Η Σοφία Φώτεινα Χατζηκοκόλη γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθήνας και στο St. Nicholas Center στο Λονδίνο. Εκπαιδεύτηκε στην Αυτογνωσία, Αυτοπραγμάτωση και Διευκόλυνση στο «Καφέ Σχολειό-Κώστας Φωτεινός». Ίδρυσε και διηύθυνε νηπιαγωγείο που λειτούργησε με τη μέθοδο «Καφέ Σχολειό-Κώστας Φωτεινός», ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά. Παράλληλα λειτούργησε ομάδες παιδιών δημοτικού που είχαν μαθησιακές δυσκολίες και Σχολή Γονέων. Έχει εκπαιδευτεί στην Ινδία στην Himalayan Yoga Meditation (E–RYT 200, RYT 500, RYT 600 certified by Yoga Alliance and CYA International), την οποία διδάσκει και εφαρμόζει σε ειδικό χώρο στο Χαλάνδρι. Είναι εξουσιοδοτημένη να δίνει μύηση σε μάντρα (mantra initiator) και ανήκει στην «AHYMSIN Spiritual Committee» (Association of Himalayan Yoga Societies International). Από το 2014 είναι μέλος του «Συμβουλίου των Ευρωπαίων Γιαγιάδων» και εκπροσωπεί την Ελλάδα. Σήμερα είναι διευθύντρια και συντονίστρια όλων των ομάδων στο «Καφέ Σχολειό, Κώστας Φωτεινός-Himalayan Yoga Meditation of Hellas», που έχουν στόχο την ολιστική ανάπτυξη του Ανθρώπου.
Ο προπάππος της βιογραφούμενης, από την πλευρά του πατέρα της, καταγόταν από τη Σμύρνη, ονομαζόταν Νικόλαος και μετά τη βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό πήρε το επώνυμο Χατζηκοκόλης.
Ο παππούς της, Θεοχάρης Χατζηκοκόλης, γεννήθηκε στο χωριό Γιαγιάκιοϊ της Μικράς Ασίας, έξω από τη Σμύρνη. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, προωθώντας είδη οικιακής χρήσεως με καραβάνι από καμήλες μεταξύ Σμύρνης και Καΐρου. Παντρεύτηκε με τη Σοφία Κολοκοτρώνη, από το Κιρκαγάτς, απόγονο του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Ευάγγελο, τον Αλέκο, τον Νικόλαο και τον Χαρίλαο.
Ο Ευάγγελος σκοτώθηκε σε ηλικία 20 ετών. Ενώ είχε το δικαίωμα να μην πολεμήσει, ζήτησε να υπερασπιστεί την πατρίδα στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940 κατά των Ιταλών.
Ο Αλέκος έζησε στη Βέροια και ασχολήθηκε με το εμπόριο ειδών οικιακής χρήσης όπως ο πατέρας του. Εκεί παντρεύτηκε με την Κατίνα και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Χάρη και την Έφη. Διετέλεσε Δήμαρχος Βέροιας.
Ο Χαρίλαος γεννήθηκε στην Αθήνα μόλις έφτασαν ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και μεγάλωσε στη Βέροια όπου εγκαταστάθηκαν τελικά οι γονείς του και τα αδέλφια του. Αργότερα μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα, εν έτει 2022, έχοντας συμπληρώσει τα 100 έτη. Ασχολήθηκε με χρώματα, απορρυπαντικά και αργότερα με τρόφιμα. Ένωσε τη ζωή του με την Τόνια και απέκτησαν ένα γιο, τον Τάσο, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Χάριετ, αγγλικής καταγωγής.
Ο Νικόλαος Χατζηκοκόλης, πατέρας της βιογραφούμενης, γεννήθηκε στο Γιαγιάκιοϊ, κοντά στη Σμύρνη, το 1915. Όταν ήταν 7,5 ετών, στη Μικρασιατική Καταστροφή τον έριξαν στη θάλασσα μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια του, όπως άλλωστε και τους υπόλοιπους Έλληνες της Σμύρνης. Κολύμπησαν ανάμεσα σε πτώματα και αφού διασώθηκαν από μία ιταλική βάρκα, έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά. Έπειτα, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βέροια. Εκεί, ο Νικόλαος αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια. Παρά την επιθυμία του πατέρα του να παραμείνει στη Βέροια και να ασχοληθεί κι αυτός με το εμπόριο, έφυγε κρυφά, με τη βοήθεια της μητέρας του, για την Αθήνα. Εισήχθη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και αρίστευσε στις σπουδές του ενώ παράλληλα εργαζόταν στην εταιρεία των θείων του, την Adelco, (αδελφοί Κολοκοτρώνη) για να βγάζει τα προς το ζην. Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος του 1940, επιστρατεύτηκε ως αξιωματικός με κύρια αρμοδιότητα την αποσύνδεση των βομβών που δεν είχαν ακόμη εκραγεί. Εκείνη την εποχή γνώρισε την Άννα Κοέν, εβραϊκής καταγωγής, την οποία απέκρυπτε για τέσσερα χρόνια από τους Γερμανούς. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία κορίτσια. Ξεκίνησε δική του επιχείρηση, την Κλινέξ, με βαφές και απορρυπαντικά και εφηύρε τη Χλωρίνη, το Κλιν και το Νετ.
