Μενού Κλείσιμο

Ισακίδης Θεοφάνης

Οι ρίζες της οικογένειας Ισακίδη χάνονται στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Ο Θεοφάνης Ισακίδης γεννήθηκε το 1968 στην Αλεξανδρούπολη. Σήμερα εξακολουθεί να ζει στην πόλη του και ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου. Παράλληλα, όμως, με την ιατρική του προσφορά έχει προσφέρει εξίσου σημαντικό έργο στην ανάδειξη του Καππαδοκικού Πολιτισμού ως Πρόεδρος και Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων.

 

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του, Γεώργιος Ισακίδης, γεννήθηκε στο Μιστί της Καππαδοκίας το 1900 από τον Αναστάση και την Κυριακή. Ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στην αρχή εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και με την ανταλλαγή του 1924 ήρθαν και οι συγγενείς του στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και εγκαταστάθηκαν στο χωριό Γενίκιοϊ (σημερινή Ιάνα Αλεξανδρούπολης). Εκεί γνώρισε τη Δέσποινα Χατζηευθυμίου, επίσης από το Μιστί. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν πέντε παιδιά, την Κυριακή, τον Αναστάσιο, τη Δέσποινα, τον Γρηγόριο, πατέρα του βιογραφούμενου και τον Πρόδρομο. Τους βρίσκει η Κατοχή. Φεύγουν από το χωριό Ιάνα που ήταν υπό βουλγαρική κατοχή και περνάνε στο χωριό Αρδάνιο που ήταν υπό γερμανική κατοχή. Μετά το τέλος του πολέμου κατέβηκαν όλοι στην Αλεξανδρούπολη το 1945.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Γρηγόρης Ισακίδης, γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Ιάνα της Αλεξανδρούπολης. Σχολείο πήγε μέχρι τη Γ΄ Δημοτικού και κατόπιν ασχολήθηκε με τη γεωργία. Το 1960, με το μεταναστευτικό κίνημα, έφυγε για τη Γερμανία και εκεί γνώρισε τη Σοφία Βαρβαρούση από τη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παντρεύτηκαν στην Αλεξανδρούπολη το 1965 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γεώργιο, ο οποίος γεννήθηκε το 1966 και τον Θεοφάνη, που γεννήθηκε το 1968. Το 1978 γύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή που ονομαζόταν «Καραμανλίδικα», ανοίγοντας μια ταβέρνα με το όνομα «Καππαδοκία», που λειτουργούσε μέχρι τα τέλη του 2001. Ο Γρηγόριος Ισακίδης απεβίωσε το 2017 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Θεοφάνης Ισακίδης γεννήθηκε στις 03 Απριλίου 1968 στην Αλεξανδρούπολη. Σε ηλικία ενός έτους έφυγε στη Γερμανία μαζί με τους γονείς του. Σχολείο πήγε στη Γερμανία μέχρι την Δ΄ Δημοτικού. Το 1978, γύρισε με τους γονείς του στην Αλεξανδρούπολη και τελείωσε εκεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο. Μετά το Λύκειο έφυγε στο Βελιγράδι της Σερβίας και το 1989 γράφτηκε για να μάθει τη γλώσσα, ενώ μετά από έξι μήνες γράφτηκε στην Οδοντιατρική Σχολή. Από το 1978 που ήρθε στην Ελλάδα ήταν στον Σύλλογο Καππαδοκών του Νομού Έβρου «Οι τρεις Ιεράρχες». Ασχολήθηκε με τον εν λόγω Σύλλογο ως χορευτής, ως αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ως χοροδιδάσκαλος. Όταν έφυγε στο εξωτερικό του έλειπε ο Σύλλογος. Το 1997 τελείωσε τις σπουδές του, έδωσε εξετάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου του και ακολούθως υπηρέτησε τη θητεία του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το 2000 απολύθηκε από τον στρατό και στις 06 Ιανουαρίου 2001 άνοιξε οδοντιατρείο στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Το 2006 εξελέγη Πρόεδρος στον Σύλλογο των Καππαδοκών του Νομού Έβρου και στα χρόνια της θητείας του ολοκληρώθηκε η Καππαδοκική Εστία, ένα κτίριο 600 τ.μ. που στεγάζει τον Σύλλογο, με χορηγίες και συνδρομές των μελών. Ολοκληρώθηκε το Μουσείο και έγινε μια πληθώρα δράσεων με σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού των Καππαδοκών εντός και εκτός Ελλάδας. Το σκεπτικό για τη δημιουργία του Μουσείου ήταν η αναπαράσταση -με τρόπο παραστατικό- ορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων της περιοχής (Καππαδοκίας), ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να φανταστεί τον τόπο και τον τρόπο ζωής των προγόνων.

