Μενού Κλείσιμο

Εσκίογλου Πέτρος

• Έτος Γεννήσεως: 1952
• Επάγγελμα: Ελεύθερος Επαγγελματίας
• Τόπος Καταγωγής: Κίος, Μικρά Ασία, Τουρκία, Ασία
• Τόπος Διαμονής: Αθήνα, Στερεά Ελλάδα, Ελλάδα

Ο Πέτρος Εσκίογλου σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει Master στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Στατιστική από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Εργάστηκε σαν Μηχανικός Συστημάτων, ανέλαβε διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας ασχολείται με τη Διοίκηση και Διαχείριση έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παντρεμένος με τη Χάρις Μακρή και πατέρας δύο παιδιών και τριών εγγονιών.

 

Οι ρίζες της οικογένειας Εσκίογλου βρίσκονται στην Κίο της Μικράς Ασίας. Ο Πέτρος Εσκίογλου, παππούς του βιογραφούμενου από τη μεριά του πατέρα του, γεννήθηκε στην Κίο το 1882 και καταγόταν από οικογένεια εμπόρων. Ήταν ένα από τα έξι παιδιά του Σταύρου και της Ειρήνης Εσκίογλου. Τα παιδιά της οικογένειας, η οποία θεωρείτο εύπορη, ήταν όλα αγόρια και εργάζονταν. Ο Πέτρος Εσκίογλου παντρεύτηκε την Ευαγγελία και μετοίκησε στην Κωνσταντινούπολη.

Η γιαγιά Ευαγγελία ήταν καθολική στο θρήσκευμα και ο Πέτρος ασπάστηκε τον καθολικισμό. Στην Κωνσταντινούπολη άσκησε το επάγγελμα του υποδηματοποιού, ανοίγοντας δικό του κατάστημα στην περιοχή του Πέρα. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαρίκα, τον Ιωάννη και την Ουρανία. Όταν τους βρήκε η Μικρασιατική Καταστροφή, μετακινήθηκαν στον Πειραιά, παρόλο που λόγω θρησκεύματος δεν ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν από την Πόλη. Στην Ελλάδα αντιμετώπισαν πολύ μεγάλη φτώχεια και έμειναν μαζί με μια άλλη οικογένεια σε ένα δωμάτιο που το χώριζε μία κουρελού. Σταδιακά η οικογένεια βρέθηκε να ζει στα Κάτω Πατήσια, σε προσφυγικές κατοικίες. Ο Πέτρος Εσκίογλου συνέχισε το επάγγελμα του υποδηματοποιού, επισκευάζοντας παπούτσια έως και το 1930 που απεβίωσε.

Ο γιος της οικογένειας, ο πατέρας του βιογραφούμενου Ιωάννης Εσκίογλου, λόγω θρησκεύματος πήγαινε στη Λεόντειο Σχολή στα Κάτω Πατήσια. Παρ’ όλη την επιθυμία του και την ικανότητά του να σπουδάσει περαιτέρω αφού τελείωσε τη Λεόντειο, αναγκάστηκε να εργαστεί ως εργάτης διότι ο πατέρας του απεβίωσε όταν ήταν 18 χρονών, έχοντας να υποστηρίξει τις δύο ανύπαντρες αδερφές του και τη μητέρα του. Η Ευαγγελία Εσκίογλου ξεκίνησε να εργάζεται ως εργάτρια στο Εθνικό Θέατρο.

Σταδιακά ο Ιωάννης, αλλάζοντας διάφορες εργασίες, βρέθηκε να είναι πωλητής στη βιομηχανία μπαταριών αυτοκινήτων «ΠΑΚ». Σε αυτή τη θέση τον βρήκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Πολέμησε στην Αλβανία σαν λοχίας, όπου τραυματίστηκε και έπαθε κρυοπαγήματα. Αφού θεραπεύτηκε, συνέχισε να πολεμά κι επέστρεψε στην εργασία του στην περίοδο της Κατοχής. Συμμετείχε σε συσσίτια ως ενεργό μέλος της Καθολικής Εκκλησίας. Δεν είχε δράση στον Εμφύλιο Πόλεμο και σταδιακά προίκισε και πάντρεψε τις αδερφές του.