Η μητέρα της βιογραφούμενης, η Άννα Κοέν, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Εφραίμ Κοέν που ήταν ράφτης από την Αυστρία, έφερε στην Ελλάδα το prêt-a-porter και έπαιζε βιολί και τη Σονχούλα Αζουβί, κόρη του ραβίνου της Λάρισας. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου τελείωσε το σχολαρχείο. Όσο πήγαινε στο σχολείο, έψελνε στην ορθόδοξη εκκλησία της γειτονιάς της επειδή της άρεσε η μουσική και το τραγούδι, και αυτή ήταν η μόνη διέξοδος που είχε. Μετά το σχολαρχείο, σπούδασε ραπτική στο Παρίσι και επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη ίδρυσε δικό της ατελιέ ραπτικής. Ήταν πολύ καλή στη δουλειά της, γεγονός που αποδεικνυόταν από τις πολλές πελάτισσές της και από τη φήμη που είχε αποκτήσει. Μετά την κήρυξη του πολέμου, έφυγε για την Αθήνα προκειμένου να προστατευτεί από τους Γερμανούς. Στην Αθήνα, η Άννα γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της, Νικόλαο Χατζηκοκόλη, ο οποίος την έκρυβε στο σπίτι του. Μετά τον πόλεμο θέλησαν να παντρευτούν και τότε κατηχήθηκε στην ορθόδοξη θρησκεία, αν και γνώριζε όλα τα τροπάρια χάρη στη σχέση της με την ορθόδοξη εκκλησία από τα χρόνια του σχολείου. Ασχολήθηκε με τη φροντίδα των τριών κοριτσιών τους, της Σοφίας, της Ευθυμίας-Ζωής και της Μαργαρίτας και ουδέποτε αναφέρθηκε αρνητικά για τους Γερμανούς, όπως και ο άνδρας της δεν κατηγόρησε ποτέ τους Τούρκους, λέγοντας στα παιδιά ότι στη Μικρασία είχαν φιλικές σχέσεις μαζί τους και ότι ήταν καλοί άνθρωποι. Αυτά τα δύο γεγονότα ήταν μεγάλα μαθήματα ζωής.
Η Ευθυμία Χατζηκοκόλη σπούδασε Φαρμακευτική και αργότερα άνοιξε δικό της φαρμακείο. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολείται με τη φύση και τα ζώα και είναι μέλος της χορωδίας Ξυλοκάστρου που περιοδεύει ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν παντρεμένη με τον Γιάννη Παπαδόπουλο και έχει μία κόρη από τον πρώτο της γάμο, την Αναστασία. Η Αναστασία έχει εγκατασταθεί στη Τζια των Κυκλάδων, όπου διατηρεί φαρμακείο, αλλά ονειρεύεται να ασχοληθεί με τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Η Μαργαρίτα σπούδασε Νομικά. Ασχολήθηκε με την ανατροφή του γιου της Ανδρέα, τον οποίο απέκτησε από τον γάμο της με τον Κώστα Καλογήρου, οδοντίατρο-ορθοδοντικό για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Συμμετέχει μαζί με την αδελφή της, Ευθυμία, στη χορωδία, συνοδεύοντάς την με το πιάνο.
Η βιογραφούμενη Σοφία Φώτεινα Χατζηκοκόλη αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο Pierce College και σπούδασε αρχικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) της Αθήνας. Παράλληλα με τις σπουδές της, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες, την Έλενα και την Άννα. Όταν αποφοίτησε, πραγματοποίησε το όνειρο της ζωής της και σπούδασε Νηπιαγωγός στη Σχολή Νηπιαγωγών της Αθήνας, στη Μοντεσσοριανή μέθοδο εκπαίδευσης στο St. Nicholas Training Center στο Λονδίνο και στη μέθοδο Rudolph Steiner στο Παρίσι. Συγχρόνως, είχε ξεκινήσει μαθήματα αυτογνωσίας της μεθόδου «Καφέ Σχολειό-Κώστας Φωτεινός».
