεις, όπως η ΔΕΤΡΟΠ, με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζει έως και σήμερα να παίρνει μέρος σε εκθέσεις ανά τον κόσμο. Από το 1982 η φίρμα μετονομάζεται σε ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑ και η επιχείρηση σήμερα έχει κερδίσει μεγάλη φήμη. Δραστηριότητές της είναι η εισαγωγή, επεξεργασία, συσκευασία και διανομή μπαχαρικών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυο πωλητών και αντιπροσώπων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Βόλο και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Τα μπαχαρικά συσκευάζονται σε φακελάκια, γυάλινα βάζα, μύλους και πλαστικά βάζα. Άλλοι τομείς δράσης της εταιρείας είναι η συσκευασία αρωματικών φυτών, οι βαφές αυγών, τα ειδικά καρυκεύματα όπως το Grillo για κοτόπουλο, για κρέας-μπριζόλες, κεφτεδάκια, πατάτες, ψητά φούρνου και τζατζίκι, τα οποία έχουν κατακτήσει την αγορά με την ιδιαίτερη γεύση τους. Τα προϊόντα ΚΑΓΙΑ βρίσκονται σε όλες τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ και Μίνι Μάρκετ και γενικά σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτείνονται με εξαγωγές σε Ευρώπη, Αυστραλία και Βαλκάνια. Το 1990 τα μπαχαρικά βραβεύτηκαν για την καλή τους ποιότητα και συσκευασία στη Μαδρίτη, με το βραβείο Golden Star Ευρώπης και συνεχίζουν να διακρίνονται και να βραβεύονται έως και σήμερα. Σύμφωνα με την πιστοποίηση της ICAP, είναι μία από τις 365 δυναμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η εταιρεία σήμερα στεγάζεται στην Πάτρα σε χώρο 9.000 τ.μ. όπου και γίνεται η συσκευασία και αποθήκευση των προϊόντων. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν ιδιόκτητοι χώροι όπου στεγάζονται γραφεία και αποθήκες. Η εταιρεία απασχολεί 100 άτομα προσωπικό και διαθέτει 75 ιδιόκτητα οχήματα. Το προσωπικό παρακολουθεί επιμορφωτικά σεμινάρια για την παραγωγή, συσκευασία και ποιότητα των προϊόντων, την υγιεινή και την ασφάλεια, τις πωλήσεις κ.ά.

Ο Νικόλαος Καγιάς ήταν ένας άνθρωπος με όραμα, επιχειρηματικό μυαλό και με ιδιαίτερο ζήλο για αυτό που έκανε. Αφιέρωσε όλη τη ζωή του για την ανάπτυξη της εταιρείας, με αποτέλεσμα να τη φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Πέρα από την επιχειρηματική του δραστηριότητα ήταν μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Πατρών. Αγαπούσε επίσης πολύ τα ταξίδια και τα αυτοκίνητα. Απεβίωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2012, σε ηλικία 61 ετών.

Συνεχιστής της «ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑ» μετά τον θάνατό του αναλαμβάνει ο ανιψιός του βιογραφούμενου, Κωνσταντίνος Φαϊτατζόγλου, ο οποίος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της βιομηχανίας και του οποίου οι ρίζες βρίσκονται στη Μικρά Ασία.

Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του ονομαζόταν Διογένης Φαϊτατζόγλου. Ήταν παντρεμένος με την Όλγα Αθανασιάδη. Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών και ο Κωνσταντίνος δεν πρόλαβε να τον γνωρίσει. Η γιαγιά Όλγα ήταν μία πολύ καλή μαγείρισσα και ένας πολύ φιλόξενος άνθρωπος. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Ο πατέρας του, Λάζαρος Φαϊτατζόγλου, παντρεύτηκε με τη Γεωργία Καγιά. Ο ίδιος ήταν πολύ εργατικός και άνθρωπος που κρατούσε τον λόγο του. Έφυγε από τη ζωή το 2001 ενώ η Γεωργία απεβίωσε στις 18 Μαΐου 2021.

Τον παππού του από την πλευρά της μητέρας του, Ευθύμιο Καγιά, ο Κωνσταντίνος τον θυμάται αμυδρά. Η γιαγιά του καταγόταν από την Προύσα, ζούσε στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 2014.

Ο Κωνσταντίνος Φαϊτατζόγλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976, όπου και έζησε τα παιδικά χρόνια του. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Κατόπιν υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του. Αμέσως μετά τον στρατό απασχολήθηκε, ως ενεργό μέλος, στην εταιρεία «ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΓΙΑ Α.Β.Ε.». Αρχικά, εργάστηκε στο Τμήμα Πωλήσεων και ήταν Υπεύθυνος Πωλήσεων για όλη την Ελλάδα.

Σήμερα η εταιρεία έχει εμπλουτίσει τη γκάμα της με νέους κωδικούς και έχει αναλάβει τη συσκευασία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (Private Label). Είναι μέλος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Πελοποννήσου.

Παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη, τη Γεωργία-Αναστασία, η οποία γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Η Γεωργία-Αναστασία σπουδάζει στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση στα ναυτιλιακά και κάνει μεταπτυχιακό στο Λονδίνο.