Μενού Κλείσιμο

Καφφέ Μαρίνα

Η Μαρίνα Καφφέ, κόρη επιχειρηματία, γόνος πολυπληθούς οικογένειας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μουζάκι της Καρδίτσας, ένα μικρό διαμάντι της Θεσσαλίας. Υιοθετώντας το ομαδικό πνεύμα της οικογένειάς της, στηρίζει με υπερηφάνεια την οικογενειακή επιχείρηση που υπήρξε πρωτοπόρα στην άνθιση των συστημάτων εξαερισμού.

Στις παρυφές του Ιτάμου, σε υψόμετρο 180 μέτρων περίπου, συναντάει κανείς μια όαση ομορφιάς, το Μουζάκι Καρδίτσας. Μια κωμόπολη μαγική, ένα πράσινο πνεύμονα λόγω και του χείμαρρου Πάμισου που τον διαπερνά καταλήγοντας στον Πηνειό. Η ενασχόληση των κατοίκων είναι κυρίως η γεωργία και η κτηνοτροφία, αλλά και το εμπόριο, καθώς είναι το κεφαλοχώρι και το εμπορικό κέντρο όλων των χωριών της ορεινής Αργιθέας. Πρόκειται για ένα μέρος που αξίζει επίσκεψης από ιστορικής και πολιτισμικής πλευράς, καθώς το 1943 αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του μετά την ολοσχερή του καταστροφή από τους Ιταλούς. Διακοσμημένο με μικρά πολύτιμα πετράδια όπως θρησκευτικά και βυζαντινά μνημεία, με σημαντικότερο το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που είναι και ο τόπος γέννησης του ήρωα της Επανάστασης Γεώργιου Καραϊσκάκη. Εκτός από τους ταξιδιώτες όμως, οι ντόπιοι αφήνουν τον παλμό τους στην περιοχή αυτή επενδύοντας στον τόπο τους με πολλές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της παραγωγής και του εμπορίου, γεγονός που κάνει την περιοχή να σφύζει από ζωή και να αποτελεί κειμήλιο για τη λαογραφική κληρονομιά του τόπου.

Στον παράδεισο αυτό γνωρίστηκαν και οι παππούδες της Μαρίνας, ο Ευάγγελος Καφφές και η Μαρίνα Βαγενά. Ο Ευάγγελος ήταν ο φούρναρης του χωριού που με φροντίδα και μεράκι ζύμωνε το ξακουστό γλυκό ψωμί και έψηνε τα φαγητά και τα γλυκά κάθε νοικοκυριού. Δυναμικός και με έντονη προσωπικότητα, βρήκε το έτερόν του ήμισυ στη Μαρίνα, με την οποία παντρεύτηκε και απέκτησε πέντε γιους: τον Θωμά, Μηχανολόγο Μηχανικό που εργάστηκε στο Υπουργείο Βιομηχανίας, τον Αναστάσιο, τον πατέρα της βιογραφούμενης, τον Θεοδόσιο που ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του ως φούρναρης και διετέλεσε και Δήμαρχος Μουζακίου, τον Ιωάννη που σπούδασε ιατρική και εργάστηκε ως ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου και τον Ευθύμιο που επιδόθηκε στο εμπόριο και έδρασε συνεταιρικά με τον πατέρα της βιογραφούμενης.

Ο Αναστάσιος Καφφές, γεννηθείς στις 27 Οκτωβρίου 1940, κληρονόμησε πολλά από τα χαρακτηριστικά των γονιών του. Γόνος κι εκείνος του Μουζακίου, μαθήτευσε στο δημοτικό σχολείο της περιοχής και συνέχισε σε τεχνική σχολή ηλεκτρολόγων, όπου πήρε εφόδια που του αποδείχθηκαν θεμελιώδη τόσο στα πρώτα του βήματα στην εμπορία ηλεκτρικών ειδών όσο και στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Δυναμικός, εργασιομανής, δίκαιος και φιλότιμος, ξεκίνησε την καριέρα του στο εμπόριο οικιακού εξοπλισμού και άνοιξε το πρώτο κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών στο Μουζάκι που έγινε γνωστό σε όλες τις γύρω περιοχές. Στη δεκαετία του 1960 συνέβαλλε στο να γνωρίσουν οι κάτοικοι των περιοχών για πρώτη φορά και να εφοδιαστούν με ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία, ηλεκτρικές κουζίνες, τηλεοράσεις και λοιπά είδη τεχνολογίας, πρωτόγνωρα για την εποχή εκείνη. Ήδη από τότε έμεινε ξακουστός για τον επιχειρηματικό του νου, τη δημιουργικότητα και την τιμιότητά του, χαρακτηριστικά που προοικονομούσαν την πορεία της ζωής του.

