Μενού Κλείσιμο

Γκόλας Σπύρος

Ο Σπύρος Γκόλας γεννήθηκε το 1941 στα Ιωάννινα. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στην περιοχή των Ιωαννίνων ενώ το 1992 ίδρυσε την εταιρεία «Σ. Γκόλας Α.Ε.», γνωρίζοντας έκτοτε μεγάλη επιτυχία στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

 

Ο παππούς Σπύρος, με καταγωγή από την Τσερίτσανα Δωδώνης, ορφανός ων, υιοθετήθηκε από την οικογένεια Γκόλα, ενώ το πραγματικό του επίθετο ήταν Παυλίδης. Παντρεύτηκε την Λαμπρινή Γκόλα, κόρη μπακάλη και μετακινήθηκαν προς τα Ιωάννινα, όπου απέκτησαν ιδιόκτητο χάνι. Το ζευγάρι έφερε στον κόσμο τέσσερα παιδιά, τον Μιχάλη, τον Πάνο, την Αθηνά και την Θεοδώρα.

Ο Μιχάλης Γκόλας, απόφοιτος σχολαρχείου, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως μέλος της φιλαρμονικής του στρατού στους Δραμεσιούς Δωδώνης. Ως μουσικός, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ιδρύοντας μπακάλικο στα Ιωάννινα με τον αδερφό του, Πάνο. Παντρεύτηκε την Ελένη Χονδρού από την Σινώπη της Μ. Ασίας, κόρη πανδοχέα στη Σινώπη, της οποίας η οικογένεια επαναπατρίστηκε με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σπύρο και τον Ευάγγελο.

Ο βιογραφούμενος, Σπύρος Γκόλας, γεννηθείς στις 20 Ιουλίου 1941, απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής και του Προτύπου Λυκείου Ιωαννίνων, εισήχθη στην Εμπορική Σχολή αλλά δεν περάτωσε τις σπουδές του. Το 1960 εργάστηκε στο μπακάλικο του πατέρα του ενώ το 1961 ίδρυσε το πρατήριο πετρελαιοειδών «Μαμιδάκη» στα Ιωάννινα. Το 1962 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο ναυτικό, από όπου απολύθηκε το 1964. Επαγγελματικά, παράλληλα με το πρατήριο, ασχολήθηκε με τις αντιπροσωπείες Citroen και Saab. Από το 1988 ανέλαβε και τις αντιπροσωπείες της Alfa Romeo, Skoda και Suzuki. Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Alfa Romeo της βορειοδυτικής Ελλάδας από το Ρίο ως την Κέρκυρα με έδρα τα Ιωάννινα, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία αλυσίδας καταστημάτων στις πρωτεύουσες της βορειοδυτικής Ελλάδας. Επίσης το 1992 δημιούργησε την εταιρεία «Σ. Γκόλας Α.Ε.» με δραστηριότητες που αφορούν την Alfa Romeo και τη Suzuki. Το 1995 τα έσοδα της επιχείρησης του ανήλθαν στα τετρακόσια σαράντα τρία εκατομμύρια με ανάλογες μελλοντικές προσδοκίες. Απασχολεί δεκατρία άτομα προσωπικό και η εταιρεία του στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.

Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, ασχολήθηκε για ένα διάστημα και με τις επιχειρήσεις εστίασης. Το 1978 άνοιξε με δύο φίλους του το «Πιάνο Μπαρ» στο νησί της Μυκόνου, το οποίο διατήρησαν έως το 1987, ενώ το 1987 άνοιξε το «Omerta» στα Ιωάννινα με τον φίλο του, Γιάννη Ράπτη, το οποίο διατήρησαν έως το 2004.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε το 1966 την Δήμητρα Ντόκου, φυσιογνώστρια καθηγήτρια, κόρη Αντιστράτηγου Διοικητού Μεραρχίας Ιωαννίνων. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Έλενα, απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής της Θεσσαλονίκης με Master από το Columbia N.Y. και τον Μιχάλη, απόφοιτο Marketing-Management Economics του N.Y. University, o οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία σήμερα, είκοσι πέντε και είκοσι τριών ετών αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα ενδιαφέροντα του Σπύρου Γκόλα, αρμόζει να σημειωθούν τα τοπικά rally, η Λέσχη Φίλων Αυτοκινήτου των Ιωαννίνων καθώς και το ski θαλάσσης και βουνού.

Το 1984 ο γάμος του διαλύθηκε ενώ το 1986 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με την Ελένη Κοτσαρίδη, κόρη εμπόρου και ιδιοκτήτρια των αντιπροσωπειών Benetton και Sisley στα Ιωάννινα.