Το 1951, μαζί με δύο συναδέλφους του από τη βιομηχανία, ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία κατασκευής μπαταριών αυτοκινήτου, την «ΗΛΕΤ».

Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη Μαρία Αρμακόλα, του Φραγκίσκου και της Ιωσηφίνας, δασκάλα γαλλικών από την Πάτρα με καταγωγή από την Τήνο. Απέκτησαν τρία παιδιά, τον βιογραφούμενο Πέτρο, τον Άγγελο και την Άννα-Ιωσηφίνα.

Το 1964 ενσωμάτωσε την εταιρεία του «ΗΛΕΤ» με την εταιρεία «ΠΑΚ» και αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη βιομηχανία μπαταριών αυτοκινήτων στα Βαλκάνια. Ο Ιωάννης Εσκίογλου το 1972 παρασημοφορήθηκε από τον Πάπα για την προσφορά του στον Χριστιανισμό και έγινε Ιππότης του Τάγματος του Γρηγορίου.

Η Μαρία Εσκίογλου ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών της και δεν άσκησε το επάγγελμά της. Ο Ιωάννης απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στην Αθήνα. Η Μαρία απεβίωσε το 2016, σε ηλικία 94 ετών.

Ο αδερφός του βιογραφούμενου, Άγγελος Εσκίογλου, μετοίκησε στη Βρετανία για 35 χρόνια. Είχε παντρευτεί την Elizabeth Eastham -η οποία απεβίωσε- κι απέκτησαν έναν γιο, τον John.

Η αδερφή του, Άννα Εσκίογλου, παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Καμπίτση εκ Κεφαλονιάς και έχουν αποκτήσει ένα παιδί, τον Νικόλαο.

Η επιχείρηση του Ιωάννη Εσκίογλου έγινε σταδιακά πολυεθνική εταιρεία και οι μετοχές πουλήθηκαν, ενώ τα παιδιά του ακολούθησαν άλλα επαγγέλματα.

Ο Πέτρος Εσκίογλου σαν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1971-1974, έχοντας συλληφθεί από την Ασφάλεια Πατρών για τη δράση του. Μάλιστα, έγινε παραπομπή του στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών για συμμετοχή σαν εκφωνητής του Ρ/Σ και συνυπεύθυνος κατά την κατάληψη της 17 Νοέμβρη 1973 στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μετά την δικτατορία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Επιστήμη των Υπολογιστών και τη Στατιστική στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εργάστηκε σαν Μηχανικός Συστημάτων επί 12 χρόνια, ανέλαβε διοικητικές θέσεις στον ιδιωτικό τομέα επί 6 χρόνια και τα τελευταία 25 χρόνια σαν ελεύθερος επαγγελματίας ασχολείται με τη Διοίκηση και Διαχείριση έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεργάζεται κυρίως με το Πανεπιστήμιο Αθηνών κι άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα σε θέματα διαχείρισης κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προσωπική του ζωή, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Τζούρα, η οποία απεβίωσε νωρίς, αφήνοντας τον Πέτρο με δύο παιδιά. Ο Πέτρος παντρεύτηκε ξανά με τη Χαρίκλεια Μακρή, η οποία έχει τρία παιδιά από τον πρώτο της γάμο. Η Χάρις (Χαρίκλεια) κατάγεται από τη Μεσσηνία και είναι Οικονομολόγος, με σπουδές και μεταπτυχιακά στη Βρετανία.

Ο Πέτρος Εσκίογλου ζει σήμερα στην Αθήνα με την οικογένειά του και έχει τρία εγγόνια από την κόρη του τη Μαρία-Χριστίνα.

Δραστηριοποιείται σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις και το 2008 βραβεύθηκε ως ο καλύτερος εθελοντής του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ). Διετέλεσε Πρόεδρος (άμισθος) του «Ιδρύματος για το Παιδί Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ».

Δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική και ήταν υποψήφιος βουλευτής με «Το Ποτάμι».