Την ίδια περίπου εποχή του 1935 γνωρίστηκαν στη Λαμία και οι γονείς της Δέσποινας Βλάχου, της γυναίκας που θα συντρόφευε για μια ζωή τον Αναστάσιο Καφφέ μέχρι και τον θάνατό της στις 27 Οκτωβρίου 2017. Οι γονείς της, ο Κωνσταντίνος Βλάχος και η Αικατερίνη Καράμπα, έφεραν στον κόσμο εκείνη το 1942 ενώ είχαν ήδη άλλη μια κόρη, την Ασημίνα. Ο πατέρας Κωνσταντίνος, πλανόδιος μανάβης στη Λαμία, ήταν εξόριστος στη μαρτυρική Μακρόνησο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Στη Μακρόνησο λειτούργησε το στρατόπεδο συγκέντρωσης με εισήγηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς το υπουργείο Στρατιωτικών στις 19 Φεβρουαρίου 1947. Σκοπός ήταν η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας του κυβερνητικού Εθνικού Στρατού ο οποίος, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, πολεμούσε κατά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Το στρατόπεδο αποτέλεσε έδαφος εξορίας για αντιφρονούντες της Αριστεράς, οι οποίοι έζησαν στιγμές τρομοκράτησης και ηθικής εξόντωσης.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια στα δύσκολα εκείνα χρόνια, κατάφερε να αναθρέψει μια γυναίκα δοτική, επικοινωνιακή και φιλόδοξη που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πράξη, κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο τόσο για την εποχή όσο και για μια γυναίκα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Ακαδημία Λαμίας και για πολλά χρόνια υπηρέτησε ως δασκάλα δημοτικού σχολείου σε πολλά χωριά της γύρω περιοχής του Μουζακίου. Η Δέσποινα ήταν γνωστή για το χαμόγελο που πάντα στόλιζε το πρόσωπό της, τη φιλοξενία της και την υπομονή της σαν άνθρωπος. Οι μαθητές της την αποκαλούσαν «κούκλα», γιατί ήταν ξανθιά, μικροκαμωμένη και πολύ κομψή και η εμφάνισή της ξεχώριζε για την εποχή της και το επάγγελμά της. Το 1965 η Δέσποινα γνωρίζει τον Αναστάσιο Καφφέ όπου και αρχίζει το κοινό συζυγικό τους βίωμα. Παράλληλα με τη συζυγική του ζωή, ο Αναστάσιος εργάζεται σκληρά, σχεδιάζει και επενδύει σε νέες αγορές και αναπτύσσεται σε επιχειρηματία με ιδιόκτητη εταιρεία στη Λάρισα όπου ασχολήθηκε με τα ηλεκτρικά είδη. Το 1981 επεκτείνεται στην Αθήνα στην περιοχή του Κολωνού, όπου και εξειδικεύεται στα μηχανήματα εξαερισμού, κάνοντας το πρώτο βήμα στην εισαγωγή και εμπορία ειδών εξαερισμού στην Ελλάδα. Η πορεία του όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς, όταν και η βιογραφούμενη μετά τις σπουδές της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και εργαζόταν ήδη στην επιχείρηση, το 1991 αγοράζεται οικόπεδο στην περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής όπου και χτίζεται το πρώτο κτίριο της εταιρείας ΚΑΦΦΕ ΑΕ με εργοστάσιο παραγωγής μηχανημάτων εξαερισμού. Στα μετέπειτα χρόνια η εταιρεία έχτισε ακόμα δύο κτίρια στην ίδια περιοχή. Η βιογραφούμενη συνέχισε να εργάζεται με αφοσίωση και εργατικότητα δίπλα στον πατέρα της όπου της μετέδωσε όλη την εμπειρία και τις γνώσεις του.

Έκτοτε η εταιρεία συνέχισε με συνετά βήματα να μεγαλώνει διαρκώς και τα μηχανήματα εξαερισμού να μπαίνουν σε μικρά και μεγάλα έργα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Σήμερα, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, στην έδρα της επιχείρησης που αποτελείται από 3 κτίρια υπάρχει το εργοστάσιο παραγωγής εξαεριστήρων, οι αποθήκες και τα γραφεία διοίκησης της εταιρείας σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, στη διεύθυνση Σητείας 6 στη Μεταμόρφωση Αττικής. Η επιχείρηση ασχολείται με εισαγωγές, εξαγωγές, παραγωγή και εμπορία μηχανημάτων εξαερισμού και διαχείρισης αέρα και απασχολεί περίπου σαράντα άτομα. Τις θέσεις εργασίας καλύπτουν μηχανικοί πωλήσεων, υπεύθυνοι λογιστηρίου, εξειδικευμένοι τεχνίτες, εργάτες μετάλλου, αποθηκάριοι και διανομείς. Η εταιρεία συμμετέχει επί σειρά ετών σε Διεθνείς κλαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει διακριθεί με βραβείο από την ICAP το 2010 και 2011 που τη συγκαταλέγει στις “Strongest companies in Greece”. Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά την ανοδική της πορεία, θέτοντας διαρκώς υψηλότερους στόχους.

