Μενού Κλείσιμο

Γείτονας Ελευθέριος

Ο Ελευθέριος Γείτονας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς και το 1964 πήρε το πτυχίο του δασκάλου με ΑΡΙΣΤΑ (9,54).

Τον Σεπτέμβριο του 1964 άρχισε να εργάζεται στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, στη Σχολή Διαμαντοπούλου στο Αιγάλεω και από το σχολικό έτος 1966-1967 στα Εκπαιδευτήρια ΖΗΡΙΔΗ, στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Αγγελική Ανέστη. Ο αείμνηστος Γ. Ζηρίδης, αξιολογώντας την παιδαγωγική του συγκρότηση από το σχολικό έτος 1970-1971 του έδωσε τη θέση του υπευθύνου για καινοτόμα προγράμματα. Όμως κάποιος τον «κάρφωσε» στη χούντα ως επικίνδυνο δημοκράτη, τον φώναξαν στο Ε. Αστυνομικό Τμήμα που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον απέλυσαν.

Η σύζυγός του Αγγελική, όταν της ανακοίνωσε την απόλυσή του, του είπε: «Μην ανησυχείς, η Καίτη Κωστέα που γνώρισα σε μια συγκέντρωση κυριών, μου είπε ότι θέλει ν’ ανοίξει Σχολείο, αλλά δεν έχει την τεχνογνωσία. Με τα χρήματα που πήραμε από τις εκδόσεις Ρώντα, πουλώντας τα πνευματικά μας δικαιώματα του βιβλίου που έχουμε γράψει και με άδεια της Κ. Κωστέα, μπορούμε ν’ ανοίξουμε δικό μας Σχολείο».

Έτσι και έγινε. Το 1973 λειτούργησαν τα Εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ στο Μαρούσι, σε ακίνητο που είχε εντοπίσει η σύζυγός του Αγγελική.

Τα Εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ άρχισαν να λειτουργούν με τη επωνυμία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ ΕΠΕ. Στην ΕΠΕ συμμετείχαν: η Αικατερίνη Κωστέα με το 33,33% των μετοχών, ο Χρήστος Γείτονας (αδερφός του Ελευθερίου) με το 33,33% των μετοχών και ο Ελευθέριος Γείτονας με το 33,33% των μετοχών.

Το 1981 τα Εκπαιδευτήρια ΚΩΣΤΕΑ-ΓΕΙΤΟΝΑ ΕΠΕ μεταφέρθηκαν στην Παλλήνη, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Ο Ελευθέριος Γείτονας και η σύζυγός του ασχολούνταν με πάθος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑΣ με την εκπαιδευτική καινοτομία. Έτσι το Σχολείο του μπήκε στη γραμμή της εκπαιδευτικής καινοτομίας.

Με το πέρασμα του χρόνου, ο ίδιος και η σύζυγός του έβλεπαν, ότι για να υλοποιήσουν τα εκπαιδευτικά τους όνειρα, έπρεπε να βγουν από τη λογική του «επιχειρείν» και να μπουν στη δυναμική της εκπαιδευτικής καινοτομίας και της παιδείας με στόχο την Αριστεία.

Έτσι το 1995 άρχισαν να λειτουργούν στα όρια Κορωπίου-Βάρης, πάνω από τη Σχολή Ευελπίδων, τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ ΑΕΜΕ (Ανώνυμος Εκπαιδευτική Μορφωτική Εταιρεία) geitonas.edu.grmail@geitonasschool.gr2109656200-205,  με τις πιο σύγχρονες κτιριακές υποδομές στην Ελλάδα και σε ιδανικό φυσικό περιβάλλον.