Μενού Κλείσιμο

Φειδά-Νταή Μίνα

• Έτος Γεννήσεως: 1936
• Επάγγελμα: Πρόεδρος Δ.Σ. Βιομηχανίας παραγωγής και εμπορίας Υποδημάτων
• Τόπος Καταγωγής: Καλαμάτα, Μεσσηνία, Πελοπόννησος, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θρακομακεδόνες, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Η Μίνα Φειδά-Νταή γεννήθηκε στην Καλαμάτα και μεγάλωσε στο Παγκράτι, στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ασχολείται με τη λογοτεχνία. Διοχετεύει τη δημιουργικότητά της στο χώρο του «Καλού Παπουτσιού» στη Βιομηχανία ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε, διατελώντας ταυτόχρονα και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικού Παπουτσιού, Δέρματος και δερμάτινων ειδών.

Η Μίνα Φειδά-Νταή κατάγεται από μια οικογένεια δυναμικών και δημιουργικών ανθρώπων οι οποίοι σε δύσκολες εποχές, ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα, ξεκίνησαν να σμιλεύουν μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση η οποία με πολύ μεράκι, προσωπική δουλειά, δημιουργικότητα και ψυχικό σθένος εξελίχθηκε στη μεγάλη «ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.», με παραγωγική δύναμη 2.400 ζευγών ημερησίως και συνολική έκταση 7.000 τ.μ. που πρωτοστατεί και εξελίσσεται στο χώρου του Καλού, Καλαίσθητου, Αξεπέραστου Ελληνικού Παπουτσιού.

Ο παππούς της βιογραφούμενης, Γιάννης Φειδάς, ήταν ο ιδρυτής της οικογενειακής επιχείρησης στις αρχές του αιώνα. Ανήσυχη φύση και άνθρωπος ενεργητικός, ο πρωτεργάτης της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. εισήγαγε τις πρώτες μηχανές από την Αμερική στην Καλαμάτα. Αλλά επειδή είχε προηγηθεί της εποχής του, πούλησε τις μηχανές για παλιοσίδερα και συνέχισε πάλι με το κλασικό χειροποίητο παπούτσι. Η τρυφερή σχέση εγγονής-παππού, μύησε την βιογραφούμενη από πολύ νωρίς στο χώρο του παπουτσιού και όχι μόνο. Ο παππούς της την έμαθε να αγαπά τη φύση, τα μικρά και μεγάλα θαύματά της, τα καλοκαίρια που κατέβαινε στη Μεσσηνία.

Ο πατέρας της βιογραφούμενης, Δημήτρης Φειδάς, καλλιτεχνική φύση -όπως η ίδια, η Μίνα Φειδά-Νταή εξάλλου- ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό του Καλού Παπουτσιού. Ο Δήμος Καλαμάτας αναγνωρίζοντας το ταλέντο του στη ζωγραφική του προσέφερε μια υποτροφία για να σπουδάσει στην Ιταλία.

Μεταπολεμικά, το εμπορικό δαιμόνιο και η δυναμικότητα της μητέρας της, σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα του πατέρα της, «έσπειραν» την πρώτη βιοτεχνία στη συνοικία του Ψυρρή. Οι ανεξίτηλες επιδράσεις και οι βαθιές επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον, όπλισαν την Μίνα Φειδά-Νταή με προσόντα και δύναμη, ώστε να πορευτεί επιτυχημένα και δημιουργικά στη ζωή της. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες -Κοινωνιολογία- και γράφει από παιδί λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο και πεζό λόγο. Το βιβλίο της «Σε πρώτο πρόσωπο» έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές. Η αγάπη της για δημιουργία συνεχίζεται κυρίως στο χώρο του καλού παπουτσιού, καθώς επίσης και στο χώρο της Παράδοσης. Εκτός από το μικρό εταιρικό Μουσείο στο Εργοστάσιο ΦΕΙΔΑΣ, είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ελληνικού Παπουτσιού, Δέρματος και δερμάτινων ειδών. Επίσης, για τέσσερα χρόνια ήταν εκλεγμένο μέλος του Βιομηχανικού Τμήματος του Ελληνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

Ο Γιάννης Νταής, ο άντρας της, άνθρωπος οικονομικός και δυναμικός, πήρε μαζί της τη σκυτάλη της επιχείρησης. Η βιοτεχνία του Ψυρρή γίνεται βιομηχανία, με το πρώτο εργοστάσιο στα Άνω Πατήσια και το δεύτερο στους πρόποδες της Πάρνηθας. Τώρα, ύστερα από έναν επιτυχημένο, καθόλου εύκολο δρόμο, της εταιρείας ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε, με τα επώνυμα προϊόντα της BOXER, η Μίνα Φειδά-Νταή προχωρά σε μια μεγάλη επένδυση για τη μετεξέλιξη της βιομηχανίας σε «Οίκο του Καλού Παπουτσιού», όπως επιγραμματικά λέει ο γιος της Παναγιώτης – τέταρτη γενιά της οικογένειας- όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, μετά από την πετυχημένη πορεία της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. στη Ρωσία, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ανατολική Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Το 1990 ο Γιάννης Νταής πεθαίνει και μετά την οδύνη του χαμού του, συνεχίζεται η ανοδική πορεία με το γιο της βιογραφούμενης, Παναγιώτη, και την Ομάδα της ΦΕΙΔΑΣ. Ο γιος της Δημήτρης πήρε το Διδακτορικό του στη Γερμανία και τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικών Μαθηματικών, μετά από ευδόκιμη προϋπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας, το 1999, γκρέμισε τα 2/3 του εργοστασίου της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε. Μέσα σε δύο χρόνια, η ομάδα με την καθοδήγηση της Μίνας κατάφερε όχι μόνο να επανακάμψει, αλλά και να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγική εταιρεία του κλάδου. Τότε αποφάσισε να φτιάξει το τρίτο εργοστάσιο στην βιομηχανική ζώνη των Αχαρνών με παραγωγική δυνατότητα 7.500 ζευγών ημερησίως, σε ένα χώρο 12.500 τ.μ., με τον πιο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Έκανε τα εγκαίνια τα 2010, εν μέσω κρίσης, με την παρουσία της Θρησκευτικής Ιεραρχίας του τόπου μας και Εκπροσώπους της τότε Κυβέρνησης. Από τότε παλεύει με την ομάδα της να ξεπεράσει όλα τα τρομερά γεγονότα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση, την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 και όλα τα τρομερά φαινόμενα που κατατρέχουν την πατρίδα μας και όλες τις χώρες της Γης.

Η Μίνα Φειδά-Νταή πιστεύει στο μυαλό του ανθρώπου και προπάντων του Έλληνα και δέχεται ότι όλα μπορούν να βελτιωθούν και να γίνουν πολύ καλύτερα μόνο με τη σκληρή σκέψη και δουλειά και βασίζεται στους νέους ανθρώπους για να συνεχίσουν την παράδοση των αρχών και των σωστών προϊόντων της ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.