Ο Αναστάσιος εκτός από την πλούσια επιχειρηματική του δράση, τέλεσε και το σπουδαίο έργο του γονέα, καθώς απέκτησε δύο παιδιά : τη Μαρίνα και τον Ευάγγελο Καφφέ. Ο τελευταίος σπούδασε ιατρική στα Ιωάννινα με ειδικότητα Ακτινολόγου και σήμερα διατηρεί με άλλους μετόχους Διαγνωστικό κέντρο στον Βόλο με το όνομα «Ιατρική Απεικόνιση Βόλου». Με τη σύζυγό του Αρετή -ιατρό οφθαλμίατρο- πρόσθεσε στην αλυσίδα των Καφφέ άλλους τρεις κρίκους: τη Δέσποινα, τον Αναστάσιο και τη Νεφέλη, που θα τιμήσουν το επίθετο για ακόμη μια γενιά.

Η βιογραφούμενη Μαρίνα Καφφέ, νεαρή ακόμα, θέλησε αρχικά να ακολουθήσει τον εκπαιδευτικό στίβο στα χνάρια της δασκάλας μητέρας της. Συνεσταλμένη και υπάκουη αλλά με ελεύθερο νου, αρίστευσε σε όλα της τα μαθητικά χρόνια στο Μουζάκι της Καρδίτσας. Από παιδί ήταν αξιέπαινη για τη συνέπειά της και την οργανωτικότητά της και ήταν αγαπητή από όλους για την επιμέλεια και τη διάθεσή της για συμμετοχή στα σχολικά δρώμενα, καθώς υπήρξε μέλος του χορευτικού συλλόγου και της χορωδίας. Αποφοίτησε με άριστους βαθμούς και διατήρησε φιλίες που θα την συντροφεύουν για χρόνια.

Ακολουθώντας το αρχικό της όνειρο, σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή Ιωαννίνων, όπου και παίρνει το πτυχίο του «Ιστορικού-Αρχαιολογικού» Τμήματος του Πανεπιστημίου. Κατόπιν, το 1990, αρχίζει την ενασχόλησή της με την επιχείρηση όπου και μαγεύεται από το ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και τελικά εντάσσεται στην ομπρέλα της οικογενειακής επιχείρησης, όπου και ξεκινά μια νέα πορεία γνώσης και περιπέτειας στον κόσμο των επιχειρήσεων. Εργασιομανής, επίμονη, οργανωτική και φιλόδοξη όπως και ο πατέρας της, βρήκε στον κόσμο των επιχειρήσεων ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και προκλητικό πεδίο δράσης και επιδόθηκε με ζήλο και προσήλωση. Συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό όλων των διεργασιών της επιχείρησης με την εισαγωγή της μηχανοργάνωσης που έδωσε νέα φτερά στην επιχείρηση που εξελισσόταν ραγδαία. Παρακολούθησε δεκάδες σεμινάρια για θέματα που άπτονται του επιχειρείν και συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της οικογενειακής επιχείρησης.

Δημιούργησε τον πρώτο έγχρωμο εικονογραφημένο τεχνικό κατάλογο στην Ελλάδα με συστήματα εξαερισμού, που με τα χρόνια εξελίχτηκε σε ένα τεχνικό βιβλίο εκατοντάδων σελίδων που αποτελεί το πρότυπο εγχειρίδιο του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τη διαχείριση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων. Κατόπιν δημιούργησε και την πρώτη ηλεκτρονική σελίδα εξαερισμού στην Ελλάδα, www.kaffe.gr και www.ventilation.gr, που διαρκώς εξελίσσεται και αναβαθμίζεται με σκοπό να απαντά στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και να προβάλλει με συνέπεια τα νέα της παγκόσμιας αγοράς σχετικά με τα εξειδικευμένα προϊόντα εξαερισμού, ύγρανσης, αφύγρανσης και φιλτραρίσματος του εσωτερικού αέρα. Στην επαγγελματική της πορεία έβαλε τα θεμέλια και εφάρμοσε για πρώτη φορά στην εταιρεία τα Ευρωπαϊκά πρότυπα Διαχείρισης ποιότητας ISO:9001-2015, Περιβαλλοντικής διαχείρισης 14001:2015 και Υγείας και ασφάλειας στην εργασία 18001:2007. Επιπλέον, ασχολήθηκε με τις μετρήσεις απόδοσης των παραγόμενων εξαεριστήρων με αποτέλεσμα να είναι σήμερα τα μοναδικά μηχανήματα εξαερισμού που παράγονται στην Ελλάδα μετρημένα και πιστοποιημένα από τον εγκυρότερο φορέα της χώρας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Αυτό δημιούργησε ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κατέστησε τα παραγόμενα μηχανήματα ικανά να εξαχθούν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η βιογραφούμενη διατελεί Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Καφφέ ΑΕ-Πρότυπο Κέντρο Εξαερισμού» επί σειρά ετών. Έχει επιλεγεί από την ICAP και συγκαταλέγεται στη λίστα των “Leading women in business”, που περιλαμβάνει επιτυχημένες γυναίκες ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Στα χρόνια της επαγγελματικής της καριέρας συμμετείχε παράλληλα και σε πολλές άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και με διαφορετικά αντικείμενα. Το 2018 και από κοινού με τον ιατρό αδερφό της, τα δύο παιδιά της και άλλους καταξιωμένους γιατρούς και επιχειρηματίες γίνεται συνιδρυτής και μέτοχος της «OPTIMA DIAGNOSTICS», ένα Πρότυπο διαγνωστικό κέντρο -state of the art- με ιατρικά διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, που εδράζεται στην Μαρίνου Αντύπα 49 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή με παροχές υγείας υψηλού επιπέδου.

