Ο Σταύρος Δέμος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Αφού αποφοίτησε από το πρακτικό εξατάξιο Γυμνάσιο Τριπόλεως μετέβη στην Αθήνα για να σπουδάσει οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και στη συνέχεια εισήχθη κατόπιν εξετάσεων και αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1966 ίδρυσε την ατομική επιχείρηση «Σταύρος Δέμος» και το 1967 ιδρύθηκε η ετερόρρυθμη εταιρεία «Σταύρος Δέμος & Σία». Σκοπός των δύο αυτών επιχειρήσεων ήταν η ανάπτυξη, η παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων. Με τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων, ιδρύθηκε το1973 η Οικογενειακή Ανώνυμος Εταιρεία «DEMO ABEE», της οποίας είναι Πρόεδρος και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος επί σειρά ετών. Η DEMO καθιερώθηκε στον χώρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και εξελίχθηκε σε μία πρωτοπόρα εταιρεία, ανάμεσα στις μεγαλύτερες στην Ευρώπη στο είδος της. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα τους, τα παιδιά του συμμετέχουν ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση, με τον γιο του να αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και τις κόρες του να είναι Αναπληρώτριες Διευθύνουσες Σύμβουλοι, συμβάλλοντας ενεργά στο κοινό όραμα για περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας. Με αξιόλογη συνδικαλιστική δράση και πολυβραβευμένος για το κοινωνικό του έργο, ο Σταύρος Δέμος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες στον χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας.
O Σταύρος Δέμος γεννήθηκε στην Τρίπολη της Αρκαδίας από γονείς βιοπαλαιστές. Ο πατέρας του ήταν Αρκάς και η μητέρα του καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Αφού αποφοίτησε από το πρακτικό εξατάξιο Γυμνάσιο Τριπόλεως, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και στη συνέχεια εισήχθη κατόπιν εξετάσεων και αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Σταύρος Δέμος έχει αξιόλογη συνδικαλιστική δράση. Ως φοιτητής, πρωτοστάτησε στη δημιουργία Συλλόγου Αρκάδων Φοιτητών. Ως απόφοιτος της Φαρμακευτικής, χρημάτισε 4 φορές Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Παρασκευαστών Φαρμάκων. Ακολούθησε η συνδικαλιστική του δράση ως πρόεδρος της Ενώσεως της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Στην αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, εργάστηκε ως ιατρικός επισκέπτης. Το Αρκαδικό επιχειρηματικό πνεύμα που τον διέκρινε και οι φιλοδοξίες του για κάτι καλύτερο, τον οδήγησαν στην ίδρυση της ατομικής επιχείρησης «Σταύρος Δέμος» και της ετερορρύθμου εταιρείας «Σταύρος Δέμος και Σία».
Ο Σταύρος Δέμος παντρεύτηκε το 1964 τη Δήμητρα Παντελή Φωστίνη, κόρη Δικηγόρου. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, τη Στέλλα, την Ιωάννα και τον Δημήτρη, τα οποία ακολουθώντας τα επιτυχημένα βήματα του πατέρα τους εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση. Οι καινοτόμες ιδέες τους και οι επιστημονικές τους γνώσεις, συνέβαλλαν στην περεταίρω ουσιαστική ανάπτυξη της εταιρείας. H Στέλλα και η Ιωάννα ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους και έλαβαν το Master τους στην Αμερική. H πρώτη ως Φαρμακοποιός και η δεύτερη ως Χημικός. Ο Δημήτρης σπούδασε Χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά σε Πανεπιστήμιο της Αμερικής.
Ο Σταύρος Δέμος από την ίδρυση της εταιρείας DEMO ABEE, διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος επί σειρά ετών αλλά και Πρόεδρος της εταιρείας, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Ο Δημήτρης Δέμος το 2020 ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και η Στέλλα και Ιωάννα Δέμου είναι Αναπληρώτριες Διευθύνουσες Σύμβουλοι.
Η ατομική επιχείρηση «Σταύρος Δέμος» ιδρύθηκε το 1966. Έναν χρόνο αργότερα, το 1967, ιδρύθηκε η ετερόρρυθμη εταιρεία «Σταύρος Δέμος & Σία». Σκοπός των δύο αυτών επιχειρήσεων ήταν η παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία παρασκευάζονταν σε εργοστάσια τρίτων.
Το 1969 αγοράστηκε το πρώτο ιδιόκτητο οικόπεδο στο 21ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, ενώ το 1973, με τη συγχώνευση αυτών των επιχειρήσεων, ιδρύθηκε η Οικογενειακή Ανώνυμος Εταιρεία «DEMO ABEE», η οποία λειτουργεί από τότε με τη σημερινή της μορφή.
Το 1976, η DEMO ανέγειρε την πρώτη της Βιομηχανική μονάδα και άρχισε την παραγωγή των προϊόντων της στις δικές της κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, στο εργοστάσιο με πρόσοψη την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του 21ου χλμ.
Με δικές της πλέον παραγωγικές εγκαταστάσεις, η DEMO άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια να καθιερωθεί στον χώρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας και κατορθώνει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα η πρώτη Νοσοκομειακή εταιρεία. Μετά από αυτή την επιτυχία, προσανατολίζεται με κύριο στόχο τις εξαγωγές. Το 1980 πραγματοποιεί τις πρώτες της εξαγωγές σε Αλγερία, Τυνησία, Ζαΐρ, Κύπρο και Σουδάν με μεγάλη επιτυχία.
Το 1992, πραγματοποιεί επέκταση των κτιριακών και μηχανολογικών της εγκαταστάσεων για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Το όραμα όμως των ιδιοκτητών και διοικούντων την DEMO ήταν ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία τέτοιων προϋποθέσεων ώστε η εταιρεία να εξελιχθεί σε μία μεγάλη Βιομηχανία Φαρμάκων, εφάμιλλη των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών. Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατά σειρά εταιρεία στην Ευρώπη στο είδος της.