Το 2008 συγκροτείται η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων με 63 μέλη-σωματεία ανά την Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στην οποία ο ίδιος συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος, ενώ παράλληλα εκλέγεται και Πρόεδρος, θέση που κατέχει μέχρι και σήμερα. Ως Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, την πρώτη τριετία αποφάσισαν να προβάλλουν ένα κομμάτι της Καππαδοκίας στο εξωτερικό μέσω μιας θεατρικής παράστασης, όπου έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε ο Καππαδόκης κ. Γιάννης Παναγιωτίδης (Αντιπρόεδρος της Ένωσης). Κατόπιν πρόσκλησης ενός μέλους της επιστημονικής ομάδας της Ένωσης, του κ. Mark Yantse από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, η θεατρική ομάδα της Ένωσης παρουσίασε το έργο «Η Καππαδοκία» στο Κρατικό Θέατρο των Βρυξελλών BOZAR το 2010, καθώς επίσης στο θέατρο των αρχαίων Φιλίππων στην Καβάλα, στο θέατρο Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης και στο θέατρο των Ιωαννίνων. Τον ίδιο χρόνο αποφάσισαν να οργανώσουν το πρώτο συνέδριο στην Καππαδοκία και να τιμήσουν με τον χρυσό σταυρό του Αγίου Βασιλείου, την ύψιστη τιμή που δίνει η Ένωση σε άτομα που με το έργο τους αναδεικνύουν τον Καππαδοκικό πολιτισμό, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το πρώτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο Προκόπι της Καππαδοκίας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Αρχιεπισκόπου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος, όπου μίλησαν για την Καππαδοκία καθηγητές και ερευνητές. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Καππαδοκία-Γη-Πολιτισμός». Στο Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 2.000 άτομα. Το δεύτερο διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής τον Ιούνιο του 2017 υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού. Στα 12 χρόνια της μέχρι τώρα θητείας του ως Πρόεδρος της Ένωσης, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις με κεντρικό γνώμονα την ανάδειξη του Καππαδοκικού πολιτισμού σε συνεργασία με τα σωματεία-μέλη.

Το 2010 πραγματοποιήθηκε και η Έκθεση Μνήμης Καππαδοκίας στην Αθήνα, στο Γκάζι, με τη συμμετοχή σωματείων-μελών της Ένωσης. Η Έκθεση περιελάμβανε αντικείμενα, κειμήλια και φωτογραφίες. Έμεινε στην Αθήνα για μία εβδομάδα και μετά μεταφέρθηκε στον Πειραιά για έναν μήνα. Την δεύτερη τριετία που εκλέγεται πάλι Πρόεδρος ο βιογραφούμενος, αποφασίζουν ότι πρέπει να πλησιάσουν τους Καππαδόκες της Διασποράς. Ήρθαν, λοιπόν, σε επικοινωνία με μεμονωμένους Καππαδόκες και έτσι ο Θεοφάνης Ισακίδης γνώρισε στην Ουάσιγκτον τον κ. Φίλιππο Σαββόπουλο, ο οποίος κατόπιν αρκετών συζητήσεων αποφάσισε ότι είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι νέοι Καππαδόκες σε θέματα έρευνας και συγγραφής που αφορούν στον Καππαδοκικό Πολιτισμό και όχι μόνο. Έτσι, εδώ και δύο χρόνια, χορηγεί το ποσό των 10.000 δολαρίων για θέματα υποτροφίας σε Καππαδόκες, τους οποίους επιλέγει η επιστημονική ομάδα της Ένωσης και το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το 2012 ο βιογραφούμενος συζητάει και αποφασίζει με το Διοικητικό Συμβούλιο ότι μια πολιτιστική Ένωση στους σύγχρονους χαλεπούς καιρούς δεν πρέπει μόνο να ασχολείται με τον λαϊκό πολιτισμό (χορό και τραγούδι), αλλά να δείξει κι ένα κοινωνικό πρόσωπο. Έτσι, ως μακρινός απόγονος του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημιούργησε το πρώτο κοινωφελές ίδρυμα στην Καππαδοκία το 444 μ.Χ. με γηροκομεία, φτωχοκομεία, νοσοκομεία και εθελοντική εργασία (το δεύτερο οργανωμένο νοσοκομείο δημιουργήθηκε μετά από 200 χρόνια στη Λυών της Γαλλίας) δημιούργησε μια ιατροκοινωνική ομάδα με τον καθηγητή της αγγειοχειρουργικής του ΑΠΘ κ. Θωμά Γερασιμίδη και άλλους 30 γιατρούς και νοσηλευτές, με υπεύθυνη της ομάδος την ειδική γραμματέα της ένωσης κα Σοφία Κοσμόγλου η οποία έχει και την γενική οργάνωση και τον συντονισμό της ομάδος. Μέχρι σήμερα, έχουν εξεταστεί 6.700 άτομα σε όλη την Ελλάδα σε χωριά που έχουν πρόβλημα είτε μετακίνησης σε κοντινό νοσοκομείο, είτε η ηλικία των ασθενών δεν επιτρέπει τη μετακίνησή τους. Το 2013, η ιατροκοινωνική ομάδα και ο Θωμάς Γερασιμίδης τιμήθηκαν από την UNESCO σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Προσπαθώντας να βελτιώσουν τις κοινωνικές συνθήκες, αποφασίζουν με τη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριάρχη να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πολιτισμικού τουρισμού με σκοπό την έλξη τουριστών από όλο τον κόσμο και κυρίως από την Τουρκία. Βλέποντας καλά συντηρημένα μνημεία στην Ελλάδα της Βυζαντινής και Οθωμανικής Περιόδου και προσπαθώντας την καλή προβολή τους στο εξωτερικό, ο Θεοφάνης Ισακίδης αρχίζει τις επαφές με πέντε Δήμους, το Διδυμότειχο, την Πέλλα, την Καστοριά, τα Ιωάννινα και την Κόνιτσα. Το 2012 επισκέπτονται όλοι μαζί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κρατικούς φορείς της Τουρκίας και αφού εξέδωσαν με τη χορηγία ενός έτερου Καππαδόκη, του κ. Στέφανου Τσολακίδη, ένα έντυπο με την αναφορά στις πόλεις αυτές με τα αντίστοιχα μνημεία, οργανώνεται άριστα η πρώτη επίσκεψη των τουριστικών πρακτόρων, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων της Τουρκίας στα μέρη αυτά. Επίσης, σε σχέση με το δίκτυο αυτό για το 2014 είχαν γίνει 100.000 αιτήσεις Τούρκων μαθητών για την επίσκεψή τους στη Βόρεια Ελλάδα, για να επισκεφτούν μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους όχι μόνο από την Οθωμανική Περίοδο, αλλά από όλες τις περιόδους. Οι δράσεις της Ένωσης συνεχίζονται με την οργάνωση μιας διημερίδας τον Μάιο με τη συνεργασία της Μητρόπολης Συκεών τιμώντας τον Σεβασμιότατο κ. Βαρνάβα για την συνεργασία αλλά και την υποστήριξή του προς τη Ένωση και τους σκοπούς της.

