Μενού Κλείσιμο

Γιαννέλη Χριστίνα

• Έτος Γεννήσεως: 1946
• Επάγγελμα: Έμπορος
• Τόπος Καταγωγής: Πάτρα, Αχαΐας, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Πάτρα, Αχαΐας, Πελοπόννησος, Ελλάδα

Η Χριστίνα Γιαννέλη γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα και κατάγεται από Έλληνες της Μικράς Ασίας. Είναι απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής Πάτρας και μετά τον θάνατο του συζύγου της, έως και σήμερα, διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησε ο πατέρας της ερχόμενος από τη Μικρά Ασία στην Πάτρα. Η επιχείρηση ασχολείται με το εμπόριο σιδήρου και δομικών πλεγμάτων, και σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο 2.600 τ.μ. Η βιογραφούμενη είναι χήρα και τα παιδιά της διατηρούν Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στην Πάτρα.

 Οι ρίζες της βιογραφούμενης από την πλευρά του πατέρα της είναι από το Κορδελιό της Μικράς Ασίας και από τη μητέρα της από τα Μοσχονήσια Σμύρνης. Ο παππούς Νικόλαος Πανάς είχε μανάβικο στο Κορδελιό. Ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη και απέκτησαν έξι παιδιά, από τα οποία βρίσκονται σήμερα στη ζωή μόνο τα τέσσερα. Από αυτά, το τρίτο παιδί είναι ο πατέρας της βιογραφούμενης, ο Δημήτρης, ο οποίος γεννήθηκε το 1914.

Αρχικά ο Δημήτρης Πανάς εργαζόταν στην οικοδομή αλλά με το ξέσπασμα του πολέμου σταμάτησε. Το 1922 όλη η οικογένεια μετέβη στην Πάτρα. Εκεί ο Δημήτρης απασχολήθηκε αρχικά σε διάφορες δουλειές μέχρι το 1949, που τον έστειλαν για έξι μήνες στη Μακρόνησο λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Το 1952 μπήκε στο σωματείο φορτοεκφορτωτών στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ το 1960 δούλευε περιστασιακά στην οικοδομή, έως ότου άνοιξε μάντρα με σίδερα οικοδομής το 1967. Στο μεταξύ είχε παντρευτεί κατά την περίοδο που συνέβαιναν οι ένοπλες συγκρούσεις των Δεκεμβριανών, με τη Στέλλα Σπανού. Συγκεκριμένα, τη νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου 1944, που ξέσπασαν τα Δεκεμβριανά, γινόταν ο γάμος του Δημητρίου και της Στέλλας.

Από την πλευρά της μητέρας της, οι γονείς της, Κυριάκος Σπανός και Γεωργία είχαν φύγει και αυτοί από τη Μικρά Ασία, κρατώντας στην αγκαλιά τους τη μικρή Στέλλα (μητέρα της βιογραφούμενης) που ήταν τότε μόλις λίγων μηνών. Οι γονείς της είχαν ακόμη δύο παιδιά. Η Γεωργία όμως πέθανε και ο Κυριάκος ξαναπαντρεύτηκε το 1925 με μία γυναίκα που ονομαζόταν Αγγελική και απέκτησε ακόμη έξι παιδιά, από τα οποία τα δύο απεβίωσαν νωρίς.

Οι γονείς της βιογραφούμενης απέκτησαν μόνο τη βιογραφούμενη. Η Χριστίνα Γιαννέλη γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και την Εμπορική Σχολή της Πάτρας και μετά την αποφοίτησή της παντρεύτηκε με τον Χαράλαμπο Γιαννέλη με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Ο Χαράλαμπος προερχόταν από φτωχή οικογένεια και είχε μείνει ορφανός από μικρή ηλικία. Για τον λόγο αυτόν δούλευε όπου μπορούσε για να μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα μαγαζί νεωτερισμού στην Πάτρα αλλά το έκλεισε το 1978 και ασχολήθηκε με την επιχείρηση μάντρας που είχε ο πατέρας της συζύγου του.

Η Χριστίνα Γιαννέλη και ο Χαράλαμπος Γιαννέλης απέκτησαν δύο δίδυμα αγόρια: τον Δημήτρη και τον Κωνσταντίνο. Ο Δημήτρης σπούδασε Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Πάτρα και ο Κωνσταντίνος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Μετά παρακολούθησαν και οι δύο μεταπτυχιακό στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Σήμερα, διατηρούν Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στην Πάτρα.

Ο Δημήτρης είναι παντρεμένος με τη Γιώτα Σπηλιοπούλου κι έχουν δύο αγόρια: τον Χαράλαμπο και τον Δημήτρη, ενώ ο Κωνσταντίνος έχει παντρευτεί με τη Θεοδώρα Σαλπόγλου κι έχουν μία κόρη, τη Χριστίνα.

Η βιογραφούμενη, όταν πέθανε ο σύζυγός της το 2004, ανέλαβε την επιχείρηση η οποία στεγάζεται σε ιδιόκτητο ακίνητο 2.600 τ.μ. και απασχολεί άτομα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.