Μενού Κλείσιμο

Σαμαράς Ιωάννης

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Ιωάννης Σαμαράς, ήταν έμπορος κρασιού στην Πύλο της Μεσσηνίας και είχε τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο αγόρια σπούδασαν και έζησαν στην Αθήνα. Το όνομα Σαμαράς δόθηκε ως παρατσούκλι στην οικογένεια του προπάππου, που αρχικά ονομαζόταν Παναγιωτόπουλος.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου γεννήθηκε στην Πύλο το 1904. Σπούδασε στη Χαϊδελβέργη Πολιτικός Μηχανικός και μετά διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Συντονισμού.

Η μητέρα του Ιωάννη Σαμαρά γεννήθηκε το 1919 στο Ναύπλιο και παντρεύτηκε τον σύζυγό της το 1938. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1948 γεννήθηκε ο βιογραφούμενος στην Αθήνα, ο οποίος σπούδασε (1966-1971) Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το 1977 έως το 1994 διετέλεσε Διοικητικό στέλεχος της εταιρείας «Τεχνική Ένωση Α.Ε.». Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία «Διεθνής Κατασκευαστική», η οποία αγοράζει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας «ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ». Οι δυο εταιρείες ασχολούνται με εξειδικευμένα έργα παραγωγής ενέργειας, δίκτυο αερίων, σηματοδοτήσεων και τηλεπικοινωνιών. Ο βιογραφούμενος είναι έγγαμος με την Κατερίνα Σαμαρά.

ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ

Η εταιρεία ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ ιδρύθηκε το 1973. Το κύριο αντικείμενο της εταιρείας, κατά το διάστημα 1973-1980, ήταν αποκλειστικά σχεδόν η ανάληψη και εκτέλεση δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Από το 1980 επέκτεινε την δραστηριότητά της σε ευρύ φάσμα έργων όπως οδοποιία, οικοδομικά, λιμενικά, χωματουργικά, σταθμούς ραντάρ, αποθήκες πυρομαχικών, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. Από το 1997 απέκτησε πιστοποιητικό ISO 9002 και επεκτείνει την δραστηριότητά της σε εξειδικευμένα έργα αυξημένων απαιτήσεων όπως: κατασκευή ντηζελοηλεκτρικών σταθμών και άλλων ενεργειακών έργων ΔΕΗ, βιομηχανικών και σιδηροδρομικών έργων σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών καθώς και κατασκευή αιολικών πάρκων.

Η πιο πάνω δραστηριοποίηση οδήγησε σε σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας. Το 1999 η εταιρεία απέκτησε πτυχίο ογδόης τάξεως (Η΄).

Η ΑΤΕΡΜΩΝ έχει ενεργοποιηθεί στην ανάληψη και κατασκευή μεγάλων έργων στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 800MW στην Πορτογαλία, 400MW στην Συρία και 150MW στην Ρουμανία. Η εταιρεία έχει επίσης κατασκευάσει δεξαμενές καυσίμου στην Ιορδανία.

Ο βιογραφούμενος συμμετείχε στην ίδρυση της εταιρείας «ΟΙΚΕΙΝ Α.Ε.», η οποία κατασκευάζει και αξιοποιεί κτιριακά συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών με 100% αυτοχρηματοδότηση (real estate) στην Ελλάδα αλλά και στην Αλβανία με την δημιουργία 24.000 τ.μ. γραφείων και κατοικιών.

Στη συνέχεια, από το 2005 έως και σήμερα, ο βιογραφούμενος άρχισε να δραστηριοποιείται και να συμμετέχει μέσω τρίτων εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα στην κατασκευή Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Οι εταιρίες του ομίλου έχουν κατασκευάσει συνολικά και έχουν θέσει σε λειτουργία Αιολικά Πάρκα 450ΜW στη Θράκη, την Εύβοια και τη Μάνη. Επίσης έχουν κατασκευάσει 20 MW Φωτοβολταϊκών σταθμών, όπου τμήματα των ανωτέρω συνεχίζουν να είναι ιδιόκτητα.

Πλέον, η εταιρεία ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ έχει εξειδίκευση στην κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υλοποιώντας μεγάλα και απαραίτητα έργα για την χώρα μας, όπως τμήμα του δικτύου 400KV Λαγκαδά-Φιλίπποι, Πάτρα-Μεγαλόπολη, Κόρινθος-Μεγαλόπολη Μολάοι-Μεγαλόπολη, καθώς επίσης και τμήμα της μικρής διασύνδεσης Κρήτης. Έχει κατασκευάσει μεγάλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 400MW στην Θεσσαλονίκη και έχει πλέον ενεργοποιηθεί και σε δίκτυα αερίου, όπου έχει κατασκευάσει σημαντικά έργα χαμηλής και μέσης πίεσης.