Την 1η Ιουλίου 1993 η μητρότητα την αγγίζει καθοριστικά με τον ερχομό του πρώτου της γιου, του Ανδρέα, ένα παιδί που εξελίσσεται σε εξαιρετικά ταλαντούχο επιχειρηματικό πνεύμα που με τις σπουδές του στο τμήμα του Management και Human Resource του Αμερικανικού Κολλεγίου φέρνει νέο αέρα στην οικογενειακή επιχείρηση. Εντάσσεται στον όμιλο των επιχειρήσεων ήδη από το 2016. Ικανός, δημιουργικός, με φρέσκιες πρωτοποριακές ιδέες, με πολλά ενδιαφέροντα όπως το τένις, το σκι, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και τα ταξίδια, διαφοροποιείται και προηγείται μόνο τρία χρόνια από τον αδερφό του ηλικιακά, ο οποίος έρχεται στον κόσμο στις 29 Ιουλίου 1996. Ο Αναστάσιος είναι μια κοινωνική προσωπικότητα, αυθόρμητη και με επικοινωνιακές δεξιότητες, σπούδασε εξίσου στο Αμερικανικό κολλέγιο Deree στο τμήμα του Marketing και εντάχτηκε άμεσα στο δυναμικό της επιχείρησης. Μαζί με τον αδερφό του Ανδρέα συμμετέχουν ενεργά στην εταιρεία «ΚΑΦΦΕ ΑΕ», δημιούργησαν μαζί την εταιρεία «BROSAL AE» με εισαγωγές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και συμμετέχουν ως μέτοχοι στα Διαγνωστικά Κέντρα «OPTIMA DIAGNOSTICS» στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και «ΙΑΤΡΙΚΟ MEDICAL ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΑΕ» στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Για τη βιογραφούμενη η ζωή υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί μια πρόκληση σε κάθε τομέα. Με αγάπη προς τον άνθρωπο και δη προς τον Έλληνα, είναι ενεργό μέλος της Λέσχης των Lions, μέρος του μεγαλύτερου παγκόσμιου φιλανθρωπικού σωματείου με έργο σε πρόσωπα και ιδρύματα που χρήζουν βοήθειας. Πρώτο μέλημα της βιογραφούμενης είναι πάντα η οικογένειά της στην οποία είναι αφοσιωμένη και κατόπιν η επαγγελματική της ζωή. Θεμέλιος λίθος στη ζωή της είναι οι ισχυρές φιλίες που αντέχουν στο χρόνο, καθώς θεωρεί τη Φιλία υπέρτατο αγαθό και επιλογή ζωής, γιατί οι φίλοι είναι οι μόνοι που διαλέγουμε σε αντίθεση με τους συγγενείς αλλά και τους συνεργάτες μας. Η ίδια έχει δηλώσει λάτρης του καλού βιβλίου, της φύσης, των ταξιδιών, της διασκέδασης με φίλους αλλά και πολιτιστικών έργων όπως του θεάτρου και του κινηματογράφου. Όνειρο ζωής της είναι να καταφέρει κάποτε να έχει ελεύθερο χρόνο -άλλο ένα ανεκτίμητο για εκείνη αγαθό- για να καταφέρει να ταξιδέψει σε κάθε τόπο, ώστε να γεμίσει νέες εμπειρίες, να γνωρίσει άλλους ανθρώπους, διαφορετικούς πολιτισμούς και να συμπληρώσει τις αναμνήσεις των ταξιδιών που έχει ήδη κάνει, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Κίνα και Μέση Ανατολή.