Μενού Κλείσιμο

Εμφιετζόγλου Πρόδρομος

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου είναι πολιτικός μηχανικός, ιδρυτής της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ με μεγάλη παρουσία σε έργα υποδομής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κατάγεται από τη Νεάπολη της Καππαδοκίας και γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο του Πειραιά. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου και δίδαξε για 5 χρόνια, ως βοηθός καθηγητή, στατική και σιδηρές κατασκευές.

Έως και σήμερα, στο πλαίσιο της γενικότερης επιχειρηματικής και κατασκευαστικής του δραστηριότητας είτε ως Εργοταξιάρχης, είτε ως Γενικός και Τεχνικός Διευθυντής των κατασκευαστικών εταιρειών ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ, ΘΟΛΟΣ ΑΕ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΩΣΙΑΣ ΑΕ και ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΕ, έχει κατασκευάσει με ενεργό συμμετοχή μέχρι σήμερα εκατοντάδες έργα όπως οικισμοί, κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, αυτοκινητόδρομοι, μεγάλες γέφυρες και σήραγγες, αεροδρόμια και λιμάνια.

Έχει υποβάλει προτάσεις για τον Ανατολικό Ευρωπαϊκό άξονα Ελσίνκι – Αγ. Πετρούπολη – Μόσχα – Κίεβο – Βουκουρέστι – Αλεξανδρούπολη που υιοθετήθηκε με μικρές παραλλαγές ως Διευρωπαϊκός Άξονας Νο 9 καθώς και για τη δημιουργία Νέου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ρωσίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας – Ιταλίας για την ασφαλή μεταφορά φυσικού Αερίου από Ρωσία – Καζακστάν – Τουρκμενιστάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημαντική είναι η συμμετοχή του σε κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Έχει υιοθετήσει 24 παραμεθόρια χωριά, έχει ιδρύσει και χρηματοδοτήσει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και έχει συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής Παιδείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βοηθήσει στην κοινωνική εξέλιξη και ανάπτυξη των Ρομά και των Πομάκων και έχει συμβάλλει στην διαφύλαξη κειμηλίων του Αγίου Όρους.

Για τη γενικότερη επιχειρηματική και κοινωνική του προσφορά έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Abertay Dundee της Σκωτίας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο και από τους Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Το 2004 τιμήθηκε με το ανώτατο μετάλλιο της Οδησσού, για τη συνεισφορά του στην οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της πόλης. Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης πολλών ελληνικών πόλεων.

Το 2020 ίδρυσε το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ταμείον Ελληνικού Στόλου Αβέρωφ ΙΙ», με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.