Το 1997 αγοράσθηκε το όμορο οικόπεδο, στο οποίο άρχισε η ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων της νέας Βιομηχανικής μονάδας, οι εργασίες των οποίων ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 2001. Παράλληλα με την παραγωγή των δικών της προϊόντων, η DEMO άρχισε τη δεκαετία του ’90 να διαθέτει στην Ελληνική αγορά και προϊόντα μεγάλων Οίκων του εξωτερικού, τους οποίους αποκλειστικά αντιπροσωπεύει.
Το 2002 αγοράστηκε έτερο όμορο οικόπεδο 6.300 τ.μ. επί του οποίου ανεγείρεται το νέο, τρίτο βιομηχανικό κτίριο 12.000 τ.μ., με την ολοκλήρωση του οποίου η DEMO διαθέτει 46.000 τ.μ. στεγασμένη επιφάνεια.
Το 2007 ολοκληρώθηκαν οι κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις ύψους δαπάνης 35.000.000 € και η ανέγερση νέου κτιρίου 5.000 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για γραφεία και αποθήκες.
Σήμερα τα προϊόντα της DEMO εξάγονται σε περισσότερες από 85 χώρες σε όλον τον κόσμο, με μεγάλα μερίδια αγοράς στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, κ.ά. Στόχος της DEMO δεν ήταν μόνο η κερδοφορία αλλά και η παραγωγή υψηλής ποιότητας φαρμάκων, τα οποία θα βοηθούσαν αποτελεσματικά στη θεραπεία των ασθενών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέτυχε απόλυτα αυτόν τον στόχο, αφού τα προϊόντα της DEMO δεν δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα στους ασθενείς και είχαν σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να γίνει επίσημη προμηθεύτρια του ΟΗΕ, του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, κάτι που κάνει την DEMO ιδιαίτερα περήφανη.
Η DEMO τα τελευταία 12 έτη είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα. Στην ιδιωτική αγορά, το portfolio της εταιρείας αποτελείται από συνταγογραφούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογικά, ογκολογικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά, γαστρεντερολογικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.
Το εργοστάσιο της DEMO σήμερα περιλαμβάνει τέσσερις υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες, απασχολούνται σε αυτό 970 άτομα, ενώ εξάγει το 84% της ετήσιας της παραγωγής. Με περισσότερα από 2.500 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης και στην αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο Σταύρος Δέμος έχει βραβευτεί για το κοινωνικό του έργο από:
1) Τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φαρμακευτικής Σχολής)
2) Την «Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών» (Π.Ε.Φ.)
3) Την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
4) Τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών» για τη στήριξη στο έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής
5) Το Νοσοκομείο « Άγιος Ανδρέας» ως ευεργέτης του
6) Την «Ένωση Τριπολιτών Αττικής» με τη μεγαλύτερη διάκριση, το βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και από την «Ένωση Απανταχού Σφακιανών» και του Δήμου Σφακίων για την ουσιαστική προσφορά του στην αγορά ενός πλήρως επανδρωμένου πλεούμενου σκάφους Πρώτων Βοηθειών με το όνομα ΔΟΞΑ
7) Από τον Διευθυντή της Σχολής Εφαρμογών Υγειονομικού
8) Από τον «Σύλλογο Αιγυπτιωτών Ελλήνων» για την προσφορά του στην Ιερά Μονή «Αγ. Αικατερίνης Σινά»
9) Από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού για τη δημιουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου»
10) Από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ για τη συγγραφή, έκδοση και δωρεά βιβλίου για την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καΐρου
Επίσης, τον Νοέμβριο του 2018 η Διοίκηση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Αμερικής, με εισήγηση του Προέδρου της Ανδρέα Παπαντωνίου, ομόφωνα αποφάσισε τη βράβευσή του, στο πλαίσιο του 74ου Εθνικού της Συνεδρίου. Ο Σταύρος Δέμος, σε ειδική τελετή με επίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη, όταν παρέλαβε το Βραβείο και το Χρυσό μετάλλιο «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», βαθιά συγκινημένος, απευθύνθηκε σε ένα κοινό 500 ατόμων, σπουδαίων επιχειρηματιών του αρκαδικού τόπου, το οποίο άκουσε εντυπωσιασμένο τα λόγια ψυχής του συντοπίτη τους.
Παράλληλα με τις άλλες παροχές, έχει φροντίσει να ιδρύσει εντός του εργοστασίου ‒εκτός του Ιατρείου Πρώτων Βοηθειών‒ Παθολογικό και Καρδιολογικό ιατρείο, πλήρως εξοπλισμένα για τις ανάγκες του προσωπικού. Επιπλέον, φρόντισε για την ίδρυση και λειτουργία Γυναικολογικού ιατρείου, κίνηση που θεωρείται πρωτοποριακή και σπουδαίας σημασίας για τα δεδομένα μιας Βιομηχανικής Μονάδας, καθιστώντας την με αυτή τη χορηγία, πρότυπο.
Η επαγγελματική πορεία του Σταύρου Δέμου και η διαρκής του εξέλιξη τον καθιερώνουν ως έναν από τους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες και τον καταξιώνουν στους κύκλους της Φαρμακοβιομηχανίας. Ο Σταύρος Δέμος δεν πέτυχε μόνο σαν καλός οικογενειάρχης και σαν επιχειρηματίας, αλλά θεωρεί μεγάλη του επιτυχία το ότι τυγχάνει της αγάπης και του σεβασμού όλου του προσωπικού της εταιρείας του.