Δυο φορές, το 2018 και το 2019, καλέστηκαν μαζί με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της επιστημονικής ομάδος της Ένωσης κ. Νικόλαο Ιντζεσίλογλου να επισκεφτούν το Παρίσι και να παρουσιάσουν στον σύλλογο εκεί με ονομασία «Les amis de la Cappadoce (Οι φίλοι της Καππαδοκίας)» το έργο τους αλλά και χορούς και τραγούδια από την αλησμόνητη πατρίδα τους, την Καππαδοκία. Στο δεύτερο ταξίδι συμμετείχαν και μέλη από διάφορα σωματεία της ένωσης.

Κάθε χρόνο οργανώνεται το προσκυνηματικό ταξίδι στην Αγιοτόκο Καππαδοκία με τίτλο «Στα βήματα του Οικουμενικού Πατριάρχη» ως ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους τους. Μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει 25 εκκλησίες στην Καππαδοκία που είχαν να λειτουργήσουν από το 1924 (ανταλλαγή των πληθυσμών), πάντα με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών εκεί. Ο Θεοφάνης Ισακίδης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και διάλογο με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη με θέμα τη γνωριμία και συνεργασία του πλούσιου κλασικού πολιτισμού της Ελλάδας με τον λαϊκό πολιτισμό, δηλαδή με τους σημερινούς ζωντανούς πυρήνες, τα σωματεία, ώστε να δείξουν τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού μέχρι και τις μέρες μας. Μάλιστα ετοιμάζεται ένα σημαντικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα για την τριετία 2022-2023-2024, ως έτη μνήμης του «προσφυγικού Ελληνισμού της Ανατολής», μία μοναδική συνεργασία του Υπουργείου με τα δευτεροβάθμια σωματεία προσφύγων ανά την Ελλάδα και για αυτό αξίζει να δοθούν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και προσωπικά στην Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, ο Θεοφάνης Ισακίδης την τελευταία δεκαετία εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα την Καππαδοκία, σε κρατικούς αλλά και ιδιωτικούς σταθμούς.

Από το 2015 είναι μέλος του συλλόγου Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca με έδρα το Βατικανό ενώ από το 2021 είναι μέλος των ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ.

Η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων είναι εγγεγραμμένο μέλος ως NGO του ECOSOC (United Nations Economic and Social Council) και αναμένεται η ολοκλήρωση της εγγραφής του φορέα στο Consulting Status, μετά από αναβολές συνεδριάσεων λόγω της πανδημίας.

«Όλοι μαζί πιστεύω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κοινωνία καλύτερη για όλους μας και, το πιο σημαντικό για τις επόμενες γενεές, στις οποίες πρέπει να δώσουμε και λόγο, είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη με έναν από τους βασικούς πυλώνες της, που είναι ο πολιτισμός μας», αναφέρει.