Μενού Κλείσιμο

Γεωργαράς Σπύρος

Ο Καθηγητής Σπύρος Γεωργαράς έχει ειδικευθεί στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού. Είναι ο πρώτος χειρουργός στην Ευρώπη που εφήρμοσε τις επεμβάσεις για την διόρθωση της μυωπίας με τη μέθοδο Fyodorov, και ένας από τους πρωτοπόρους παγκοσμίως στις επεμβάσεις καταρράκτη με φακοθρυψία και ένθεση ενδοφθαλμίων φακών. Είναι, ακόμη, ο πρώτος στην Ελλάδα που χειρούργησε υπερμετρωπία, υψηλή μυωπία, καθώς και πρεσβυωπία με ενδοφακούς.

Ο Σπύρος Γεωργαράς είναι Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Υγεία» στην Αθήνα. Το 1985 ίδρυσε το Ερευνητικό και Θεραπευτικό Ινστιτούτο «ΟΦΘΑΛΜΟΣ», ένα από τα μεγαλύτερα Οφθαλμολογικά Κέντρα της Ελλάδας, του οποίου είναι Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής. Το 1992 ίδρυσε την Μικροχειρουργική Οφθαλμολογική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΟΜΗΝ) «Υγεία-Οφθαλμός».

Το 1984 ίδρυσε, ως πρώτο Ιδρυτικό Μέλος, την επιστημονική «Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής» με μέλη οφθαλμιάτρους εξειδικευμένους στον καταρράκτη, στην διαθλαστική χειρουργική (διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας) και στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Το 2006 ίδρυσε την «Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Το 2010 ίδρυσε, ως πρώτο Ιδρυτικό μέλος, το επιστημονικό σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Αναγεννητικής Ιατρικής, Αντιγήρανσης και Βιοτεχνολογίας», του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος. Σκοπός του Σωματείου είναι η ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής με τη χρήση βλαστοκυττάρων και αυξητικών παραγόντων, για την αναγέννηση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Ελληνικής Εταιρείας Κερατοειδούς και Μεταμοσχεύσεων».

Μέχρι σήμερα είναι ο μόνος Έλληνας οφθαλμίατρος μεταξύ των Μελών του “International Intraocular Implant Club” (IIOIC), που αποτελείται από επιλεγμένο αριθμό ολίγων διεθνώς αναγνωρισμένων χειρουργών Οφθαλμιάτρων παγκοσμίως.

Το 2000 έλαβε το Τιμητικό Δίπλωμα “Fellow of European Board of Ophthalmologists”, και διατέλεσε Εξεταστής Καθηγητής των ειδικευμένων Ευρωπαίων οφθαλμιάτρων για την απόκτηση αυτού του Διπλώματος στο Παρίσι.

Τον Απρίλιο του 2000, του απενεμήθη ο τίτλος του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στην Γερμανία.

Διετέλεσε επί τετραετία Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικευμένων Οφθαλμιάτρων (ΠΕΕΟ) και ήταν Μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης των Ευρωπαίων Οφθαλμιάτρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμιάτρων (“EBO”) με έδρα στις Βρυξέλλες, καθώς και Μέλος της Επιτροπής του ΕΒΟ για την αξιολόγηση των Ευρωπαϊκών οφθαλμολογικών κλινικών, ως Επιθεωρητής.

Είναι μέλος πολλών Ελληνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών οφθαλμολογικών εταιρειών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μικροχειρουργικής του οφθαλμού από το Ινστιτούτο Fyodorov, το πρώτο Διεθνές Βραβείο Kelman (1999), το χρυσό Τιμητικό Βραβείο της Ινδικής Εταιρείας Οφθαλμολογίας (2003) και από την «Διεθνή Εταιρεία Διαθλαστικής Χειρουργικής» (ISRS) της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.