Το 1981 ίδρυσε το νηπιαγωγείο «Το σχολειό μας», εφαρμόζοντας τη μέθοδο που είχε διδαχτεί στο Καφέ Σχολειό, εκπαιδεύοντας τόσο τους μαθητές της, όσο και τους γονείς τους. Επίσης, αναλάμβανε παλιούς της μαθητές που είχαν προχωρήσει στο δημοτικό σχολείο και αντιμετώπιζαν μαθησιακές δυσκολίες κι έτσι διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν πραγματικές μαθησιακές δυσκολίες αλλά προβλήματα σχέσεων, τα οποία βοήθησε να λυθούν. Στη συνέχεια, ανέλαβε το Καφέ Σχολειό της Ελλάδας με ανάθεση του Κώστα Φωτεινού, όπου μέχρι σήμερα διδάσκει τη μέθοδο του Καφέ Σχολείου και την Παιδεία του Βάθους κυρίως σε παιδιά, γονείς και δασκάλους. Η σχολή λειτουργεί μέχρι σήμερα τόσο στην Αθήνα, όσο και στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, στον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Το Σχολειό της Φύσης» και στο δημοτικό σχολείο «Big Bang».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους βιολογικούς της γονείς, η βιογραφούμενη είχε την τύχη να υιοθετηθεί σε ηλικία 44 ετών από τους δασκάλους της, Κώστα και Μαρία Φωτεινού, που λειτούργησαν ως πνευματικοί της γονείς. Ο Κώστας Φωτεινός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Στη συνέχεια σπούδασε εκπαιδευτικό κινηματογράφο και αργότερα μετακινήθηκε στο Παρίσι όπου δίδαξε ως επίκουρος καθηγητής στον τομέα της Εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης σύμφωνα με τον διδακτορικό τίτλο που είχε αποκτήσει από το ίδιο πανεπιστήμιο. Συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ ως καθηγητής στην έδρα Επιστημών Αγωγής στην Εκπαίδευση. Εκεί εφάρμοσε τη μέθοδο του Καφέ Σχολείου ως πανεπιστημιακό μάθημα. Το 1979 ίδρυσε το Καφέ Σχολείο Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.
Το 2019, το «Καφέ Σχολειό-Κώστας Φωτεινός, για την Ανάπτυξη του Ανθρώπου» γιόρτασε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) υπό τη διεύθυνση της βιογραφούμενης. Η ίδια έχει αναλάβει επίσης την εκπαίδευση ενηλίκων σε τμήματα αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης, καθώς και την εκπαίδευση γονέων για την ευαισθητοποίηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας και την εκπαίδευση δασκάλων. Επίσης, στο Καφέ Σχολειό διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά σε παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τις ρίζες μας, με ευχάριστο και παιχνιδιάρικο τρόπο.
Η Σοφία Φώτεινα Χατζηκοκόλη ξεκίνησε το 2010 σπουδές στο Swami Rama Sadhaka Grama Ashram στο Rishikesh της Ινδίας, με δάσκαλο τον Swami Veda Bharati, μαθητή του Swami Rama. O Swami Veda, από την ηλικία των 9 ετών δίδασκε τις Βέδες (φιλοσοφικά κείμενα) σε ενήλικες ανά τον κόσμο. Ο ίδιος την εξουσιοδότησε να εκπροσωπεί την Himalayan Yoga Meditation στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, έχει δάσκαλο τον Swami Ritavan Bharati, μαθητή των Swami Rama και Swami Veda Bharati. Εκπαιδεύτηκε στη γιόγκα των Ιμαλαΐων, την οποία σήμερα διδάσκει και εφαρμόζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Χαλάνδρι. Είναι πιστοποιημένη Yoga Instructor (E-RYT 200, RYT 500 και RYT 600) από τη Yoga Alliance και από την CΥΑ International στην Ινδία.
Η βιογραφούμενη είναι γιαγιά τριών εγγονιών, του Γιάννη -από την κόρη της Έλενα Δασκαλοπούλου-, της Ιφιγένειας και του Νικόλα -από την κόρη της Άννα Δασκαλοπούλου- και ταπεινή μαθήτριά τους. Είναι εξουσιοδοτημένη να δίνει μύηση σε μάντρα (mantra initiator) και ανήκει στην «AHYMSIN Spiritual Committee» (Association of Himalayan Yoga Societies International).
Από το 2014 είναι μέλος και εκπρόσωπος της χώρας μας στο «Συμβούλιο των Ευρωπαίων Γιαγιάδων».
Διδάσκει στην Ελλάδα, στην Ολλανδία και στην Ινδία.